Τα αντιβιοτικά πλέον θα χορηγούνται από τα φαρμακεία όλης της χώρας μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, στην οποία θα αναγράφεται υποχρεωτικά τόσο η νόσος για την οποία χορηγείται το συγκεκριμένο φάρμακο, όσο και η συνιστώμενη δοσολογία.
Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, θα επιτρέπεται η χειρόγραφη συνταγή, στην οποία θα πρέπει να αναγράφονται όλα τα στοιχεία που έχει και μία ηλεκτρονική.
«Πρωταθλήτρια» η χώρα μας στην κατανάλωση αντιβιοτικών
Όπως επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αποτελεί κατάκτηση των επιστημόνων υγείας και η εφαρμογή της μπορεί να βάλει φρένο στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας, η οποία θεωρείται πρωταθλήτρια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στην υπερκατανάλωσή τους.
Οι φαρμακοποιοί είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή και ζητούν από τους πολίτες να είναι τυπικοί στην προσκόμιση συνταγής όταν πηγαίνουν στο φαρμακείο και να βοηθήσουν και αυτοί από τη μεριά τους στον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών μόνο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες κρίνεται απαραίτητο.
Την ικανοποίησή του δηλώνει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σημειώνοντας ότι αποτέλεσε ένα πάγιο αίτημα, για το οποίο ο ΙΣΑ έχει κάνει τα τελευταία χρόνια πολλές παρεμβάσεις στις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας και έχει ενημερώσει σχετικώς και τον Εισαγγελέα, καθώς συσχετίζεται με τα υψηλά ποσοστά νοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρό του Γιώργο Πατούλη: «Η χώρα μας κατέχει πολύ υψηλά ποσοστά, στην εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων, τα οποία συχνά αποβαίνουν μοιραία για τους ασθενείς. Ζητούμε την αυστηρή εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει τη χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή, -όπως γίνεται σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης -προκειμένου να προστατευθεί ο πολίτης και η Δημόσια υγεία».