Η διαδεδομένη χρήση των αντιβιοτικών στον αγροτικό τομέα θέτει σε κρίσιμο κίνδυνο την παγκόσμια δημόσια υγεία και θα πρέπει να μειωθεί δραστικά με διεθνώς συμφωνημένο στόχο, επισημαίνει μια έκθεση που έγινε κατά παραγγελία της βρετανικής κυβέρνησης. Η συμφωνία και εφαρμογή ενός παγκόσμιου στόχου δεν θα είναι εύκολη, είπε η έκθεση, της οποίας προϊστατο ο Τζιμ Ο’Νιλ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας Γκόλντμαν Σακς, αλλά είναι ζωτικής σημασίας αν είναι να παραμείνουν αποτελεσματικά για ζώα και ανθρώπους τα φάρμακα που πολεμούν τις βακτηριακές λοιμώξεις και σώζουν ζωές.
Σύμφωνα με την έκθεση, θα μπορούσαν να ακολουθηθούν τα πρότυπα της Δανίας και της Ολλανδίας, για μία αποτελεσματική και γρήγορη διαφορά. Η Δανία, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί κατά μέσον όρο λιγότερο από 50 mg αντιβιοτικών το χρόνο αντίστοιχα για κάθε κιλό ζώου, το οποίο «μπορεί να είναι καλή αρχή για τέτοιο στόχο» είπε ο Ο’Νιλ.
Ο Ο’Νιλ, που παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας στο Λονδίνο, είπε ότι ήταν “απίστευτο” ότι σε πολλές χώρες η μεγαλύτερη χρήση αντιβιοτικών ήταν για τα ζώα, παρά για τους ανθρώπους. Θέτοντας ένα παράδειγμα, των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ότι πάνω από 70% των ιατρικά σημαντικών αντιβιοτικών χρησιμοποιούνται στα ζώα, συγκριτικά με 30% σε ανθρώπους. “Αυτό δημιουργεί έναν μεγάλο κίνδυνο αντίστασης [στην αποτελεσματικότητα των φαρμάκων] για όλους,” είπε, και είναι ώρα για τους αρμόδιους χάραξης πολιτικής να προχωρήσουν σε αλλαγές.
Κάθε χρήση αντιβιοτικών προωθεί τη δημιουργία και εξάπλωση των γνωστών ως υπερμικροβίων, τα οποία ανθίστανται σε μια μεγάλη γκάμα φαρμάκων κατασκευασμένων να τα σκοτώσουν.
Ο Ο’ Νιλ κλήθηκε να διερευνήσει το θέμα πέρσι από τον Βρετανό πρωθυπουργό καθώς και να προτείνει λύσεις. Στην αρχική του έκθεση, εκτίμησε ότι η αντίσταση στα αντιβιοτικά θα μπορούσε να φέρει το θάνατο σε επιπλέον 10 εκατομμύρια άτομα το χρόνο, και να κοστίσει μέχρι και 92 τρισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2050, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο.
Ο διεθνής συναγερμός για τον κίνδυνο υπερμικροβίων αυξάνεται, μετά την ανακάλυψη στην Κίνα ενός γονιδίου (mcr-1) το οποίο καθιστά όλα τα μικρόβια ανθεκτικά σε όλα τα γνωστά αντιβιοτικά. Έρευνες που δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύριακο έδειξε ότι το mcr-1 έχει βρεθεί σε μικροβιακά δείγματα από τη Δανία, δείχνοντας ότι πιθανόν έχει αρχίσει να διαδίδεται παγκόσμια.
Ο Τζέρεμι Φαράρ, ειδικός σε μεταδοτικές ασθένειες και διευθυντής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Wellcome Trust, είπε ότι χρειάζεται άμεση δράση. “Μπορούμε τώρα να πούμε με σιγουριά ότι η υγεία των ζώων στον αγροτικό τομέα και ο τρόπος φροντίδας τους είναι στενά συνδεδεμένη με τη δική μας υγεία και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων στα οποία βασιζόμαστε κάθε μέρα,” είπε σε γραπτή δήλωση.
“Χρειαζόμαστε τις κυβερνήσεις διεθνώς, τους αρμόδιους χάραξης πολιτικής και την αγροτική βιομηχανία να συντονίσουν τις πράξεις τους και να θέσουν εφικτούς στόχους για τη μείωση και καλύτερη χρήση των αντιβιοτικών στα ζώα,” τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ, ethnos.gr