Μελέτη δείχνει ότι το ποσοστό θνησιγένειας είναι μεγαλύτερο στα αρσενικά έμβρυα

Μετά από μελέτη μεγάλης κλίμακας που διεξάγει από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, διαπίστωσε ότι τα αγόρια είναι πιο πιθανό να είναι θνησιγενή από τα κορίτσια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine, μελετήθηκαν πάνω από 30 εκατομμύρια γεννήσεις παγκοσμίως, και διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος θνησιγένειας είναι περίπου δέκα τοις εκατό υψηλότερη στα αγόρια. Αυτό ισοδυναμεί με απώλεια περίπου 100.000 επιπλέον αρσενικών μωρών ετησίως.

Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες ώστε να εξηγηθεί γιατί κάποιες εγκυμοσύνες πάνε στραβά. Περίπου το ένα τέταρτο των θνησιγενών μωρών δεν έχουν καμία γνωστή αιτία. Από το υπόλοιπο, πολλοί είναι αυτοί που συνδέονται με ανωμαλίες του πλακούντα, αλλά είναι συχνά ασαφές γιατί συμβαίνουν οι ανωμαλίες.

Η Δρ Φιόνα Μάθιους από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, δήλωσε: «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους – η ανισότητα μεταξύ των τιμών θνησιγένειας μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι εντυπωσιακή, ακόμη και στις πλούσιες χώρες με καλά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Κάθε μέρα, γεννιούνται έντεκα θνησιγενή μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι λόγοι για τους οποίους τα αρσενικά μωρά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για την πρόληψη των κυήσεων υψηλού κινδύνου.”

Παρά το γεγονός ότι η συχνότητα εμφάνισης της θνησιγένειας είναι χαμηλότερη σε χώρες μέσου υψηλού εισοδήματος, η μελέτη διαπίστωσε ότι το ποσοστό του αυξημένου κινδύνου θνησιμότητας στους άνδρες δεν εξαρτάται από το αν η χώρα είναι υψηλού ή χαμηλού μέσου εισοδήματος.

Οι μόνες εξαιρέσεις σε αυτό το φαινόμενο βρέθηκαν σε πληθυσμούς από την Κίνα και την Ινδία, όπου η έκτρωση ανάλογα με το φύλο του εμβρύου είναι ένα γνωστό ζήτημα. Εδώ τα δεδομένα έδειξαν ότι οι αναλογίες της θνησιγένειας σε άνδρες και γυναίκες ήταν περίπου οι ίδιες, ενώ ο γενικός κίνδυνος θνησιγένειας ήταν μεγαλύτερος από ό, τι σε άλλες χώρες. Τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των γυναικών σε αυτές τις μελέτες ήταν 1,7 φορές μεγαλύτερες από τα αναμενόμενα επίπεδα.

Οι ερευνητές μετά από καταγραφή του φύλου των θνησιγενών βρεφών, καταλήγουν στο ότι αν και δεν είναι γνωστοί οι λόγοι για αυξημένο κίνδυνο σε αρσενικά έμβρυα, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν διαφορές στην ανάπτυξη και τη λειτουργία του πλακούντα, ή αυξημένη ευαισθησία των αρσενικών εμβρύων σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που βιώνουν μέσω της μητέρας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του καπνίσματος, την προχωρημένη ηλικία της μητέρας, και της κοινωνικής στέρησης.

Τα υπάρχοντα συστήματα για την ανίχνευση λάθους κατά την ανάπτυξη των εμβρύων έχουν μειώσει τα ποσοστά θνησιγένειας, παρέχοντας ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Μέσω αυτών των συστημάτων, γίνεται σύγκριση του πραγματικού μεγέθους και του ρυθμού ανάπτυξης του εμβρύου με τις προβλέψεις που βασίζονται στη μητέρα του με βάση παράγοντες όπως το ύψος, το βάρος την εθνικότητα και τον αριθμό των προηγουμένων εγκυμοσυνών. Ωστόσο, σπάνια λαμβάνεται υπόψιν το φύλο του μωρού. Τη στιγμή που τα αρσενικά έμβρυα είναι, κατά μέσο όρο, μεγαλύτερα από τα θηλυκά, οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν στον εντοπισμό ασυνήθιστα μικρών αρσενικών εμβρύων τα οποία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Οι τιμές θνησιγένειας έχουν μειωθεί παγκοσμίως ελάχιστα κατά τα τελευταία 15 χρόνια ανεξαρτήτως του μέσου εισοδήματος.

 

Δείτε την έρευνα στο www.biomedcentral.com/1741-7015/12/220

 

 

έμβρυοπαιδί