«Τσίμπησαν» ιδιώτες να χειρουργούν στο Λαϊκό

Οι «Ράμπο της Υγείας» αποκαλύπτουν μία από τις πλείστες περιπτώσεις με συνταξιούχους καθηγητές που εκμεταλλεύονται πρότερη θέση τους σε δημόσια νοσοκομεία.

Καθεστώς έχει γίνει η διενέργεια χειρουργείων από ιδιώτες σε μεγάλα νοσοκομεία. Γιατροί οι οποίοι στο παρελθόν είχαν διευθυντική σχέση ή ήταν επιμελητές σε μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα του ΕΣΥ συνεχίζουν να χειρουργούν σε αυτό, παρά τη συνταξιοδότησή τους, ιδιωτικά. Οι χειρουργικές επεμβάσεις, στις οποίες συμμετέχουν και ιδιώτες γιατροί, συγγενείς τους, γίνονται συνήθως τις απογευματινές ώρες, τα Σαββατοκύριακα και όταν το νοσοκομείο δεν εφημερεύει προκειμένου οι γιατροί να μη γίνονται εύκολα αντιληπτοί από συναδέλφους τους.

Οι διαπιστώσεις των «Ράμπο της Υγείας», οι οποίες καταγράφονται λεπτομερώς σε πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ), έρχονται να επιβεβαιώσουν το δημοσίευμα του «Βήματος» την 4η Ιουλίου 2014 με τίτλο «Γιατροί χειρουργούν στο ΕΣΥ και μετά τη συνταξιοδότησή τους» (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=612271). Ολα δείχνουν ότι η νέα ηγεσία του ΣΕΥΥΠ δείχνει αποφασισμένη να «καθαρίσει» το τοπίο στη δημόσια υγεία.

Ο έλεγχος έγινε σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, το Λαϊκό, όπου διαπιστώθηκε ότι τρεις γιατροί οι οποίοι δεν ανήκαν τη δεδομένη στιγμή στη δύναμή του χειρούργησαν σοβαρό περιστατικό. Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας, ο επικεφαλής της συγκεκριμένης ιατρικής ομάδας ήταν ομότιμος καθηγητής Ιατρικής (συνταξιοδοτήθηκε πριν από τρία χρόνια) και χειρουργεί σε ιδιωτική κλινική, όπως αναφέρεται σε επιστολή συγγενούς του ασθενούς. Ο δεύτερος γιατρός ήταν ο γιος του καθηγητή, επίσης χειρουργός, ο οποίος τότε δεν εργαζόταν στο νοσοκομείο, εξ ου και η προσπάθεια αλλοίωσης των στοιχείων του στο βιβλίο του χειρουργείου. Ο τρίτος γιατρός έκανε παλαιότερα ειδικότητα στο Λαϊκό και η θητεία του είχε λήξει τον Ιανουάριο του ίδιου χρόνου. Παρόντες ήταν επίσης δύο αναισθησιολόγοι και τρεις νοσηλευτές οι οποίοι εργάζονται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, όχι όμως και ο διευθυντής της κλινικής.

 

Πόρισμα-καταπέλτης

Οπως επισημαίνεται στο πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας, οι παραπάνω γιατροί, όντες ιδιώτες, δεν είχαν λάβει ουδεμία εξουσιοδότηση-άδεια από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Χρησιμοποίησαν χειρουργικές υποδομές δημοσίου νοσοκομείου, με χρήση και χρέωση υλικών του ιδρύματος, σε ασθενή, με συνέργεια και παρουσία εν ενεργεία μόνιμου προσωπικού. Και οι τρεις ιδιώτες γιατροί έχουν επανειλημμένως διενεργήσει χειρουργικές επεμβάσεις στο Λαϊκό το 2013 και το 2014.

Προκειμένου η διενέργεια της επέμβασης του ασθενούς να μην είναι εμφανής στο βιβλίο του χειρουργείου, έγινε εσκεμμένη αλλοίωση της εγγραφής για το συγκεκριμένο χειρουργείο με επικόλληση λευκής ετικέτας προκειμένου να μη φανούν οι αρχικές εγγραφές των ονομάτων των χειρουργών.

Δεν προκύπτει η παρουσία του διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής στην επέμβαση. Αντίθετα, η συναίνεσή του ήταν απαραίτητη προκειμένου να δικαιολογηθούν τα υλικά που χρεώθηκαν, να παρουσιαστεί ως θεράπων γιατρός και να δικαιολογήσει την παρουσία ιδιωτών προς τη διοίκηση με τα σχετικά έγγραφά του. Δεν ανήκει στον διευθυντή της κλινικής να χορηγεί άδεια παρουσίας στο χειρουργείο ή συμμετοχής σε επέμβαση οποιουδήποτε. Ο ίδιος παραδέχεται την ύπαρξη παρατυπιών χωρίς περαιτέρω διευκρίνιση. Επίσης δεν επεδείχθη μέριμνα για ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα χειρουργείου της 22ας Μαρτίου 2014 σε όλα τα αρμόδια τμήματα.

Από την ανυπόγραφη και χωρίς πρωτόκολλο επιστολή συγγενούς του ασθενούς στις 18.3.2014 προς τον διευθυντή της κλινικής προκύπτει ότι το χειρουργείο ήταν προαποφασισμένο, προγραμματισμένο και άρα όχι έκτακτο και το νόσημά του γνωστό πριν από την εισαγωγή του στο Λαϊκό. Αν και χαρακτηρίζεται έκτακτο, ουδεμία συμμετοχή του εφημερεύοντος ιατρικού προσωπικού υπήρχε.

 

Με προσωπικό του νοσοκομείου

Στην επέμβαση συμμετείχαν, αν και δεν εφημέρευαν, δύο αναισθησιολόγοι. Οπως σημειώνεται στο πόρισμα, «δεν προάσπισαν το συμφέρον του νοσοκομείου, δεν μερίμνησαν, ως ώφειλαν εκ θέσεως ευθύνης, για την εύρυθμη λειτουργία των χειρουργείων και του νοσοκομείου γενικότερα, δεν ειδοποίησαν ή αναφέρθηκαν στη διοίκηση του νοσοκομείου για την εκτέλεση χειρουργικής επέμβασης από ιδιώτες γιατρούς αλλά συνέπραξαν μαζί τους στη διεξαγωγή της επέμβασης».

Η νοσηλευτική υπηρεσία, σημειώνεται στο πόρισμα, όχι μόνο γνώριζε τη διεξαγωγή της επέμβασης, από ποιους θα πραγματοποιείτο και ποιον συγκεκριμένο ασθενή αφορούσε αλλά επικούρησε τη διεξαγωγή της επέμβασης με τη μεταφορά δύο νοσηλευτών στο πρωινό ωράριο απασχόλησης.

Αυστηρές παρατηρήσεις γίνονται και προς τον διοικητή του νοσοκομείου. Οπως αναφέρεται, δεν ελήφθησαν υπόψη και δεν εφαρμόστηκαν οι κείμενες διατάξεις «περί απαγόρευσης συμμετοχής ιδιωτών σε οποιαδήποτε εργασία εντός δημόσιας υπηρεσίας», καθώς και ότι «δεν επέδειξε ενέργειες ή έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν οι αυστηρές εντολές τήρησης της κείμενης νομοθεσίας». Ακόμη τονίζεται ότι «αρκέστηκε σε προφορικές και ανεπίσημες διαβεβαιώσεις για τις οποίες δεν προέβη σε ενέργειες επιβεβαίωσής τους ή άλλων διοικητικών – πειθαρχικών διαδικασιών».

 

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=648798

λαϊκόχειρουργείο