Ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) δημιούργησαν την πρώτη φορητή ψηφιακή συσκευή με την οποία μπορεί να βγάλει μόνος του λεπτομερείς φωτογραφίες των δομών που βρίσκονται βαθιά μέσα στα μάτια του.
Η eyeSelfie, όπως την ονόμασαν οι επιστήμονες, μοιάζει με κυάλια τα οποία μπορούν να απεικονίσουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, το οπτικό νεύρο και το αγγειακό δίκτυο κάθε ματιού ξεχωριστά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι φωτογραφίες που βγάζει έχουν πολύ υψηλή ευκρίνεια, εφάμιλλη με εκείνη των κλασικών συσκευών ελέγχου του αμφιβληστροειδούς που υπάρχουν στα οφθαλμολογικά ιατρεία, κυρίως όσον αφορά την ωχρά κηλίδα στο κέντρο του και το οπτικό νεύρο.
Εξηγώντας μας για το πώς λειτουργεί η eyeSelfie ο χειρουργός-οφθαλμίατρος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δρ Αναστάσιος-Ιωάννης Κανελλόπουλος σημειώνει ότι η εξέταση του βυθού του ματιού και κυρίως του αμφιβληστροειδούς χιτώνα μπορούν να ανιχνευθούν και να αντιμετωπιστούν εγκαίρως απειλητικές για την όραση ασθένειες (π.χ. γλαύκωμα, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια) αλλά και ενδείξεις ύποπτες για χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση, η καρδιοπάθεια, η πολλαπλή σκλήρυνση και η νόσος Αλτσχάιμερ. Τέτοιες ενδείξεις είναι για παράδειγμα τα προβλήματα στο αγγειακό σύστημα του οφθαλμού, που συνάδουν με εκείνα που υπάρχουν στα υπόλοιπα αιμοφόρα αγγεία του σώματος.
Ο τρόπος λειτουργίας της αρκετά απλός. Οι χρήστες την τοποθετούν στα μάτια τους και εμφανίζονται φωτεινές ενδείξεις με τη μορφή μικροσκοπικών, κόκκινων κηλίδων. Στην αρχή εμφανίζονται τέσσερις κηλίδες που μοιάζουν με τις γωνίες ενός ρόμβου. Αν έχουν την συσκευή σωστά τοποθετημένη στα μάτια τους (π.χ. δεν την πιέζουν πολύ), θα δουν ακόμα τέσσερις κηλίδες που δημιουργούν έναν ρόμβο μέσα στον αρχικό. Μόλις γίνει αυτό και εφ’ όσον ακόμα κρατάνε σωστά τη συσκευή, θα εμφανιστεί ένατη κηλίδα στο κέντρο των ρόμβων. Αυτή αποτελεί το «σύνθημα» πως ο χρήστης πρέπει να πιέσει το κουμπί για να βγάλει φωτογραφία το εσωτερικό του ματιού του. Την φωτογραφία αυτή μπορεί να στείλει στη συνέχεια στον οφθαλμίατρο για να την αξιολογήσει.
Η συσκευή η οποία δοκιμάστηκε σε μικρή μελέτη με 10 εθελοντές, παρουσιάσθηκε επίσημα στο Συνέδριο διαδραστικής τεχνολογία, το SIGGRAPH 2015. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη έμαθαν μέσα σε 10 λεπτά να την χρησιμοποιούν όπως είπαν οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν είναι ακόμα έτοιμη για ευρεία χρήση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το naftemporiki. Αυτή τη στιγμή, οι επινοητές της από την ομάδα Camera Culture Group του ΜΙΤ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ράμες Ράσκαρ από το Media Lab του πανεπιστημίου, βγάζουν και αποθηκεύουν διαρκώς φωτογραφίες αμφιβληστροειδούς από εθελοντές, γιατί θέλουν να δημιουργήσουν έναν αλγόριθμο που θα ενημερώνει τους χρήστες της eyeSelfie ότι έχουν κάποια πάθηση στα μάτια τους και πρέπει να απευθυνθούν σε έναν γιατρό. Ταυτοχρόνως προετοιμάζουν και το απαιτούμενο λογισμικό, προσπαθώντας να την κάνουν ακόμα πιο φιλική προς τον χρήστη, ώστε να εξαλειφθεί η ανάγκη εκπαίδευσης και να μπορέσει να γίνει εκτεταμένη η χρήση της.