Το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Ευρώπη, δείχνει να βουλιάζει στο ναυάγιο της διαπραγμάτευσης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τις φαρμακευτικές εταιρίες και την ίδια στιγμής ένα από τα πιο έγκυρα – το πιο έγκυρο ίσως – επιστημονικό περιοδικό παγκοσμίως, το Lancet, έρχεται να ανακοινώσει ότι το Sputnic V έχει αποτελεσματικόητα 92%, μακράν μεγαλύτερη από εκείνη δυτικών εμβολίων όπως της AstraZeneca, επισημαίνοντας μάλιστα ότι μετά από ένα σύντομο, αλλά ικανό διάστημα το ρωσικό εμβόλιο, συχνά αγγίζει το 100% σε ποσοστό προστασίας, εναντίον του νέου κορωνοϊού.
Ταυτοχρόνως, το Lancet έκρινε πως τα αποτελέσματα των δοκιμών του ρωσικού εμβολίου «είναι ξεκάθαρα και επιδεικνύουν την επιστημονική αρχή του εμβολιασμού, κάτι που σημαίνει ότι ένα ακόμη εμβόλιο μπαίνει στη μάχη κατά της πανδημίας covid-19».
Έκτοτε, από την περασμένη Τρίτη, όλα άλλαξαν. Το Sputnic V αξιολογείται όχι απλώς θετικά, αλλά με εντυπωσιακή βαθμολογία από το «δυτικό» σύστημα αξιολόγηγης, εντάσσεται πλέον στην μικρή ομάδα εμβολίων (Pfizer/BioNTech, Oxford/AstraZeneca, Moderna, Johnson&Johnson) που ζητούν τα κράτη σε όλο τον πλανήτη, και ο Βλαντιμίρ Πούτιν παίρνει επιστημονική, αλλά και γεωπολιτική ρεβάνς στον παγκόσμιο πόλεμο των εμβολίων.
Δικαίωση του ρωσικού εμβολίου Sputnic V: Άνω του 92% η κάλυψη, που παρέχει έναντι της Covid-19
Αμφισβητήθηκε για την επιστημονική του αρτιότητα και για το εύρος των κλινικών δοκιμών στις οποίες αξιολογήθηκε, επικρίθηκε ως αναξιόπιστο, χλευάστηκε και ως «μαϊμού».
Παράλληλα και για διάστημα πολλών μηνών τα μέσα ενημέρωσης της Δύσης έθεταν με επιμονή, τα ερώτημα γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν εμβολιάζεται εθελοντικά με το ρωσικό εμβόλιο Sputnic V κατά του νέου κορωνοϊού, υπονοώντας ξεκάθαρα, πως δεν το εμπιστεύεται ούτε ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος.
Πλέον ευρωπαϊκές χώρες που επιχειρούν να σπάσουν το αδιέξοδο των συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν επίμονα να κλείσουν συμφωνία μεγάλων παραγγελιών, με την Μόσχα, την πρώτη που έδειξε άλλωστε τον δρόμο.
Η Ουγγαρία, παραλαμβάνει αυτή την εβδομάδα τις πρώτες 40.000 δόσεις του Sputnik V, και ακόμη και η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, πήρε θέση χθες Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου του 2021, κλείνοντας το μάτι σε μια εμπορική συμφωνία με την Μόσχα: «Σήμερα ενημερωθήκαμε για τα καλά δεδομένα και του ρωσικού εμβολίου», δήλωσε στην γερμανική τηλεόραση και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και η Γερμανία σε αγορές του Sputnik V.
Η “παλαιά” τεχνολογία του Sputnik V
Το Sputnik V χρησιμοποιεί «παλαιά» τεχνολογία όπως τα αντίστοιχα των Oxford/AstraZeneca και Johnson&Johnson, με τροποποίηση δηλαδή ενός αποδυναμωμένου αν μπορεί να το περιγράψει απλοϊκά κάποιος, ιού, προκειμένου να εισάγει στον οργανισμό μικρό τμήμα του DNA του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που δεν επαρκεί για να προκαλέσει νόσο covid-19, αλλά που ενεργοποιεί ισχυρά αντισώματα.
Ο οργανισμός αντιδρά αναγνωρίζοντας την νέα απειλή και παράγει αντισώματα για τον κορωνοϊό, που στη συνέχεια είναι παρόντα στην περίπτωση που πράγματι εισέλθει στον οργανισμό «ενεργά επιθετικός» κορωνοϊός SARS-CoV-2 και τον αντιμετωπίζουν.
Η διαφορά του σε σχέση με τα άλλα ομοειδή εμβόλια, είναι ότι πρακτικά αποτελείται από δύο διαφορετικές εκδοχές, μία που χορηγείται ως πρώτη δόση και μία άλλη που ακολουθεί τρεις εβδομάδες μετά. Οι δύο εκδοχές στοχεύουν στην «ακίδα» του κορωνοϊού (εκεί δηλαδή που δημιουργούνται και οι μεταλλάξεις του), αλλά χρησιμοποιώντας διαφορετικό «ιό-φορέα».
Η πρακτική αυτή έχει σκοπό να προκαλέσει μεγαλύτερη εγρήγορση στο ανοσοποιητικό σύστημα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Το ρωσικό εμβόλιο Sputnic V, πλεονεκτεί επιπλέον και σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις αποθήκευσης και διανομής του, καθώς διατηρείται σε θερμοκρασίες 2-8 βαθμών Κελσίου, δηλαδή σε ένα απλό ψυγείο.
Φθηνότερο από την Pfizer, ακριβότερο από την AstraZeneca
Στα πλεονεκτήματά του είναι άλλωστε και η τιμή του, καθώς πωλείται στα 10 δολάρια η δόση – φθηνότερα από τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna αλλά ακριβότερα από εκείνο της Astra Zeneca που κοστίζει 4 με 5 δολάρια η δόση.
Όσο για τις αρχικές αμφιβολίες που είχαν διατυπωθεί για το γεγονός ότι η διάθεσή του είχε ξεκινήσει στην Ρωσία πριν ολοκληρωθεί ο τρίτος κύκλος των κλινικών δοκιμών, ο δρ. Τζούλιαν Ταννγκ του Πανεπιστημίου του Λέστερ λέει χαρακτηριστικά στο BBC ότι «τώρα δικαιώνεται, σε κάποια έκταση».
«Για να είμαστε δίκαιοι», εξηγεί, «τέτοιες παρεκκλίσεις από τον κανόνα σε χορήγηση εμβολίων εν μέσω πανδημίας, έχουν υιοθετηθεί και στο βρετανικό πρόγραμμα εμβολιασμών… Οπότε, θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί στις υπερβολικές επικρίσεις για εμβόλια άλλων χωρών».
Όπως ανακοινώθηκε χθες το βράδυ από την Μόσχα, και από τον επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων RDIF, Κιρίλ Ντμίτριεφ, το Sputnik V αναμένεται να πάρει την έγκριση για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Φεβρουάριο με αρχές Μαρτίου.