Σύμφωνα με έρευνες το ποσοστό των καπνιστών μειώθηκε 2,5% παγκοσμίως κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία (από 24,7% το 2005 σε 22,2% το 2015).
Η μελέτη αξιολόγησε το βαθμό επιτυχίας στην υλοποίηση της διεθνούς Σύμβασης-Πλαισίου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία υπογράφηκε από 180 χώρες το 2005.
Το κάπνισμα εμφανίζει μείωση σε 90 χώρες. Ένας πολύ σημαντικός αριθμός ο οποίος μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Δεν έλειψε όμως και η αύξηση του καπνίσματος σε κάποιες χώρες, ο αριθμός των οποίων αγγίζει τις 24. Βέβαια,δεν έλειψαν και οι χώρες που έμειναν στάσιμες και αυτές είναι 12.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις μεταξύ 2005-2015 έχουν καταγραφεί στη Βόρεια Ευρώπη και στη Νότια Αμερική (κατά 7,1% και 6,8% αντίστοιχα), ενώ αντίθετα οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα ποσοστά των καπνιστών σημειώθηκαν στην Κεντρική Αφρική (12,6%) και στη Βόρεια Αφρική (4,6%).
Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι είναι εφικτό να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη μείωση στη χρήση των θανατηφόρων προϊόντων καπνού, αν υπάρξει περισσότερη επιμονή στις αντικαπνιστικές πολιτικές.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζιόφρι Φονγκ του καναδικού Πανεπιστημίου του Ουότερλου, εκτιμούν ότι, ενώ έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος ενάντια στην «παγκόσμια επιδημία του καπνού», όπως την αποκαλούν, παρόλα αυτά η πρόοδος είναι ακόμη κατώτερη των αρχικών προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει η υπογραφή της διεθνούς σύμβασης.
Υψηλούς φόρους στα τσιγάρα και στα άλλα καπνικά προϊόντα έχει επιβάλει η Σύμβαση-Πλαίσιο του 2005 που επιβάλλει αυτούς του κανονισμούς. Επίσης απαγορεύει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, προβλέπει να τοποθετείται προειδοποιητική σήμανση στα πακέτα για τους κινδύνους του καπνίσματος, να περιοριστούν δραστικά οι διαφημίσεις των τσιγάρων κ.α.
Κάθε πρόσθετο μέτρο που εφαρμόζεται πλήρως στην πράξη, μειώνει τους καπνιστές κατά σχεδόν 1,6%. Η μελέτη δείχνει ότι όσο πιο αυστηρά εφαρμόζονται από μία χώρα τα μέτρα κατά του καπνίσματος, τόσο μειώνεται το ποσοστό του πληθυσμού που καπνίζει.
Το μέτρο με την ευρύτερη εφαρμογή διεθνώς είναι η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, που έχει ήδη υλοποιηθεί από το 28% των χωρών.
Το μέτρο με την μικρότερη εφαρμογή είναι η διαφημιστική απαγόρευση, στην οποία έχουν προχωρήσει μόνο το 13% των χωρών.
Το 22% των χωρών έχουν επιβάλει στα προϊόντα καπνού υψηλή φορολογία, η οποία είναι τουλάχιστον το 75% της τιμής του πακέτου των τσιγάρων.