Έλλειψη B12: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε

H ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να εκδηλωθεί με πολλά συμπτώματα που συχνά αγνοούμε και δεν τους δίνουμε τη σημασία που τους αρμόζει: 

  • παράξενη αίσθηση στα άκρα, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια
  • δυσκολία στο περπάτημα (αστάθεια – προβλήματα ισορροπίας)
  • αναιμία
  • οίδημα ή φλεγμονή στη γλώσσα
  • ίκτερος
  • σύγχυση ή ψευδαισθήσεις
  • αδυναμία- κόπωση
  • Κατάθλιψη

Η βιταμίνη Β12 είναι μια απαραίτητη θρεπτική ουσία για τον άνθρωπο, την οποία το σώμα μας δεν μπορεί να παραγάγει, οπότε αναγκαστικά να λαμβάνεται μέσα από την διατροφή.

Υπάρχουν μερικές απλές εξετάσεις στις οποίες μπορείτε να υποβληθείτε για να διαπιστώσετε αν έχετε κυτταρική ανεπάρκεια Β12.

Εξετάσεις για ανεπάρκεια σε Β12.

Ο ορός Β12 δεν είναι αρκετά καλός δείκτης για τη λειτουργίας της Β12, δεδομένου ότι η επίδραση της Β12 αφορά τα κύτταρα. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για να σας συνταγογραφήσει ενδοκυτταρική εξέταση για Β12. Σε κάθε περίπτωση, εάν προβείτε σε απλές εξετάσεις ανεπάρκειας Β12, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το μεθυλομηλονικό οξύ και η ομοκυστεΐνη είναι επίσης έμμεσοι δείκτες βιταμίνης Β12. Δεν είναι τόσο ακριβείς, αλλά είναι οι μοναδικοί δείχτες επάρκειας σε Β12.

Η βιταμίνη Β12 καθίσταται πιο βιοδιαθέσιμη (η πιο χρήσιμη μορφή αυτής της βιταμίνης) όταν προέρχεται από πηγές κρέατος και μία από τις πιο σημαντικές ουσίες που παίρνουμε από το κρέας είναι η βιταμίνη Β12. Οι χορτοφαγικές τροφές που περιέχουν B12 είναι σπάνιες, δυσεύρετες και δεν είναι άμεσα διαθέσιμες σε όλες τις πολιτισμικές ομάδες.

Τι προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης Β12;

Όπως γράφει το eirinika.gr, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 προκαλείται από παράγοντες, όπως:

Κακοήθης αναιμία

Αυτή είναι μια αυτοάνοση κατάσταση, όπου το ανοσοποιητικό μας σύστημα προσβάλλει τα κύτταρα του στομάχου που παράγουν το γαστρικό οξύ και μια σημαντική πρωτεΐνη που ονομάζεται ενδογενής παράγοντας (IF). Όταν αυτά τα κύτταρα (που ονομάζονται βρεγματικά κύτταρα) προσβάλλονται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, αδυνατούν να παράγουν υδροχλωρικό οξύ, έτσι το σώμα μας δεν μπορεί να διαχωρίσει το μόριο βιταμίνης Β12 από άλλα διαιτητικά μόρια.

Ο IF χρησιμοποιείται για τη μεταφορά της βιταμίνης Β12 στην κυκλοφορία του αίματος, αλλά αν αυτά τα κύτταρα δεν μπορούν να παράγουν επαρκή ποσότητα IF, τότε δεν μπορούμε να απορροφήσουμε Β12, οπότε οδηγούμαστε σε κυτταρική ανεπάρκεια. Αυτή είναι μια πολύ κοινή κατάσταση στους χορτοφάγους που δεν λαμβάνουν καλής ποιότητας Β12 συμπληρώματα.

Οι αυτοάνοσες καταστάσεις έχουν, συνήθως, την αφετηρία τους στο έντερο μέσω της εντερικής υπερδιέγερσης ή του συνδρόμου διαρρέοντος εντέρου.

Σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου

Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου και ορισμένες, από τις πιο συνήθεις, είναι η δυσανεξία στη γλουτένη, η δυσανεξία στη λακτόζη, η παρασιτική μόλυνση, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και άλλες βακτηριακές λοιμώξεις του λεπτού εντέρου.

Αυτοί οι καταστάσεις παράγουν πρωτεΐνες που διασπούν τα τοιχώματα της επένδυσης του εντέρου, επιτρέποντας έτσι στις τοξίνες και άλλα μόρια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού. Επίσης προκαλούν μειωμένη ικανότητα απορρόφησης της βιταμίνης Β12 από το έντερο.

Οι κλινικές εξετάσεις του εντέρου είναι ένας τρόπος διάγνωσης αυτών των παθήσεων, ωστόσο μπορείτε απλά να  αποφεύγετε τα σιτηρά, τα γαλακτοκομικά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας.

