Μπορεί να ακολουθήσει δίαιτα ένα παιδί;

Γνωρίζουμε πως το υπερβάλλον βάρος στην παιδική ηλικία ΔΕΝ γίνεται… μπόι! Αντιθέτως, η παιδική παχυσαρκία πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και με το σωστό τρόπο. Ποια δίαιτα ταιριάζει, τελικά, σε ένα παιδί και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της σωματικής δραστηριότητας για την καταπολέμηση του προβλήματος;
Ναι ή όχι στη δίαιτα;
Παρότι για τα μεγαλύτερα παιδιά (συνήθως άνω των 5 ετών) μπορεί να καταρτηθεί ένα ενδεικτικό πλάνο διατροφής λαμβάνοντας υπόψιν  το βάρος, το ύψος, την ηλικία και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, η εφαρμογή κάποιας αυστηρής και στερητικής δίαιτας δεν επιτρέπεται στα παιδιά. Αντιθέτως, τα παιδιά ενθαρρύνονται να ακολουθούν μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που χαρακτηρίζεται από το μέτρο και την ποικιλία, χωρίς την απαγόρευση κανενός τροφίμου ή ροφήματος. Πλην κάποιων εξαιρέσεων, όπως αυτές κρίνονται από τον θεράποντα ιατρό, ο βασικότερος στόχος είναι συνήθως η σταθεροποίηση του σωματικού βάρους και η παρακολούθηση της πορείας ανάπτυξης των παιδιών.
Το ενεργειακό Ισοζύγιο στην αντιμετώπιση του προβλήματος
Όπως ισχύει και στην ενήλικη ζωή, το βάρος των παιδιών καθορίζεται από το ενεργειακό ισοζύγιο και επομένως αυξάνεται όταν οι θερμίδες (ενέργεια) που προσλαμβάνουν από τη διατροφή τους είναι περισσότερες από εκείνες που «καίνε».
Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, τα παιδιά στην Ελλάδα υιοθετούν λανθασμένες διατροφικές συνήθειες που οδηγούν στην αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Για παράδειγμα, τρώνε αρκετές φορές την εβδομάδα γλυκά, επισκέπτονται ιδιαίτερα συχνά εστιατόρια τύπου fast food, δεν καταναλώνουν αρκετά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και λαδερά φαγητά και παραλείπουν το πρωινό γεύμα. Παράλληλα, τα Ελληνόπουλα δαπανούν όλο και λιγότερες θερμίδες και θεωρούνται από τα πιο σωματικά αδρανή παιδιά στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, τα παιδιά ηλικίας 10-12 ετών βρέθηκε να έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες (190 και 138 λεπτά την βδομάδα για τα αγόρια και τα κορίτσια αντίστοιχα), ενώ παράλληλα σημειώνουν έναν ιδιαίτερα υψηλό χρόνο τηλεθέασης που ανέρχεται στα 122 λεπτά για τα αγόρια και στα 155 λεπτά την ημέρα για τα κορίτσια.
Το παιδί σας έχει παραπάνω κιλά;
Για να βοηθήσετε το παιδί σας να ελέγξει το σωματικό του βάρος βοηθήστε το να υιοθετήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως το πρωινό γεύμα και ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, με ποσότητες που αρμόζουν στην ηλικία του (ας μην ξεχνάμε ότι ένα παιδί δεν μπορεί να τρώει τις ποσότητες ενός ενήλικα!), φροντίζοντας να δίνετε εσείς το καλό παράδειγμα, μέσα π.χ. από οικογενειακά γεύματα.Μην ξεχνάτε επίσης ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό δώσετε έμφαση και στην άλλη πλευρά του ενεργειακού ισοζυγίου, δηλαδή στις θερμίδες που «καίει». Ενθαρρύνετε, λοιπόν, το παιδί σας να αρπάξει κάθε είδους ευκαιρία για σωματική δραστηριότητα. Θυμηθείτε ότι, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όλα τα παιδιά άνω των πέντε ετών χρειάζεται να ενσωματώνουν στην καθημερινότητά τους τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριας προς έντονης έντασης σωματική δραστηριότητα, ενώ περισσότερη άσκηση έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία. Παράλληλα συστήνεται οι ώρες τηλεθέασης (τηλεόραση, υπολογιστής για ψυχαγωγία, βιντεοπαιχνίδια) να μην ξεπερνούν τις 2 την ημέρα.
Πηγή: http://www.imommy.gr
βάροςδίαιταδιατροφήπαιδί