Πόσο θα κοστίσει στην ΕΕ το εμβόλιο της Moderna

Μια ακόμη θετική εξέλιξη υπήρξε στο πεδίο του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, καθώς η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna γνωστοποίησε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της αγγίζει το 95%.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει ήδη συνάψει συμφωνία με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech για 300.000.000 δόσεις από το εμβόλιό τους, ενώ σύμφωνα με το Reuters από τον Ιούλιο βρίσκεται σε συζητήσεις και με τη Moderna. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες, η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Moderna ενδέχεται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών. Σημείωσε μάλιστα ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται στη νομική διατύπωση της σύμβασης, χωρίς ωστόσο οι συνομιλητές να αντιμετωπίζουν εμπόδια σε ζητήματα όπως η τιμή.

Reuters: Κάτω από τα 25 δολάρια η δόση

Το Reuters μεταδίδει ότι η τιμή που διαπραγματεύθηκε ήταν κάτω από 25 δολάρια η δόση, ωστόσο ο αξιωματούχος αρνήθηκε να γίνει πιο συγκεκριμένος, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του δεδομένου ότι οι συνομιλίες αυτές είναι εμπιστευτικές. Η Moderna δεν ήταν διαθέσιμη να σχολιάσει.

Επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ ήδη από τον Αύγουστο συμφώνησαν με τη Moderna την τιμή των 15 δολαρίων ανά δόση, επιθυμώντας να εξασφαλίσουν 100.000.000 εμβόλια . Η Ουάσινγκτον έχει οψιόν αγοράς 400.000.000 δόσεων σε άγνωστη τιμή. Το εμβόλιο της Moderna θα χορηγείται σε δύο δόσεις.

E.E.ModernaεμβόλιοΚορωνοιός