Στο 42% ανέρχονται οι υποχρεωτικές επιστροφές από τις ελληνικές παραγωγικές εταιρείες προς το Δημόσιο μέσω του clawback γεγονός που ακυρώνει σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρο Τρύφων, κάθε άλλο μέτρο φαρμακευτικής πολιτικής. Την τελαυταία τριετία το clawback αυξήθηκε κατά 84,5%
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΕΦ σε χθεσινό πάνελ με τίτλο «Clawback: Η Απορρύθμιση της Αγοράς και η Ανάταξή της» στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας.
- Συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, η τελική δαπάνη για τα φάρμακα που παράγουν και διακινούν οι Ελληνικές βιομηχανίες, από 104,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016 αυξήθηκαν στα 138,1 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2019 σημείωσαν δηλαδή αύξηση κατά 32,17%. Την ίδια ώρα όμως το clawback αυξήθηκε κατά 84,5% και έφτασε από 20,7 εκατ. ευρώ στα 38,3 εκατ. ευρώ.
Φαίνεται δηλαδή ότι το clawback επιβάρυνε δυσανάλογα τις πωλήσεις των εταιρειών και δη των παραγωγών γενοσήμων τα οποία εξακολουθούν να κατέχουν ένα μικρό μερίδιο στη συνολική αγορά.
Σύμφωνα με την ΠΕΦ τα βασικά προβλήματα εστιάζονται στα εξής:
– Οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ συγκρατούν τη δαπάνη των ακριβών νέων φαρμάκων με συμφωνίες ελεγχόμενης αποζημίωσης και Μνημόνια συνεργασίας. Για αυτό και οι χώρες αυτές εμφανίζουν καθόλου ή ελάχιστες υποχρεωτικές επιστροφές.
– Αντίθετα η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου ο κύριος όγκος των επιστροφών προέρχεται από οριζόντια rebate και clawback.
– Οι υποχρεωτικές επιστροφές ανέρχονται στο υπερβολικό ύψος του 42% το οποίο επιβαρύνει τα γενόσημα και τα παλαιότερα οικονομικά φάρμακα παρά το γεγονός ότι παράγουν εξοικονομήσεις για το σύστημα.
– Τα τεράστια clawback ακυρώνουν κάθε άλλο μέτρο φαρμακευτικής πολιτικής και απειλούν τη βιωσιμότητα φαρμακευτικών προϊόντων και επιχειρήσεων
Οι προτάσεις φαρμακευτικής πολιτικής της ΠΕΦ
Προϋπολογισμός φαρμακευτικής δαπάνης
-Αύξηση του ορίου προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης
– Κάλυψη της δαπάνης των εμβολίων από λογαριασμό πρόληψης
– Λειτουργική λύση για την κάλυψη των ανασφαλίστων
Υποχρεωτικές επιστροφές (clawback)
– Δικαιότερος επιμερισμός του προϋπολογισμού του clawback-
– Υπολογισμός του clawback σε επίπεδο φαρμακευτικού προϊόντος
– Αυτόματη δοσοποίηση των ποσών rebate και clawback
Έλεγχος του κόστους
• Προαγωγή ορθολογικής συνταγογράφησης και χρήσης φαρμάκων μέσω :
– του ελέγχου της κατανάλωσης (Φίλτρα ποσοτήτων, ενδείξεων, μέγιστης διάρκειας θεραπείας, ηλικιακά)
– του ελέγχου της συνταγογράφησης (Κλειδωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, συνταγογραφικές οδηγίες, έλεγχος συνταγογραφούμενων ενδείξεων / όγκου ανά ΑΜΚΑ)
• Εξάλειψη καθυστερήσεων στην ένταξη νέων γενοσήμων / βιο-ομοειδών στη Θετική Λίστα.
• Τροποποίηση του συστήματος Τιμών Αναφοράς
• Άμεση έναρξη διαδικασιών διαπραγμάτευσης
• Κίνητρα συνταγογράφησης γενοσήμων και οικονομικότερων θεραπειών