Τα παιδιά που ασχολούνται με την τεχνολογία, αφιερώνοντας πολύ χρόνο σε tablet και άλλες ψηφιακές συσκευές με οθόνες αφής, διατρέχουν κινδύνους που αφορούν στη μυοσκελετική τους ανάπτυξη.
Επιστήμονες από την Αυστραλία που ξεκίνησαν να μελετούν το θέμα πριν από πέντε χρόνια, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όταν τα παιδιά παίζουν με κανονικά παιχνίδια κινούν σε διάστημα 15 λεπτών τα χέρια τους έξι φορές περισσότερο απ’ ό,τι όταν βλέπουν τηλεόραση και τρεις φορές περισσότερο απ’ ό,τι όταν παίζουν στο tablet.
Τα παιδιά που παίζουν με παιχνίδια κινούν επίσης ολόκληρο το σώμα τους δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι όταν χρησιμοποιούν το iPad και τρεις φορές περισσότερο απ’ ό,τι όταν βλέπουν τηλεόραση.
Όπως είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λίον Στρέικερ, καθηγητής στη Σχολή Φυσιοθεραπείας & Επιστήμης της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο Κέρτιν, στο Περθ, «ανησυχούμε ότι η μειωμένη κινητικότητα που σχετίζεται με το παιχνίδι σε οθόνες αφής εμποδίζει την ομαλή μυοσκελετική ανάπτυξη των παιδιών για δύο λόγους:Ο πρώτος είναι ότι περνούν περισσότερες ώρες καθισμένα απ’ ό,τι τρέχοντας γύρω-γύρω, χάνοντας το ερέθισμα που παρέχει η συνεχής κίνηση στην ανάπτυξη του σώματος. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το παιχνίδι σε καθιστή θέση κατά κανόνα συνοδεύεται από κακή στάση σώματος, με ελάχιστη κίνηση του αυχένα, γεγονός που μπορεί να τον καταστήσει ευάλωτο στην ανάπτυξη πόνου».
Στη μελέτη συμμετείχαν 10 παιδιά ηλικίας 3 και 4 ετών, τα μισά εκ των οποίων έπαιζαν με κανονικά παιχνίδια και τα υπόλοιπα σε ηλεκτρονικές συσκευές.
Οι ερευνητές κατέγραφαν τις κινήσεις των άνω άκρων και όλου του σώματος των παιδιών ανά χρονικά διαστήματα διαρκείας 15 λεπτών, παρατηρώντας ότι οι κινήσεις όσων κινούνταν ελεύθερα στο χώρο ήταν πολλαπλάσιες από εκείνες των παιδιών που ήταν «κολλημένα» σε μία οθόνη.
Πηγή: onmed.gr