SOS από το Αστεροσκοπείο για το νέφος από τις φωτιές στην Αττική - Συστάσεις υπ. Υγείας

Οι πιθανές αιτίες της μεγάλης πυρκαγιάς. Προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Συναγερμό σήμανε από νωρίς τα ξημερώματα σήμερα Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, για την αποπνικτική και τοξική ατμόσφαιρα σε ολόκληρη την Αττική και στην πόλη της Αθήνας, συνεπεία της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης.

Οι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη έχουν δημιουργήσει μία αποπνικτική ατμόσφαιρα, από το τοξικό νέφος με επικίνδυνα μικροσωματίδια σε μεγάλο μέρος της Αττικής. Η έντονη μυρωδιά από καπνούς, αλλά και ένα νέφος έχουν κατακλύσει περιοχές σε δυτικά και βόρεια προάστια, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Μέσα από τη σελίδα του στο facebook το Εθνικό Αστεροσκοπείο αναφέρει:

«4 Αυγούστου 05:00: Η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσο αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα). Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες.

Από την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα μετρήσεων ποιότητας αέρα PurpleAir: Real-time Air Quality Monitoring που στηρίζεται στην νέα γενιά αισθητήρων “Internet of Things”. Οι μονάδες είναι σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Οι τιμές που εμφανίζονται είναι αβαθμονόμητες και πρέπει να διαιρεθούν με έναν παράγοντα 1.8 περίπου».

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας δίνει οδηγίες στους πολίτες, για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα αιωρούμενα σωματίδια λόγω των φωτιών που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα.

  • Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
  • Καρδιοπαθείς
  • Παιδιά, καθώς και
  • Άτομα άνω των 65 ετών

Θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Λέκκας για τις αιτίες της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη: Πιθανή αυτανάφλεξη λόγω υψηλών θερμοκρασιών, καύσιμη ύλη & έλλειψη υγρασίας

Στη φωτιά της Βαρυμπόμπης αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας. «Έχουμε να κάνουμε με μια αυτανάφλεξη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, της έλλειψης υγρασίας και της καύσιμης ύλης που υπήρχε.

Η περιοχή είναι περιβαλλοντικά ευαίσθητη και λόγω μορφολογίας, αφού η μορφολογία της σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ της Πάρνηθας και της Πεντέλης, γεγονός που ενίσχυσε αυτή την κατάσταση», περιέγραψε ο καθηγητής.

Σε λειτουργία τα κυκλώματα που τέθηκαν εκτός – Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση

Τέλος, όσον αφορά στο δίκτυο ηλεκτροδότησης η κατάσταση είναι βελτιωμένη καθώς τα ξημερώματα επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς που είχαν βγει εκτός λόγω της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη.

Πρόκειται για το διπλό κύκλωμα υπερυψηλής τάσης 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα υψηλής τάσης 150 kV ‘Αγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Πάντως το σύστημα καλείται και σήμερα να αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, της υψηλής ζήτησης αλλά και των πρόσθετων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από τις πυρκαγιές.

Η ζήτηση σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να κινηθεί και σήμερα σε επίπεδα – ρεκόρ, κοντά στα 11.000 μεγαβάτ ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ετοιμότητα για περικοπές στη ζήτηση ρεύματος βρίσκονται παράλληλα οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος (βιομηχανίες).

Διαβάστε ακόμα: Αναλυτικά στοιχεία του Αστεροσκοπείου Αθηνών για τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς στην ποιότητα του αέρα στην Αττική.

 

 

ΑθήναΑστεροσκοπείοΑττικήΒαρυμπόμπηκαπνοίμικροσωματίδιαοδηγίεςπυρκαγιάτοξικό νέφος