“Yγεία πάνω από όλα” απαντάμε συνήθως στις ευχές που μας δίνουν. Η απλή αυτή φράση, που αγγίζει πολλές φορές τα όρια της γραφικότητας, συμπυκνώνει στην ουσία ολόκληρο το νόημα της ζωής.
Η υγεία μας είναι και πρέπει να είναι πάνω από όλα, κάτι που πολλές φορές κατανοούμε όταν πλέον είναι αργά. Όταν όμως έρχεται αυτή η διαπίστωση, και ποιος δε θα ΄θελε να μάθει το μυστικό της μακροζωίας;
Για να μην φτάσουμε σε αυτό το καταθλιπτικό στάδιο, υπάρχουν και τα αποτελέσματα των ερευνών, που μας βοηθούν να εισέλθουμε στον μαγικό κόσμο των επιστημών υγείας αποκομίζοντας χρήσιμα στοιχεία. Πολλές από τις έρευνες μάλιστα είναι χρόνιες και δημοσιεύουν αποτελέσματα – έκπληξη!
Η έρευνα
Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό της μακροζωίας σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Καρδιολογίας, στο Μόναχο;
Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα έχει… ηλικία 40 έτη, καθώς ξεκίνησε την δεκαετία του 1970 και μελέτησε τη ζωή 1.222 μεσήλικων ανδρών, που γεννήθηκαν μεταξύ του 1919 και του 1934.
Όλοι είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων, λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης, καπνίσματος ή παχυσαρκίας. Στους μισούς δόθηκαν οδηγίες να ασκούνται, να τρώνε με σύνεση, να πετύχουν ένα υγιές σωματικό βάρος και να κόψουν το κάπνισμα. Στους υπόλοιπους δεν δόθηκαν οδηγίες.
Η έρευνα, που παρουσιάστηκε βρήκε ότι αυτοί που είχαν δεχτεί οδηγίες ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν νέοι, καθώς οι παρεμβάσεις είχαν προσθέσει περισσότερο στρες στη ζωή τους.
Από αυτούς, αυτοί που είχαν πάρει λιγότερο από τρεις εβδομάδες άδεια τον χρόνο είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νέοι στα επόμενα 30 χρόνια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι άνθρωποι που παίρνουν ετήσια άδεια κάτω από τρεις εβδομάδες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν νέοι σε σχέση με εκείνους που παίρνουν περισσότερη.
Το “μυστικό” επομένως κρύβεται στην ξεκούραση και στις στιγμές ανάπαυλας από την εργασία, καθώς η έρευνα αποκαλύπτει πως τα ρεπό από τη δουλειά μας, μας βοηθούν να ζούμε περισσότερο.
“Καμπανάκια” για το άγχος
«Μην νομίζετε ότι το να έχετε ένα υγιή τρόπο ζωής θα σας αποζημιώσει για τη σκληρή δουλειά και το να μην παίρνεις άδεια», αναφέρει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, Timo Strandberg.
«Ο αγχωτικός τρόπος ζωής μπορεί να ανατρέψει οποιοδήποτε όφελος της παρέμβασης. Αντίθετα, μπορεί να είχε αντίστροφο ψυχολογικό αποτέλεσμα με το να τους προσθέτει περισσότερο άγχος», καταλήγει.
Οι ερευνητές είπαν ακόμη ότι η υγιεινή διατροφή και η συχνή άσκηση δεν ήταν υποκατάστατα του χρόνου, όσον αφορά στην ανακούφιση του στρες και της παράτασης της ζωής.