Ενθαρρυντικά νέα από του ειδικούς: Συγκρατείται η ραγδαία αύξηση που παρατηρούσαμε στα κρούσματα-Ο ρόλος της κυτταρικής μνήμης

Σε σχέση με την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος αλλά και την κυτταρική μνήμη όσον αφορά στον ιό, μίλησαν σήμερα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, και ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Είμαστε σε ήπια αυξητική τάση», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από τα μοντέλα επεξεργασίας για την πορεία της πανδημίας κορωνoϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι έχουμε μείωση της ταχύτητας αύξησης σημαίνει αφενός ότι ο πληθυσμός συνειδητοποιεί ότι υπάρχει πρόβλημα και έχει μια καλύτερη συμπεριφορά ως προς την τήρηση των μέτρων, αφετέρου ότι βοηθούν οι εμβολιασμοί που έχουν γίνει, ακόμη κι αν η πορεία κι ο ρυθμός τους δεν φτάνει σε ικανοποιητικά επίπεδα.

«Είχαμε πει εξ αρχής ότι μέσα Αυγούστου θα φτάναμε στα 3.500 κρούσματα, κάπου εκεί εκτιμούμε πως θα φτάσουμε και τώρα», υπογράμμισε εκτιμώντας ειδικότερα πως τόσα κρούσματα αναμένουμε περί τις αρχές του Αυγούστου και προσθέτοντας πως η ραγδαία αύξηση που παρατηρούμε το προηγούμενο διάστημα, αυτή τη στιγμή, συγκρατείται. «Τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια πτώση στην ταχύτητα», τόνισε πάντως.

Από την πλευρά του, ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε ότι τα δεδομένα που συνεχώς προστίθενται θα πρέπει να μας προωθούν προς το να εμβολιαστούμε, και όχι προς το αντίθετο, και ένας από τους πολλούς λόγους που συνηγορούν ως προς αυτό είναι και η κυτταρική ανοσία.

Ο ίδιος εξήγησε πως πέρα από τα αντισώματα που αναπτύσσονται στον οργανισμό μετά την νόσηση ή το εμβόλιο, υπάρχει και η κυτταρική μνήμη, δηλαδή η ικανότητα των κυττάρων μας να μαθαίνουν πώς να παράγουν αντισώματα.

 

ΑντισώματαΔημοσθένης ΣαρηγιάννηςεμβόλιοΕυάγγελος ΜανωλόπουλοςΚορωνοιόςκρούσματακυτταρική μνήμη