Διαταραχή στο μικροβίωμα του  εντέρου

Τα καλά βακτηρίδια στον εντερικό σωλήνα βοηθούν στη διάσπαση και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στις τροφές. Τυχόν διαταραχή του μικροβιώματος (υπερπληθυσμός βλαβερών βακτηρίων σε σχέση με τα αβλαβή βακτήρια) μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία της απορρόφησης σημαντικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β12.

Ο πληθυσμός των βακτηρίων καθορίζεται από την ποσότητα ζάχαρης και τροφών πλούσιων σε προβιοτικά. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να αποφεύγετε τη ζάχαρη (ή να τη μειώσετε σημαντικά), να αυξήσετε την κατανάλωση λαχανικών για να καταπολεμήσετε τυχόν διαταραχή του μικροβιώματος.

Φάρμακα για την καταπολέμηση του καύσου (καούρα).

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη και των πεπτικών διαταραχών είναι η αίσθηση καύσου (καούρα). Τα συνταγογραφούμενα (και μη) φάρμακα για την ανακούφιση από την καούρα μπορεί να προκαλέσουν μείωση της δραστηριότητας των βρεγματικών κυττάρων, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα του γαστρικού οξέος και των ενδογενών παραγόντων.

Είναι πολύ πιο σημαντικό να προσδιορίσετε την αιτία της καούρας και όχι απλά να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα με λήψη φαρμάκων.

Χημειοθεραπεία.

Μία από τις συνηθέστερες παρενέργειες της χημειοθεραπείας είναι η ανεπάρκεια σε βιταμίνες, συγκεκριμένα η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και φυλικού οξέος. Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα προκαλούν ερεθισμό των εντέρων και των κυττάρων του στομάχου και ενδεχομένως να προκαλέσουν παρενέργειες παρόμοιες με αυτές που αναφέρονται παραπάνω. Προφανώς, όσοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία να χρειάζεται να λάβουν μεγαλύτερη ποσότητα συμπληρώματος Β12 και φυλικού οξέος για την αντιμετώπιση αυτής της ανεπάρκειας.

5 Τρόποι αντιμετώπισης ανεπάρκειας σε B12

  1. Αύξηση πρόσληψης κρέατος.

Οι καλύτερες πηγές είναι ​​αλιεύματα ανοιχτής θαλάσσης, κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, ερίφιο και πρόβειο κρέας. Εξίσου καλές επιλογές είναι το συκώτι κοτόπουλου και βοοειδών, το βοδινό κρέας ελευθέρας βοσκής και ορισμένα ωμά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το κεφίρ.

  1. Συμπληρώματα

Η καλύτερη πηγή συμπληρώματος βιταμίνης Β12 είναι η μεθυλοκοβαλαμίνη, ωστόσο, η κυανοκοβαλαμίνη είναι άλλη μία καλή επιλογή. Φροντίστε να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας ή έναν επαγγελματία πριν ξεκινήσετε τη λήψη συμπληρώματος. Τα συμπληρώματα αυτά είναι επίσης μια καλή επιλογή για χορτοφάγους για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ανεπάρκειας Β12.

  1. Προβιοτικά καλής ποιότητας
    Είναι σημαντικό ο οργανισμός μας να διαθέτει υγιή πληθυσμό μικροβίων, επειδή βοηθούν στην απορρόφηση της βιταμίνης B12. Φροντίστε να καταναλώνετε ποιοτικά προβιοτικά τρόφιμα όπως κεφίρ, λαχανικά, όπως Sauerkraut και Kimchi, κομπούχα, κεφίρ καρύδας (επιλογή χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα) και μαύρη σοκολάτα. Ένα υψηλής ποιότητας προβιοτικό συμπλήρωμα μπορεί επίσης να είναι πολύ αποτελεσματικό. [
  1. Μείωση τροφίμων που προκαλούν φλεγμονές

Περιορίστε τα τρόφιμα που ενδεχομένως να επιδεινώνουν ή να προκαλούν εντερικές και κυτταρικές φλεγμονές, όπως επεξεργασμένα τρόφιμα, συσκευασμένα και προτηγανισμένα/προβρασμένα τροφίμα, μαργαρίνη, τηγανητά, χαμηλής ποιότητας κρέατα, σάκχαρα, πρόσθετα τροφίμων, συνθετικά γλυκαντικά, ιωδιούχο αλάτι, γαλακτοκομικά προϊόντα και σιτηρά και άλλους σπόρους, τονίζει το natural soul.

  1. Συμπλήρωμα ήπατος

Όσοι δυσκολεύονται να καταναλώσουν το μοσχαρίσιο συκώτι μαγειρεμένο, έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν συμπλήρωμα ήπατος αρίστης ποιότητας.

 

B12Έλλιψησυμπτώματα