Ανησυχία προκαλεί στη Ρωσία το γεγονός ότι οι οροθετικοί αυξάνονται στη χώρα κατά 10% κάθε χρόνο. Οι μολυσμένοι από τον Ιό Ανθρώπινης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (HIV) έχει ήδη ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, προειδοποίησε την Τρίτη ο Διευθυντής του Ομοσπονδιακού Κέντρου κατά του AIDS, Βαντίμ Ποκρόφσκι.
«Ο αριθμός των οροθετικών αυξάνεται κατά 10% κάθε χρόνο και είχε φθάσει επίσημα τα 1.087.339 πρόσωπα την 30ή Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Ποκρόφσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα.
Καθώς ο αριθμός των πολιτών της Ρωσίας ανέρχεται σε 146,5 εκατομμύρια, το επίσημο ποσοστό των οροθετικών στη Ρωσία ανέρχεται έτσι στο 0,58% του πληθυσμού, διευκρίνισε ο ίδιος.
«Κατά τους υπολογισμούς μας, ο αριθμός των οροθετικών είναι στην πραγματικότητα μεταξύ του 1,3 και του 1,4 εκατομμυρίου προσώπων», δηλαδή από 0,89 ως 0,96% του πληθυσμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πρόσθεσε ο ίδιος.
Το 2015 καταγράφηκαν επίσημα στη Ρωσία 110.000 νέα κρούσματα, δηλαδή 270 άνθρωποι διαπιστωνόταν ότι έχουν μολυνθεί από τον HIV καθημερινά.
«Η κατάσταση δεν παύει να επιδεινώνεται και πλέον σήμερα απειλεί την εθνική ασφάλεια», καθώς η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας γενικευμένης επιδημίας μέχρι το 2021, συνόψισε ο ειδικός.
Οι μισοί και πλέον από τους ανθρώπους που καταγράφηκε πως μολύνθηκαν (το 51%) είναι τοξικομανείς, ενώ το 47% μολύνθηκε κατά τη διάρκεια ετεροφυλοφιλικών επαφών χωρίς τη χρήση προφυλακτικού. Μόλις το 1,5% μολύνθηκε μέσω ομοφυλοφιλικών σεξουαλικών χωρίς προφύλαξη.
«Η Ρωσία είναι η μοναδική χώρα του κόσμου όπου οι τοξικομανείς αποτελούν πάνω από το 50% των οροθετικών», τόνισε ο Ποκρόφσκι, ο οποίος επέκρινε την έλλειψη μιας εκστρατείας πρόληψης του AIDS που θα στοχοθετεί ειδικά αυτή την ομάδα του πληθυσμού, η οποία υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ελέγχου των Ναρκωτικών.
«Τα δημόσια κεφάλαια δεν αρκούν για την προσφορά φαρμακευτικής αγωγής στους οροθετικούς. Δεν μιλάω καν για την πρόληψη των νέων κρουσμάτων», υπογράμμισε ο Ποκρόφσκι.
Μόλις ο ένας οροθετικός στη Ρωσία λαμβάνει δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη, ελλείψει χρηματοδότησης, ενώ η ποιότητα των χορηγούμενων σκευασμάτων δεν είναι η επιθυμητή, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος θεωρείται προσκείμενος στην πανίσχυρη ορθόδοξη εκκλησία, επαναφέρει στο προσκήνιο ιδιαίτερα συντηρητικές ιδέες, οι ρωσικές αρχές ως τώρα μοιάζουν να επικεντρώνονται μάλλον στην παροχή φροντίδας στους ασθενείς του AIDS, παρά στην πρόληψη των μολύνσεων από τον HIV.
Η Ρωσία έχει εξάλλου απαγορεύσει τη μεθαδόνη, υποκατάστατο της ηρωίνης, κι έχει αντικαταστήσει τις εκστρατείες πληροφόρησης με εκκλήσεις για αποχή. Τον Ιούλιο στις κυριότερες ΜΚΟ οι οποίες δρουν για την πρόληψη αποδόθηκε ο ατιμωτικός χαρακτηρισμός των «πρακτόρων του εξωτερικού» από τη ρωσική δικαιοσύνη.