Το μέλλον της καρδιοχειρουργικής είναι οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές

Η δημιουργία ενός μοσχεύματος από εκτυπωτή μερικά χρόνια πριν θα θεωρούταν αποκύημα φαντασίας. Σήμερα κάτι τέτοιο φαίνεται να αποτελεί εικόνα από το κοντινό μέλλον, όπως αναφέρει και ο Διευθυντής ΕΣΥ καρδιοχειρουργικής του Ευαγγελισμού, καρδιοχειρουργός Παναγιώτης Δεδεηλίας, ο οποίος μίλησε για το θέμα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Όπως αναφέρει ο έγκριτος καρδιοχειρουργός στο πρακτορείο, «από τα τελευταία επιτεύγματα της τεχνολογίας που έχουν σχέση με την καρδιοχειρουργική και τα οποία έχουν μεγάλη κλινική σημασία, γιατί αφορούν μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού είναι: οι νέες αυτοεκπτυσσόμενες βαλβίδες χωρίς ράμματα, οι μικρότερες συσκευές υποβοήθησης της αριστεράς κοιλίας LVAD (left ventricular assist device) της καρδιάς και η ενδοαυλική θεραπεία των παθήσεων της αορτής».

Μεγάλη ανακάλυψη στην καρδιοχειρουργική, λέει ο κ. Δεδεδηλίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρείται η ενδοαυλική θεραπεία των παθήσεων της αορτής. Τέτοιου είδους παθήσεις είναι ρήξη της αορτής, αορτικά έλκη, ενδοτοιχωματικά αιματώματα, ανευρύσματα ακόμα και διαχωρισμοί. Στον Ευαγγελισμό, σύμφωνα με τον κ. Δεδεηλία, τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν τοποθετηθεί περισσότερα από 350 ενδοαυλικά μοσχεύματα (stent –grafts). Μάλιστα παρατηρείται μία αυξητική τάση και τελευταία τοποθετούνται περί τα 40 μοσχεύματα κατ έτος.

Όπως αναφέρει ο κ. Δεδεηλίας, ιδανικά οι επεμβάσεις αυτές θα πρέπει να εκτελούνται στα υβριδικά χειρουργεία, τα οποία παρέχουν πολλούς εξοπλισμούς και δυνατότητες παρέμβασης. «Στην Ελλάδα, στον δημόσιο τομέα, έχει ήδη κατασκευαστεί υβριδικό χειρουργείο στον Ευαγγελισμό, στη νέα πτέρυγα χειρουργείων της Εθνικής Τράπεζας και αναμένεται ο εξοπλισμός του». Στα υβριδικά αυτά χειρουργεία στο μέλλον, σύμφωνα με τον κ. Δεδεηλία, θα υπάρχει η δυνατότητα ο ασθενής που έχει σοβαρό πρόβλημα με νόσο της αορτής να τοποθετείται στη χειρουργική αίθουσα και στο ίδιο χειρουργικό τραπέζι να υποβάλλεται σε πολλαπλές αναλυτικές εξετάσεις (πολυτομική αξονική τομογραφία). «Στη συνέχεια, η τεχνολογία σε λίγα χρόνια θα μας παρέχει τη δυνατότητα με τη βοήθεια τρισδιάστατων εκτυπωτών να κατασκευάζονται μέσα στο χειρουργείο εξειδικευμένα μοσχεύματα για τον συγκεκριμένο ασθενή, τα οποία θα τοποθετούνται ενδοαυλικά και θα θεραπεύουν το πρόβλημα του με μικρές τομές».

Οι νέες αυτοεκπτυσσόμενες βαλβίδες χωρίς ράμματα χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση της αορτική βαλβίδας, η οποία είναι μία πολύ συχνή καρδιακή νόσος. Στην Ευρώπη των 520 εκατ. πληθυσμού γίνονται περίπου 85.000 αντικαταστάσεις αορτικής βαλβίδας κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι αντικαθίστανται περίπου 1.600 με 2.000 βαλβίδες τον χρόνο, οι περισσότερες από τις οποίες είναι λόγω στένωσης στην αορτική θέση. Ως επί το πλείστον, η νόσος αυτή αφορά την έκτη έβδομη και όγδοη δεκαετία της ζωής, αναφέρει ο κ. Δεδεηλίας, ο οποίος επισημαίνει ότι με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης η ανάγκη για αντικατάσταση βαλβίδας αυξάνει. «Οι βαλβίδες αυτές εφαρμόζονται τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα, και ειδικά στον Ευαγγελισμό είμαστε από τους πρώτους που τις εφαρμόσαμε στην Ευρώπη. Έχουμε τοποθετήσει περισσότερες από 40 με επιτυχία”.

 

 

καρδιοχειρουργικήμοσχεύματατρισδιάστατοι εκτυπωτές