Ημερίδα με τίτλο «Η επιδημία του διαβήτη-Δράσε σήμερα για να αλλάξεις το αύριο» διοργανώνεται στις 14 Νοεμβρίου (12.00-14.00) στον Πολυχώρο «Γαλαξίας» στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας,του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και με τη συμμετοχή της ΜΚΟ «Με Οδηγό το Διαβήτη-Κάρτα Διαβήτη».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που διοργανώνει ο Σύλλογος Νέας Σμύρνης «Ποιότητα Ζωής» θα πραγματοποιηθούν από τις 10.00-12.00 δωρεάν μετρήσεις σακχάρου, Δείκτη Μάζας Σώματος και υπολογισμός του κινδύνου εμφάνισης Διαβήτη σε όσους το επιθυμούν, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να συνομιλήσουν με τους ιατρούς και τους διαιτολόγους που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση και να ενημερωθούν για θέματα πρόληψης και διατροφής του διαβήτη.
Συντονίστρια και πρώτη ομιλήτρια στο επιστημονικό πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι η Ελισάβετ Ηλιάδου, Ειδικός Παθολόγος με εξειδίκευση στο Διαβήτη, Υπεύθυνη του τμήματος Διαβήτη-Παχυσαρκίας της Βιοκλινικής Αθηνών. Ομιλητές επίσης θα είναι ο Σταύρος Παππάς, Ειδικός Παθολόγος-Διαβητολόγος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης Έρευνας και Εκπαίδευσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα,η Άννα Γκρόζου, Εξειδικευμένη στο Διαβήτη Επισκέπτρια Υγείας του Γ.Ν.Ν.Νίκαιας «Άνιος Παντελεήμων» και η Βασιλική Πυρογιάννη, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, υπεύθυνη της Nutrimed. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, συντονιστής της οποίας θα είναι ο Φίλιππος Φιλιππίδης, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Ο διαβήτης», τονίζει σε δηλώσεις της η κυρία Ηλιάδου, «απασχολεί σήμερα περισσότερους από 380 εκατομμύρια ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο και ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας, αποτελεί μια ακόμα σημαντική ευκαιρία, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο η Κοινή Γνώμη γύρω από τις συνέπειες αυτής της σύγχρονης μάστιγας, η οποία όχι άδικα έχει χαρακτηριστεί ‘’σιωπηλός δολοφόνος’’ για τις πολλές και σοβαρές επιπτώσεις που έχει στην υγεία». Παράλληλα, υπογραμμίζει, «δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι 200 χιλιάδες άτομα πάσχουν από διαβήτη στη Ελλάδα χωρίς να το γνωρίζουν, ενώ συγχρόνως μας προβληματίζει ιδιαίτερα το υψηλό ποσοστό διαβήτη κύησης, το οποίο αφορά περίπου το 18% των εγκύων παγκοσμίως». Και καταλήγει, επισημαίνοντας την ανάγκη για «περισσότερους και συχνότερους ελέγχους σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου».
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Ημερίδα για τον Διαβήτη είναι η μοναδική ελληνική εκδήλωση η οποία έχει περιληφθεί στον παγκόσμιο χάρτη που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF), μαζί με άλλες 201 εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε 55 χώρες.