Το σερφάρισμα λίγο πριν τον βραδινό μας ύπνο βλάπτει σοβαρά την υγεία. Αυτό απέδειξαν τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης νορβηγικής έρευνας όπου έδειξε ότι η συνολική χρήση οθονών για πάνω από τέσσερις ώρες μέσα στο 24ωρο αυξάνει κατά 49% τον κίνδυνο να χρειάζεται κανείς πάνω από 60 λεπτά για να τον πάρει ο ύπνος.
Η συγκεκριμένη έρευνα απευθύνεται κυρίως στους νέους, ωστόσο παλιότερες έρευνες που έχουν γίνει για ενήλικες έχουν αποδείξει ακριβώς το ίδιο πράγμα: ότι το κινητό ή οι οθόνες άλλων συσκευών δίπλα στο κρεβάτι «ταράζουν» τον ύπνο και μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία.
Σε μια πρόσφατη έρευνα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, με επικεφαλής την δρα Μαρί Χάισινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό ‘BMJ Open’, μελέτησαν σχεδόν 10.000 νέους ηλικίας 16 έως 19 ετών. Οι ερευνητές συσχέτισαν τις συνήθειες του ύπνου καθενός νέου (τι ώρα πήγαινε για ύπνο, τι ώρα ξυπνούσε, πόσο εύκολα κοιμόταν, πόσο καλά κοιμόταν κ.α.) με το συνολικό εξωσχολικό χρόνο που αφιέρωνε μπροστά από μια οθόνη (τηλεόρασης, υπολογιστή, κινητού τηλεφώνου, ταμπλέτας, κονσόλας βιντεοπαιγνιδιών κ.α.).
Παρά τις διαφορές συνηθειών μεταξύ αγοριών και κοριτσιών (π.χ. τα αγόρια αφιερώνουν περισσότερη ώρα στα βιντεοπαιγνίδια και τα κορίτσια στο κινητό τους), το συμπέρασμα είναι κοινό και για τα δύο φύλα. Η ανάλυση έδειξε ότι υπάρχει αντιστρόφως ανάλογη σχέση: όσο αυξάνει ο χρόνος μπροστά από τις οθόνες, τόσο λιγοστεύει και χειροτερεύει ο ύπνος.
Επίσης, αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι αν ένας νέος ή νέα ασχολείται με μια ηλεκτρονική συσκευή την τελευταία ώρα πριν πάει για ύπνο, τότε το πρόβλημα επιδεινώνεται και οι νέοι μπορεί να κάνουν πάνω από μια ώρα για να αποκοιμηθούν από την ώρα που πέφτουν για ύπνο. Ιδίως η χρήση υπολογιστή, κινητού (smartphone) και MP3 player λίγο πριν τον ύπνο, αυξάνει σημαντικά τις δυσκολίες για να κοιμηθεί κανείς.
Το πόσες διαφορετικές οθόνες χρησιμοποιεί ένας έφηβος κατά την διάρκεια της ημέρας παίζει σημαντικό ρόλο. Οι έφηβοι που κάνουν χρήση δύο ή τριών οθονών -κάτι πολύ συνηθισμένο (π.χ. υπολογιστή, κινητού και τηλεόρασης)- έχουν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να κοιμούνται λιγότερες από πέντε ώρες, σε σχέση με όσους χρησιμοποιούν μια μόνο οθόνη. Το ποσοστό αυξάνεται στο 75% για όσους χρησιμοποιούν πάνω από τέσσερις οθόνες.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι είτε άμεσα ο χρόνος χρήσης μιας συσκευής αντικαθιστά τον χρόνο του ύπνου, είτε έμμεσα επιδρά αρνητικά στο νευρικό σύστημα του νέου. Το φως από τις οθόνες μπορεί να αποδιοργανώσει το βιολογικό (κιρκαδιανό) ρολόι.
Επειδή το ένα φέρνει το άλλο, ο λίγος και κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης. Επίσης, συνδράμει στην παχυσαρκία, ακόμη και στη μείωση του προσδόκιμου ζωής.
Πριν δώσετε στο παιδί σας την επόμενη smartphone συσκευή σκεφτείτε το πολύ καλά.