Kορωνοϊός-Ελλάδα: Έξαρση της νόσου αναμένεται σε 3 με 4 εβδομάδες - Ο «ρόλος» των παιδιών στην εξάπλωση του ιού

Την ώρα που μακραίνει αργά αλλά σταθερά ο κατάλογος των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στην χώρα μας -σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη ένα κρούσμα προστέθηκε στην λίστα  ανεβάζοντάς τα στα 90 – η μάχη  επικεντρώνεται στην μεταδοτικότητά του και ιδίως από τους ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Όπως γράφει η Καθημερινή, με βάση τα δεδομένα της Κίνας και τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων για τη χώρα μας, αναμένεται στην Ελλάδα έξαρση της νόσου σε περίπου 3 με 4 εβδομάδες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, «είναι πιθανόν σε κάποια φάση να κολλήσουμε όλοι. Το θέμα είναι να μην κολλήσουμε όλοι μαζί». Συνήθως οι ιοί υποχωρούν όταν συναντούν τείχος ανοσίας από το 60% του πληθυσμού που έχει ήδη νοσήσει. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι ο νέος κορωνοϊός «πεθαίνει» σε θερμοκρασίες άνω των 25 βαθμών Κελσίου, αναμένεται υποχώρηση της νόσου τον Μάιο, με πιθανή επανεμφάνιση ενός 2ου επιδημικού κατά τον Οκτώβριο. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι έως τότε είτε θα υπάρχει εμβόλιο, είτε θα έχει βρεθεί αποτελεσματική φαρμακευτική «απάντηση» έναντι του ιού.

Η καταγραφή των λίγων προς το παρόν κρουσμάτων -5 από τα συνολικά 90- της νόσου Covid -19 που μετρά η χώρα μας, σε ισάριθμους ασθενείς που δεν έχουν ιστορικό έκθεσης σε μόλυνση με κορωνοϊό, αποτελεί ένα ζήτημα που προβληματίζει τους ειδικούς, καθώς είναι απόδειξη της «αθόρυβης» αλλά έντονης, ασταμάτητης πορείας του ιού.

Αυτό στο οποίο συμφωνούν πλέον οι επιστήμονες αναφορικά με τον νέο κορωνοϊό είναι πως έχει υψηλή μεταδοτικότητα – είναι χαρακτηριστικό ότι στη γρίπη ο ασθενής που νοσεί κολλάει άλλον έναν και στη νόσο Covid-19 ο ασθενής κολλάει τουλάχιστον 2 – καθώς και ότι κάποιος που δεν έχει συμπτώματα ή έχει ελαφρά συμπτώματα, «κουβαλά» μεγάλο ιικο φορτίο το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να μεταδίδει τον ιό.

Τα παιδιά

Έρευνες που αξιολογήθηκαν και από τους Έλληνες ειδικούς της αρμόδιας Επιτροπής έδειξαν ότι όσοι προσβάλλονται από τον ιό στις ηλικίες 30-69 ετών (αποτελούν το 70% των ασθενών), διατηρούν ιικό φορτίο στον οργανισμό τους έως 20 και πλέον ήμερες, αλλά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα η μετάδοση γίνεται πιο δύσκολα μετά τις πρώτες 10 ημέρες. Ωστόσο, στα παιδιά το υψηλό ιικό φορτίο μπορεί να διατηρηθεί έως και 14 ή και περισσότερες ημέρες, με πολύ ήπια ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα.

Αυτά τα στοιχεία εκτιμήθηκαν από τους ειδικούς προκειμένου να εισηγηθούν αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας τις επόμενες 14 ημέρες, ημερολογιακά και της προσθήκης στη συνέχεια και των φροντιστηρίων. Ο παιδικός – μαθητικός πληθυσμός κρίθηκε ότι πρέπει να περιοριστεί ώστε να μην διασπείρει δραματικά τον ιό, και μάλιστα από ασθενείς με ήπια ή και μηδενική συμπτωματολογία νόσου ώστε να προστατευτούν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες των χρονίως πασχόντων που έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ευάλωτοι στόχοι σε αυτήν την επιδημία.

«Κορονoϊός»ΕΛΛΑΔΑέξαρσηπαιδιά