Πότε ο ήλιος γίνεται επικίνδυνος για τα μάτια μας;

Το γνωρίζατε ότι τα μάτια είναι δέκα φορές πιο ευαίσθητα στον ήλιο απ’ ό,τι το δέρμα;

Για πολλούς από εμάς, τα γυαλιά ηλίου είναι περισσότερο αξεσουάρ παρά μέσο προστασίας των ματιών, όμως είναι λάθος να επιλέγουμε ένα φθηνό ζευγάρι γυαλιών μόνο για αισθητικούς λόγους, χωρίς να φροντίσουμε ότι ο φακός παρέχει επαρκή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία (ακτίνες UVA και UVB).

Οι ακτίνες UV μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στον κερατοειδή ή τον επιπεφυκότα του ματιού, οδηγώντας σε παροδική θόλωση της όρασης, ενώ η μακρόχρονη έκθεση στον ήλιο χωρίς γυαλιά συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο φωτοκερατίτιδας (έγκαυμα του κερατοειδούς).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βλάβες των ματιών λόγω του ήλιου είναι σωρευτικές, οπότε τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια έκθεσης στον ήλιο χωρίς προστασία για πολλά χρόνια δεν αποκλείεται να συμβάλουν στην εκδήλωση χρόνιων προβλημάτων, όπως ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή ακόμη και ο καρκίνος του ματιού.

Το ανθρώπινο μάτι διαθέτει έμφυτους μηχανισμούς προστασίας από τον ήλιο. Για παράδειγμα, κλείνουμε ενστικτωδώς τα μάτια μας όταν μας τυφλώνει το φως, ενώ η κόρη του ματιού συστέλλεται τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας ώστε να εισέρχεται λιγότερο φως στα μάτια. Επίσης, τα φρύδια και οι βλεφαρίδες παρέχουν ένα βαθμό προστασίας από τον ήλιο.

Αυτοί οι μηχανισμοί προστασίας λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά όταν οι ακτίνες του ήλιου βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με τα μάτια, δηλαδή κατά την ανατολή και κατά τη δύση του ηλίου.

Η πρότυπη οδηγία για μέγιστη προστασία του δέρματος είναι να αποφεύγουμε τον ήλιο όταν βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του, δηλαδή τις μεσημεριανές ώρες. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα μάτια, αφού μεταξύ 10 το πρωί και 4 το μεσημέρι τα φρύδια παρέχουν «σκιά» στα μάτια και τα προστατεύουν επαρκώς.

Πηγή: onmed.gr

ακτινοβολίαήλιοςόραση