«Πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός για να ελέγχεται η ανοσία του καθένα. Είναι πιθανό το διαβατήριο ανοσίας, αν λειτουργήσει αληθινά, να βοηθήσει τους ανθρώπους να συμμορφωθούν με την οδηγία να παραμείνουν στα σπίτια τους».
Για τον Χουσάιν Κασάι, επικεφαλής της νεοφυούς εταιρείας Onfido τα «διαβατήρια ανοσίας» θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα στοιχείο-κλειδί για την επανεκκίνηση των οικονομιών. Την ίδια στιγμή, κυβερνήσεις και οργανώσεις σ’ όλο τον κόσμο βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν αυτά τα πιστοποιητικά, καθώς έτσι θα αναγνωρίζονται τα πρόσωπα που έχουν αντισώματα εναντίον του ιού.
Οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας λένε πως τα πρόσωπα που θα ταυτοποιούνται μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορούν να λαμβάνουν ψηφιακά ή έγγραφα πιστοποιητικά που θα διευκολύνουν την επιστροφή τους στις «ομαλές» δραστηριότητες.
Η Onfido, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση και άλλες αρχές, υποστηρίζει πως η ανοσία θα διαπιστώνεται με ένα κιτ που θα χρησιμοποιείται στο σπίτι και θα επικυρώνεται από τις υγειονομικές αρχές.
Αυτά τα τεστ θα τείνουν στο πράσινο, αν το πρόσωπο έχει ανοσοποιηθεί, στο πορτοκαλί, αν έχει μερικώς ανοσοποιηθεί, και στο κόκκινο, αν δεν έχει καθόλου ανοσία. Τα αποτελέσματα θα μπορούν να τροποποιούνται σε μια βάση δεδομένων, αν είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τον Κασάι.
Η βρετανική νεοφυής Bigazi τελειοποίησε από την πλευρά της ένα «CoronaPass» για τις επιχειρήσεις, για να κάνουν τεστ στους εργαζομένους τους, όμως ο επικεφαλής της, ο Γκουστάβο Γκόμες, υποστηρίζει πως θα μπορούσε «να βοηθήσει και πολλούς άλλους ανθρώπους να επαναλάβουν τις δραστηριότητές τους».
Η Χιλή άρχισε ήδη να χορηγεί πιστοποιητικά στα πρόσωπα που θεραπεύονται από τον κορωνοϊό. Συζητήσεις για το θέμα αυτό γίνονται στη Γερμανία και αλλού.
Οι αντιρρήσεις του ΠΟΥ
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αντιτίθεται στις προθέσεις των κυβερνήσεων: «Ακόμα κι αν διαθέτουν αντισώματα εναντίον του, ουδείς γνωρίζει πόσο αποτελεσματικά τους προστατεύουν. «Επιπλέον, η πρακτική αυτή μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο διασποράς του ιού. Αυτό μπορεί να γίνει επειδή το «πιστοποιητικό ανοσίας» θα δημιουργήσει ψευδές αίσθημα ασφαλείας σε όσους το φέρουν. Σε τέτοια περίπτωση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αγνοήσουν τα βασικά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό», τονίζει ο ΠΟΥ