Στο εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του πανεπιστημίου Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη, μια ομάδα μηχανικών κατασκεύασε ρομποτικά προσθετικά μέλη, που οδηγούν τους επιστήμονες σε ανακαλύψεις μιας επόμενης γενιάς. Ένας ρομποτικός βραχίονας διαθέτει 26 αρθρώσεις και οι κινήσεις του ελέγχονται από την ανθρώπινη σκέψη, όπως ακριβώς και ένας κανονικός ανθρώπινος βραχίονας.
Ο 59χρονος Les Baugh, που έχασε το ένα του χέρι από τον ώμο σε εργατικό ατύχημα, υπεβλήθη σε επέμβαση με ρομποτικό προσθετικό βραχίονα, που κατασκευάστηκε στο παραπάνω πανεπιστήμιο. Κατά την διάρκεια της επέμβασης οι γιατροί ανακατευθύνουν τα νεύρα που έχουν απομείνει στο ακρωτηριασμένο μέλος, ώστε να συνδέονται με τον εγκέφαλο του ασθενούς κατά τέτοιο τρόπο, που εκείνος με την σκέψη του να έχει την δυνατότητα να δίνει εντολές στο προσθετικό μέλος.
Ο Mike McLoughlin, επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων – μηχανικών που κατασκευάζουν ρομποτικά προσθετικά μέλη, δήλωσε ότι με αυτά πολλοί τετραπληγικοί και επιζώντες εγκεφαλικών επεισοδίων θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημά τους, αλλά επεσήμανε, ότι προς το παρόν, η τιμή των ρομποτικών μελών είναι απαγορευτική για τους ασθενείς.
Ο McLoughlin δήλωσε ότι ένα ρομποτικό προσθετικό μέλος κοστίζει 500.000 δολάρια και ο στόχος είναι η τιμή αυτή να μειωθεί στο ένα δέκατο για να κυκλοφορήσουν τα ρομποτικά μέλη στην αγορά και να είναι προσιτά στους ασθενείς. Ο κάθε ρομποτικός βραχίονας διαθέτει εκατό αισθητήρες και, σύμφωνα με ασθενείς, που έχουν ήδη υποβληθεί σε παρόμοιες επεμβάσεις, έχουν την δυνατότητα να αισθάνονται τον νέο τους βραχίονα, όπως ακριβώς συνέβαινε και με τα φυσικά τους μέλη!