Σε μία άκρως ανησυχητική διαπίστωση για τις συνέπειες του κορωνοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό κατέληξαν γιατροί – ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου, που συμπέραναν, πως οι ασθενείς που αναρρώνουν από COVID-19 μπορεί να παρουσιάζουν διανοητική εξασθένιση, κυριολεκτικά λες και ο εγκέφαλός τους «γερνάει» κατά δέκα ολόκληρα χρόνια.
Συνέπειες στις γνωστικές λειτουργίες
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, ο επικεφαλής της μελέτης, Άνταμ Χαμπσάιρ, ανέφερε ότι «υπάρχουν χρόνιες διανοητικές συνέπειες για τους ασθενείς με COVID-19. […] Άνθρωποι που ανάρρωσαν και δεν έχουν πλέον συμπτώματα, παρουσιάζουν σημαντικές γνωστικές ελλείψεις».
Οι διαπιστώσεις αυτές έγιναν αφού οι ασθενείς που ανάρρωσαν, υποβλήθηκαν σε διανοητικά τεστ, ανάλογα με αυτά στα οποία υποβάλλονται ασθενείς με Αλτσχάιμερ, για να διαπιστωθεί η επίδοση του εγκεφάλου σε απλές δοκιμασίες, όπως το να θυμούνται λέξεις ή να ενώνουν τελείες σε ένα παζλ.
«Γήρανση εγκεφάλου» σχεδόν δέκα ετών
Τα αποτελέσματα των τεστ από 84.285 άτομα είναι ανατριχιαστικά, καθώς, όπως αναφέρει η μελέτη, άτομα που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 και ιδίως οι πιο βαριές περιπτώσεις, παρουσίασαν προβλήματα που «ισοδυναμούν με μέση “γήρανση” της τάξης των δέκα ετών, σε ηλικίες από 20 ως 70».
Πάντως επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στη μελέτη προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να θεωρηθούν οριστικά, καθώς και η προτεραία διανοητική κατάσταση των ασθενών δεν είναι γνωστή, αλλά και δεν υπάρχει εικόνα για τη μακροπρόθεσμη ανάρρωση και, έτσι, οι διανοητικές διαταραχές ενδεχομένως είναι πρόσκαιρες.
Ωστόσο, και αυτοί υπογραμμίζουν ότι οι συνέπειες του κορωνοϊού στη γνωστική λειτουργία των ασθενών θα πρέπει να μελετηθούν, ώστε να διαπιστωθεί αν προκαλεί μόνιμη βλάβη σε κάποια άτομα.