Με capital controls, αλλά και αναγκαστική τραπεζική αργία ανάλογη με αυτή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2015, κινδυνεύει να βρεθεί η Ρωσία , σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), της παγκόσμιας ένωσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου, που αριθμεί περισσότερες από 450 τράπεζες – μέλη από περισσότερες από 70 χώρες.
To IIF αναφέρει πως αν και οι δυτικοί σύμμαχοι φαίνεται ότι επέλεξαν για την ώρα μια στοχευμένη προσέγγιση, που αφήνει περιθώρια για εμπορικούς διακανονισμούς που αμβλύνουν τον αντίκτυπο για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικής ενέργειας.
Ωστόσο, ο αριθμός και η συστημική φύση των ιδρυμάτων που επιλέχθηκαν για τις κυρώσεις που σχετίζονται με το SWIFT εξακολουθούν να έχουν σημαντική σημασία και αντίκτυπο στο τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας και στην ευρύτερη οικονομία.
Παράλληλα, η αβεβαιότητα γύρω από μια πιθανή μελλοντική συμπερίληψη πρόσθετων τραπεζικών ιδρυμάτων και μόνο στις κυρώσεις, θα ασκούσε πίεση σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με αποτέλεσμα την όξυνση των ήδη εμφανιζόμενων τραπεζικών προβλημάτων.
Το IIF υπογραμμίζει πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα στοχεύουν το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας, προκαλώντας καταθετικές εκροές και αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να αυξάνει τα επιτόκια και να χρησιμοποιεί τα συναλλαγματικά της αποθέματα.
Κατά την ανάλυση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου εάν η κατάσταση παραμείνει ως έχει η Κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα αναγκαστεί να θεσπίσει αυστηρούς ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και πιθανώς να κηρύξει τραπεζική αργία, καθώς επιταχύνεται το bank run και η ζήτηση για συνάλλαγμα συνεχίζει να αυξάνεται απότομα.
«Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε να δούμε αρνητική ανάπτυξη σε μια οικονομία που έχει ήδη παρεμποδιστεί από τον αυξανόμενο απομονωτισμό», αναφέρει ο διεθνής φορέας.
Τέλος, το IIF αναγνωρίζει πως ως απάντηση στην επιβολή κυρώσεων το 2014 και εν μέσω φόβων για πρόσθετα μέτρα στο μέλλον, η Ρωσία δημιούργησε ένα δικό της σύστημα για εγχώριες πληρωμές χονδρικής και λιανικής, αλλά αν και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα αυτό, ακόμη και σήμερα μέσω του SWIFT περνούν πενταπλάσιοι όγκοι συναλλαγών.
Ο Πούτιν για τα χρήματα στο εξωτερικό
O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απαγόρευσε σε όλους τους κατοίκους της Ρωσίας να μεταφέρουν σκληρό νόμισμα στο εξωτερικό, ακόμα και για την εξυπηρέτηση δανειακών συμβάσεων.
Πρόκειται για μια κίνηση που καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο αθέτησης πληρωμών σε ρωσικό εξωτερικό χρέος ύψους 478 δισ. δολαρίων.
Η απαγόρευση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στη 1 Μαρτίου, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων που έχουν στόχο να απαντήσουν στις κυρώσεις της Δύσης ενάντια στη Ρωσία και να στηρίξουν το ρούβλι.
Περιλαμβάνουν ακόμα περιορισμούς στην επαναγορά μετοχών από τις ρωσικές εταιρείες, καθώς και την υποχρέωση να έχουν τουλάχιστον το 80% των εσόδων τους σε ρούβλι.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι νέοι κανόνες αφορούν και την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους.
Το Κρεμλίνο δεν έδωσε κάποια εξήγηση για τα μέτρα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.