«Εγκώμιο της καλοσύνης εντός της επιχείρησης»

Ο φιλόσοφος Emmanuel Jaffelin, συγγραφέας του βιβλίου «Εγκώμιο της καλοσύνης εντός της επιχείρησης» (2015), αποκαλύπτει πόσο καλό κάνει στην προσωπικότητα το θετικό πνεύμα και η αλληλεγγύη στη δουλειά. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο καλός άνθρωπος είναι και αδύναμος. «Λάθος», γράφει ο Emmanuel Jaffelin: «Η καλοσύνη δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, αλλά αστικής ευγένειας. Το να κρατάς την πόρτα σε κάποιον που πάει να σε πατήσει είναι ένδειξη ηθικής ευγένειας».

Ο συγγραφέας κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στην καλοσύνη και την ανεκτικότητα. «Ο επιστάτης σε μια φυλακή είναι ανεκτικός με τον κρατούμενο και του επιτρέπει να μείνει λίγο περισσότερο στον διάδρομο. Το αφεντικό μιας επιχείρησης είναι ανεκτικό με τον εργαζόμενο που φεύγει νωρίτερα γιατί το παιδί του είναι άρρωστο», αναφέρει.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι για να έχει θετικά αποτελέσματα η εκδήλωση καλοσύνης εντός της επιχείρησης, θα πρέπει κάποιος να είναι ειλικρινής. Το να δείχνει κάποιος καλοσύνη σε κάποιον που τη χρειάζεται σημαίνει ότι δεν περιμένει ανταπόδοση. «Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι καλός συνέχεια. Η καλοσύνη είναι μια ένδειξη εξουσίας, όχι υποχρέωση. Δεν οφείλω να είμαι καλός, μπορώ να είμαι», γράφει ο συγγραφέας.

Η καλοσύνη στη δουλειά δεν κοιτάει ιεραρχία. «Όταν ένα στέλεχος παραπατήσει στον διάδρομο και η γραμματέας τον βοηθήσει να σηκωθεί, δεν τίθεται θέμα ιεραρχίας. Πιο ισχυρός σε αυτή την περίπτωση είναι αυτός που βοηθάει, όχι εκείνος που γλίστρησε», γράφει.

Η κυριαρχία και η εξουθένωση δεν κάνουν μια επιχείρηση πιο δυνατή. Αντιθέτως. Οι επιχειρήσεις στις οποίες η καθημερινότητα είναι σαν «γουέστερν», όπου επικρατούν οι «δολοφόνοι» και η άποψη «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», υστερούν απέναντι στις επιχειρήσεις που προωθούν την ηρεμία, τη συγκινησιακή ευφυία και τη συμπάθεια. «Οι εργαζόμενοι αναπτύσσονται καλύτερα εντός μιας επιχείρησης όταν κυριαρχεί μια καλοσυνάτη ατμόσφαιρα», επισημαίνει ο φιλόσοφος.

Κι αυτό γιατί η ζωή στην επιχείρηση είναι ο μικρόκοσμος της κοινωνικότητας. Ο εργαζόμενος θα μεταφέρει τα αισθήματά του στο σπίτι του, στον δρόμο, στο γυμναστήριο, στους φίλους του. Μια επιχείρηση, εκτός από τον στόχο της δημιουργίας οικονομικού πλούτου, πρέπει να ασχολείται και με τη δημιουργία ηθικού, πνευματικού και ψυχολογικού πλούτου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Νοεμβρίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης (World Kindness Day) καθιερώθηκε το 2000 με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Κινήματος Καλοσύνης (World Kindness Movement), που συσπειρώνει εθνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις – μέλη του Κινήματος.

Η καλοσύνη είναι ένα θεμελιώδες μέγεθος της ανθρώπινης κατάστασης, που γεφυρώνει τις διαφορές φυλής, φύλου, θρησκείας και πολιτικής.

 

καλοσύνηπαγκόσμια μέρα