Ο Ιρλανδός Ουίλιαμ Κάμπελ, ο Ιάπωνας Σατόσι Ομούρα και η Κινέζα Γιουγιου Του είναι οι επιστήμονες που κέρδισαν από κοινού το βραβείο Νόμπελ 2015 Ιατρικής και Φυσιολογίας για το έργο τους στην καταπολέμηση των παρασιτικών ασθενειών, ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή Νόμπελ.
«Οι φετινοί βραβευθέντες με Νόμπελ έχουν αναπτύξει θεραπείες που έφεραν επανάσταση στη θεραπεία ορισμένων από τις πιο καταστροφικές παρασιτικές ασθένειες», επεσήμανε η Επιτροπή Νόμπελ στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας, ανακοινώνοντας τους νικητές του βραβείου που συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (960.000 δολάρια ΗΠΑ).
Το Νόμπελ Ιατρικής είναι το πρώτο από τα βραβεία που δίνονται κάθε χρόνο. Τα βραβεία για επιτεύγματα στην επιστήμη, τη λογοτεχνία και την ειρήνη απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1901, σύμφωνα με τη διαθήκη του εφευρέτη της δυναμίτιδας και επιχειρηματία Άλφρεντ Νόμπελ. Αύριο θα ακολουθήσουν, το Νόμπελ Φυσικής και την Τετάρτη το Νόμπελ Χημείας. Έπονται τα βραβεία Λογοτεχνίας, Ειρήνης και Οικονομικών.
Φέτος κάθε βραβευθείς θα λάβει οκτώ εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (περίπου 855.000 ευρώ), ποσό που θα πρέπει να μοιρασθεί, αν υπάρχουν περισσότεροι του ενός που θα πάρουν το ίδιο Νόμπελ. Παρόλο που οι βραβεύσεις αφορούν επιστημονικές έρευνες, οι οποίες έχουν ωφελήσει την ανθρωπότητα, δεν λείπει και η «σκοτεινή» πλευρά. ‘Ετσι, στο παρελθόν έχουν τιμηθεί επιστήμονες που η έρευνά τους οδήγησε στα χημικά όπλα (στον «πατέρα» της παραγωγής λιπασμάτων αμμωνίας αλλά και των δηλητηριωδών αερίων του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου Γερμανό χημικό Φριτς Χάμπερ το 1918), στο εντομοκτόνο DDT κατά της ελονοσίας που όμως μετά αποδείχθηκε επικίνδυνο για την υγεία (στον Ελβετό Πολ Μίλερ το 1946) και στις λοβοτομές εγκεφάλου (στον Πορτογάλο νευρολόγο Εγκάς Μονίζ το 1949).
Επίσης, κατά καιρούς, τα Νόμπελ έχουν διχάσει ειδικούς και ευρύ κοινό, καθώς κάποιοι επιστήμονες θεώρησαν ότι αγνοήθηκαν παρόλο που η δική τους ανακάλυψη προηγείτο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις -ιδίως όσον αφορά το Νόμπελ Ειρήνης- η επιλογή της επιτροπής δημιούργησε ευρύτερες αντιδράσεις.