Επιτέλους το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να λάβει έκτακτα μέτρα για την ιλαρά, καθώς η χώρα βρίσκεται σε επιδημική έξαρση της νόσου.
Με σχετική ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος διαβεβαιώνει ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων, που φτάνει τα 100.000 σκευάσματα και αιτιολογεί τις ελλείψεις στα φαρμακεία λέγοντας «οι όποιες ελλείψεις υπάρχουν αυτές τις μέρες στα φαρμακεία, οφείλονται στην αυξημένη ζήτηση λόγω της σύστασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για άμεσο εμβολιασμό ενηλίκων και παιδιών εξαιτίας της επιδημικής έξαρσης ιλαράς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πρόσφατα και στην Ελλάδα».
Ακόμη, μέσω της ανακοίνωσης, το υπουργείο ενημερώνει ότι: «ο ΕΟΦ μετά από συνεννόηση με τις φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν τα εν λόγω εμβόλια, διασφάλισε ότι α) από αύριο θα ανανεωθεί το stock των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών και β) από εδώ και στο εξής ο εφοδιασμός θα είναι συχνότερος λόγω της αυξημένης ζήτησης».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι:
Με αφορμή δημοσιεύματα στα οποία αναφέρεται ότι παρατηρούνται ελλείψεις στα εμβόλια ιλαράς- παρωτίτιδας- ερυθράς, το υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι υπάρχει επάρκεια σκευασμάτων καθώς τα αποθέματα ανέρχονται σε 100.000 εμβόλια. Οι όποιες ελλείψεις υπάρχουν αυτές τις μέρες στα φαρμακεία, οφείλονται στην αυξημένη ζήτηση λόγω της σύστασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για άμεσο εμβολιασμό ενηλίκων και παιδιών (επισυνάπτεται εκ νέου η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας) εξαιτίας της επιδημικής έξαρσης ιλαράς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πρόσφατα και στην Ελλάδα.
Γι αυτό το λόγο, ο ΕΟΦ μετά από συνεννόηση με τις φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν τα εν λόγω εμβόλια, διασφάλισε ότι α) από αύριο θα ανανεωθεί το stock των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών και β) από εδώ και στο εξής ο εφοδιασμός θα είναι συχνότερος λόγω της αυξημένης ζήτησης.
Τέλος, όσον αφορά τους πληθυσμούς Ρομά, το ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποιεί από τον Αύγουστο, με κινητή μονάδα, έκτακτη δράση εμβολιασμού σε παιδιά. Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν 1.056 εμβολιασμοί για ιλαρά- παρωτίτιδα- ερυθρά και η δράση συνεχίζεται μέχρι να εμβολιαστούν τα παιδιά Ρομά σε όλους τους καταυλισμούς της επικράτειας.
Πάντως χθες σε ειδική επιστημονική εκδήλωση που οργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο Σωτήρης Τσιόδρας, Αναπλ. Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στο κατά πόσο είναι επικίνδυνα τα εμβόλια και στο «αντιεμβολιαστικό» κίνημα.
Όπως είπε το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει οδηγήσει σε επάνοδο επιδημιών από «εξαφανισμένα» νοσήματα. Η συνεργασία και οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των φορέων για την ορθή ενημέρωση και για τη διαμόρφωση των σωστών αντιλήψεων των επαγγελματιών υγείας και πολιτών σχετικά με την αναγκαιότητα των εμβολίων, θα ισχυροποιήσει την χώρα μας στον αγώνα κατά των υψηλά μεταδοτικών νοσημάτων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό.