O ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να σκεφτεί μια λέξη, να εφαρμόσει τους κανόνες της γραμματικής, να τη στείλει στη γλώσσα και να τη μετατρέψει σε λόγο σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Αυτό ανακάλυψαν νευροεπιστήμονες οι οποίοι παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο την επεξεργασία της γλώσσας στον εγκέφαλο και κατέγραψαν αναλυτικά αυτή την αστραπιαία διαδοχή.
Η ανακάλυψη έγινε μέσω ηλεκτροδίων που είχαν εμφυτευτεί σε εγκεφάλους εθελοντών επιληπτικών. Το δίκτυο της γλώσσας στον εγκέφαλο μελέτησε ομάδα επιστημόνων του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, όπως αναφέρουν tanea.gr. Για να μετατραπεί η σκέψη σε λόγο στον εγκέφαλο δημιουργείται ένα «προ-λεκτικό» μήνυμα, που διαφέρει στους ανθρώπους, ανάλογα με τη συγκεκριμένη γλώσσα που μιλάει ο καθένας. Μέσα από διαδοχικά βήματα, το προλεκτικό μήνυμα γίνεται λόγος.
Τα βήματα αυτά περιλαμβάνουν την ανάκληση από τον εγκέφαλο διαφορετικών ειδών πληροφοριών (σημασιολογικών, συντακτικών, φωνολογικών), που στη συνέχεια συνδυάζονται σε μεγαλύτερες δομές, μια διαδικασία που ονομάζεται «ενοποίηση». Αν και μέχρι εδώ οι επιστήμονες γενικά συμφωνούν, δεν καταλήγουν στο πώς ακριβώς η σκέψη γίνεται λόγος.
Μετά την ανακάλυψη από το γάλλο γιατρό Πολ Μπροκά, το 1865, του ρόλου του αριστερού μετωπιαίου λοβού στην παραγωγή της γλώσσας, πολύ μικρή πρόοδος έχει γίνει για την κατανόηση της νευρωνικής δομής που υποστηρίζει την παραγωγή του λόγου. Μία βασική αιτία είναι ότι η γλώσσα αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του ανθρώπου, με συνέπεια να μην μπορεί να μελετηθεί η νευροβιολογία της γλώσσας σε πειράματα με ζώα. Ένα σημαντικό ερώτημα είναι αν τα διάφορα στάδια παραγωγής της γλώσσας λαμβάνουν χώρα παράλληλα μεταξύ τους ή διαδοχικά το ένα μετά το άλλο.
Η νέα έρευνα έδειξε ότι τα διαφορετικά είδη γλωσσικών πληροφοριών επεξεργάζονται με σειριακό (διαδοχικό) τρόπο μέσα στην περιοχή του «Μπροκά». Τα ηλεκτρόδια που είχαν εμφυτευτεί στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα, έδειξαν μια ξεχωριστή και διαδοχική νευρωνική δραστηριότητα σε τρία διαφορετικά στάδια:
*Λεξιλογική – σχετίζεται με τις φράσεις που χρησιμοποιούνται και όχι με τη γραμματική, διάρκειας 200 χιλιοστών του δευτερολέπτου
*Γραμματική- συντακτική με διάρκεια 320 χιλιοστών του δευτερολέπτου
*Φωνολογική – οργάνωση του ήχου με διάρκεια 450 χιλιοστών του δευτερολέπτου
και συνολικά 970 χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Οι χρόνοι αυτοί αφορούν την επεξεργασία των ουσιαστικών και των ρημάτων, από τη στιγμή που συλλαμβάνεται μια σκέψη μέχρι που γίνεται λόγος.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science.