Θετικά δείγματα από το πειραματικό εμβόλιο για τον Έμπολα

Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να κριθεί κατάλληλο

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους ενός πειραματικού εμβολίου για τον ιό Έμπολα. Aφενός το εμβόλιο φαίνεται ασφαλές και αφετέρου δείχνει ότι βοηθά σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.

Όμως, θα χρειαστούν ακόμη αρκετοί μήνες, έως ότου το εμβόλιο κριθεί κατάλληλο για ευρεία χρήση εναντίον της νόσου, που έχει σκοτώσει περίπου 5.500 ανθρώπους μέχρι σήμερα, τους περισσότερους στη Δυτική Αφρική. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά θεραπεία για τον ιό Έμπολα, που μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών και σκοτώνει περίπου το 70% όσων μολύνει.

Είκοσι υγιείς εθελοντές εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ από τους επιστήμονες των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο, το «Science» και το «Nature».

Κανένας από τους εμβολιασθέντες δεν εμφάνισε σοβαρές παρενέργειες, ενώ οι οργανισμοί όλων δημιούργησαν αντισώματα κατά του θανατηφόρου ιού. Οι εθελοντές είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες, μία που πήρε μικρή και μία που πήρε μεγάλη δόση του εμβολίου. Η παραγωγή αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη στη δεύτερη ομάδα της υψηλής δοσολογίας. Οι αμερικανοί επιστήμονες χαρακτήρισαν «αδιαμφισβήτητη επιτυχία» και «πολλά υποσχόμενη» την πρώτη αυτή κλινική δοκιμή.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί έναν αδενο-ιό των χιμπατζήδων, ο οποίος έχει τροποποιηθεί γενετικά, ώστε να μεταφέρει στην επιφάνειά του μη μολυσματικές πρωτεΐνες του Έμπολα, οι οποίες και «πυροδοτούν» την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού.

Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερις δοκιμές του ίδιου πειραματικού αμερικανικού εμβολίου, το οποίο στοχεύει στο να παρέχει προστασία έναντι δύο στελεχών του ιού Έμπολά, του στελέχους του Σουδάν και του στελέχους του Ζαϊρ (το δεύτερο στέλεχος ευθύνεται για την τρέχουσα επιδημία). Εκτός των ΗΠΑ, οι άλλες δοκιμές γίνονται στην Βρετανία (Οξφόρδη), στην Ελβετία και στο Μάλι.

Αν και αυτές οι δοκιμές δώσουν θετικά αποτελέσματα, τότε το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε χιλιάδες γιατρούς και άλλο προσωπικό που μάχεται κατά του ιού στη Δυτική Αφρική, γεγονός που θα αποτελέσει την επόμενη κρίσιμη φάση δοκιμής του εμβολίου. Αυτό θα είναι το οριστικό τεστ για το κατά πόσο το εμβόλιο προστατεύει αυτόν που το έχει κάνει. Παραμένει, πάντως, άγνωστο πόσο μπορεί να διαρκέσει η προστασία ενός τέτοιου εμβολίου.

 

Διαβάστε τη συνέχεια: http://www.newsbeast.gr/health/arthro/760954/thetika-ta-deigmata-apo-to-peiramatiko-emvolio-gia-ton-ebola/ 

εμβόλιοέμπολα