Κουρκουμάς: Ένα "θαύμα" της φύσης στο πιάτο μας

Ο κουρκουμάς είναι μια ρίζα με μια συνηθισμένη καφέ φλούδα που όταν την ανοίξεις αποκαλύπτεται μια φωτεινή κίτρινο-πορτοκαλί σάρκα στο εσωτερικό της. Καλλιεργείται εδώ και τουλάχιστον 5.000 χρόνια, κυρίως στις τροπικές περιοχές της Ασίας, ενώ τον 13ο αιώνα, οι Άραβες έμποροι έφεραν τον κουρκουμά στις δυτικές χώρες.

Καλλιεργείται σε ζεστές , τροπικές περιοχές, και έχει γίνει δημοφιλές σε όλο τον κόσμο.

Αρχικά αναπτύχθηκε στη νοτιοδυτική Ινδία, ο κουρκουμάς απαιτεί ζεστές και σχετικά υγρές συνθήκες για να ευδοκιμήσει. Κορυφαίοι παραγωγοί σήμερα είναι η Ινδία, η Ινδονησία, το Ταϊβάν, η Κίνα, οι Φιλιππίνες, η Τζαμάικα και η Αϊτή. Αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, ο πιο συνηθισμένος τρόπος που χρησιμοποιείται είναι ως καρύκευμα. Θα βρείτε το κουρκουμά σε πολλά πιάτα της Ινδίας, του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές. Μια βασική ένωση που περιέχει είναι η κουρκουμίνη, η οποία δίνει μια γεύση ελαφρώς πικάντικη.

Το οφέλη του κουρκουμά πέρα ​​από την μαγειρική

Ο κουρκουμάς δεν είναι απλώς ένα χρήσιμο καρύκευμα που δίνει γεύση στο φαγητό. Έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική και ινδική ιατρική για χιλιετίες. Λόγω των αντι-φλεγμονωδών ιδιοτήτων του το μπαχαρικό αυτό έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, του ήπατος, των αρθρώσεων, του εντέρου (κολικοί), του δέρματος και της δυσφορίας από την έμμηνο ρήση.

Η κουρκουμίνη πιστεύεται ότι μπορεί να αποδειχθεί μια εναλλακτική λύση για τη θεραπεία ελκών που προκαλούνται από το βακτήριο Helicobacter pylori, που γίνεται σταδιακά όλο και πιο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά.

Πώς o κουρκουμάς μπορεί να ωφελήσει την εγκεφαλική λειτουργία

Μερικά από τα πιο ελπιδοφόρα αποτελέσματα του μπαχαρικού μπορεί να ωφελούν και τον εγκέφαλο. Η κουρκουμίνη διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και μπορεί να έχει προστατευτικές ιδιότητες έναντι στην νόσο του Πάρκινσον και του Alzheimer. Δεδομένου ότι η κουρκουμίνη έχει αντιοξειδωτικές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, πιστεύεται ότι προωθεί την γενική υγεία του εγκεφάλου. Μια άλλη ένωση στο κουρκουμά, η τουρμερόνη, βοηθά τα ενδογενή βλαστοκύτταρα να αυξάνονται, πράγμα που μπορεί κάποια μέρα να αποδειχθεί σημαντικό για την επισκευή και την αναγέννηση των ιστών του εγκεφάλου. Η κουρκουμίνη πιστεύεται ότι βοηθάει στην αναστολή της συσσώρευσης των β-αμυλοειδών πλακών στους εγκεφάλους των ασθενών με Alzheimer.

Ο κουρκουμάς προλαμβάνει τον καρκίνο

Το κουρκούμη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην αργή ανάπτυξη του καρκίνου.
Η κουρκουμίνη έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση και φαίνεται να είναι καθολικά χρήσιμη για τους περισσότερους τύπους καρκίνου. Αυτό πιθανώς οφείλεται στην ικανότητα της κουρκουμίνης να επηρεάζει τους μοριακούς στόχους των καρκινοκυττάρων. Ακόμα καλύτερα, η κουρκουμίνη είναι μη τοξική και δεν βλάπτει τα υγιή κύτταρα και ο τρόπος που χρησιμοποιείται στην χημειοθεραπεία του καρκίνου είναι παραδοσιακός. Η κουρκουμίνη μπορεί ακόμη και να συνεργαστεί με κάποια φάρμακα της χημειοθεραπείας, βοηθώντας τα να λειτουργούν καλύτερα. Οι τύποι καρκίνου που μπορεί να επηρεάσει θετικά περιλαμβάνουν τον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, του ήπατος, του στομάχου και του παχέος εντέρου.

Μαύρο Πιπέρι και κουρκουμίνη

Η βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης δεν είναι τόσο υψηλή όταν καταναλώνεται μόνη της. Ωστόσο, το μαύρο πιπέρι περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται πιπερίνη, η ένωση αυτή δίνει στο πιπέρι την πικάντικη γεύση του και αυξάνει την απορρόφησης της κουρκουμίνης. Για αυτόν τον λόγο, πολλά από τα πιο δημοφιλή αλμυρά πιάτα που περιέχουν κουρκουμά περιέχουν και πιπέρι.

Δημοφιλείς συνταγές με κουρκουμά

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται κυρίως σε πικάντικα πιάτα, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε ροφήματα, όπως το τσάι. Η πιπερόριζα ή αλλιώς Ginger μαζί με κουρκουμά είναι ένα μίγμα που βοηθά το ερεθισμένο πεπτικό σύστημα να ηρεμήσει. Ο κουρκουμάς με τζίντζερ και μέλι σε ένα ρόφημα τσαγιού είναι μια ακόμη καλή εναλλακτική για το κρύωμα και τη γρίπη.

Ο Κουρκουμάς μας υπενθυμίζει ότι τα φυσικά προϊόντα από όλο τον κόσμο έχουν οφέλη για την υγεία, και είναι ιδιαίτερα εύκολο να ενταχθούν σε πολλά φαγητά.

Πηγή: onmed.gr

διατροφήκαρκίνοςκουρκουμάς