Μπορεί στην Τσεχία το κρέας του αγριογούρουνου να αποτελεί τοπική λιχουδιά, ωστόσο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν το φετινό χειμώνα δεν έχει προηγούμενο. Τριάντα χρόνια μετά τον πυρηνικό όλεθρο του Τσέρνομπιλ, τα αγριογούρουνα είναι μολυσμένα από ραδιενέργεια.
Τα ποσοστά ραδιενέργειας στην περιοχή έχουν μειωθεί, αλλά το πρόβλημα στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι άλλο από την τροφή που καταναλώνουν τα αγριογούρουνα.
Ο φετινός κρύος χειμώνας με τις πολλές χιονοπτώσεις τα αναγκάζει να τρέφονται με ψευδόυδνες, ένα είδος μανιταριού που αναπτύσσεται υπογείως και αφθονεί στον Βοημικό Δρυμό, μια οροσειρά που μοιράζονται τρεις γειτονικές χώρες, η Τσεχία, η Αυστρία και η Γερμανία.
Μετά το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ, εκλύθηκε σημαντική ποσότητα Καισίου 137 που κατέληξε στα βουνά, όπου και αναπτύσσονται το συγκεκριμένο είδος μανιταριών, απορροφώντας τα υψηλά επίπεδα του ραδιενεργού ισοτόπου.
Τα αγριογούρουνα τρώνε τα μανιτάρια και μέσω αυτών απορροφούν Καίσιο 137. Έτσι, το κρέας τους γίνεται ραδιενεργό, όπως ανέφερε στο πρακτορείο Reuters, ο Γίρι Ντράπαλ της κρατικής κτηνιατρικής υπηρεσίας: “Κατά κάποιο τρόπο, είναι εποχικό πρόβλημα”. Ωστόσο, η εποχή αυτή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο.
Ο χρόνος υποδιπλασιασμού του Καισίου 137 είναι 30 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περάσουν 30 χρόνια για να μειωθούν στο μισό οι αρχικές τιμές του ισοτόπου. Τα αγριογούρουνα μπορεί να… λάμπουν με “ραδιενεργή χρυσόσκονη” για πολλά χρόνια ακόμη. “Αναμένουμε ότι θα εντοπίζουμε (ραδιενεργή) τροφή για αρκετά χρόνια από σήμερα”, συμπλήρωσε ο Ντράπαλ.
Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με κρέας αγριογούρουνου που είναι πολύ δημοφιλές στην Τσεχία. Συχνά οι Τσέχοι το χρησιμοποιούν στο παραδοσιακό γκούλας που σερβίρεται σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια.
Όχι μόνο τα αγριογούρουνα, αλλά και κάθε θήραμα πρέπει να επιθεωρείται πριν καταναλωθεί, ενώ το ραδιενεργό κρέας πρέπει να απαγορεύεται, επισήμανε ο Ντράπαλ, ενώ συμπλήρωσε πως το κρέας ραδιενεργών ζώων θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία μόνο αν καταναλωνόταν σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Άρα θα πρέπει να τρώει κανείς αγριογούρουνο πολλές φορές την εβδομάδα, τουλάχιστον για δύο μήνες, ώστε να καταλήξει στο νοσοκομείο.
Από τα 614 ζώα που εξετάστηκαν στο διάστημα 2014-16 σχεδόν τα μισά (ποσοστό 47%) διαπιστώθηκε ότι ξεπερνούσαν τα όρια.