«Κανένα όφελος δεν παρατηρήθηκε»-σύμφωνα με τους Κινέζους ερευνητές-από την πολλά υποσχόμενη θεραπεία με το όνομα Kaletra, έναν συνδυασμό δύο φαρμάκων, του lopinavir και του ritonavir, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά του ιού HIV.
Οι δοκιμές έγιναν σε 199 ενηλίκους ασθενείς ηλικίας 48 έως 68 ετών σε νοσοκομείο της πόλης Γουχάν, του επικέντρου της επιδημίας στην Κίνα.
Για 14 μέρες οι μισοί από τους Κινέζους ασθενείς έκαναν τη «στάνταρντ» θεραπεία για πνευμονία, ενώ οι άλλοι μισοί πήραν επιπρόσθετα και την Kaletra. Όπως διαπιστώθηκε, η Kaletra δεν μείωσε τη χρονική διάρκεια της νόσου, ούτε απέτρεψε θανάτους στη δεύτερη ομάδα των ασθενών.
Αν και απογοητευτική η δοκιμή, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν αποτελεί την τελευταία λέξη, καθώς περαιτέρω δοκιμές θα δείξουν κατά πόσο τα εν λόγω δύο φάρμακα θα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αν χορηγηθούν σε πιο πρώιμο στάδιο της Covid-19 ή αν συνδυασθούν με άλλα φάρμακα.
Εν τω μεταξύ στην Γαλλία συνεχίζεται η δοκιμαστική χορήγηση υδροξυχλωροκίνης, ενός φθηνού και σχετικά ασφαλούς φαρμάκου κατά της ελονοσίας. Οι έως τώρα αναφορές από τη δοκιμή της σε ασθενείς στην Κίνα και στη Γαλλία δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ακόμη για να είναι βέβαιοι οι γιατροί.
Μάλιστα, υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που πιστεύουν το ακριβώς αντίθετο. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο Open TV ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δ. Κούβελας, «η χλωροκίνη είναι τοξική, σκοτώνει, δεν είναι για κοινή χρήση. Είναι μεγάλη βλακεία να την αναζητεί κάποιος».
Υπό δοκιμή, όμως, σε νοσοκομεία βρίσκεται και το πειραματικό αντιικό φάρμακο remdesivir της εταιρείας Gilead, καθώς και ένα παλιό ασφαλές αντιυπερτασικό φάρμακο, το losartan, μήπως μπορεί να αποτρέψει τις ήπιες λοιμώξεις της Covid-19 να επιδεινωθούν στην πορεία.
Το εν λόγω φάρμακο μπλοκάρει τον υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισδύσει στα κύτταρα του ανθρώπου, συνεπώς οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μπορεί να επιβραδύνει τη δράση του SARS-CoV-2.