Αν είσαι λάτρης του διαστήματος και υποστηρικτής του ότι η διαστημική έρευνα μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα μας, τότε μην χάσεις την Έκθεση που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.
Η Ευρωπαϊκή Έκθεση Διαστήματος είναι μία περιοδεύουσα έκθεση που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με τα οφέλη των διαστημικών εφαρμογών στην καθημερινή τους ζωή.
Η έκθεση έφτασε στην Αθήνα αφού ταξίδεψε προηγουμένως σε 23 ευρωπαϊκές πόλεις και την επισκέφθηκαν περισσότεροι από 550 χιλιάδες φίλοι του Διαστήματος.
Σε αυτήν επισκέπτες όλων των ηλικιών μπορούν να δουν, να αγγίξουν και να περιεργαστούν τη μεγάλη ποικιλία καινοτόμων τεχνολογιών και υπηρεσιών που προσφέρει η διαστημική βιομηχανία. Μέσα από μοναδικές διαδραστικές, εκπαιδευτικές και διασκεδαστικές παρουσιάσεις οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν όλα όσα κάνει η Ευρώπη στο διάστημα και να ανακαλύψουν με ποιον τρόπο οι πρωτοβουλίες αυτές βελτιώνουν την καθημερινότητα μας.
Μέσω των υπερσύγχρονων υπηρεσιών δορυφορικής πλοήγησης (προγράμματα Galileo και EGNOS) και γεωσκοπικής (πρόγραμμα Copernicus) η ΕΕ έχει ως στόχο να βελτιώσει την ζωή των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι υπηρεσίες αυτές θα είναι οι ‘αφανείς ήρωες’ των Ευρωπαίων πολιτών καθώς θα τους παρέχουν ασφάλεια αλλά και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Επίκεντρο της έκθεσης είναι τα δορυφορικά συστήματα Galileo και EGNOS καθώς και το δορυφορικό σύστημα γεωσκόπησης Copernicus.
Galileo
Πρόκειται για το σύστημα παγκόσμιας δορυφορικής πλοήγησης της Ευρώπης που προσφέρει ανεξάρτητες υπηρεσίες εντοπισμού θέσης, πλοήγησης και χρονισμού ακριβείας. Είναι διαλειτουργικό με το αμερικάνικο σύστημα GPS και το ρωσικό σύστημα GLONASS. Αποτελείται από 30 δορυφόρους οι οποιοι περιστρέφονται στην γη σε απόσταση 23.000χλμ. περίπου.
EGNOS
Πρόκειται για το Ευρωπαϊκό σύστημα πλοήγησης με υπέρθεση γεωστατικών δορυφόρων. Επίσης, παρέχει πληροφορίες διόρθωσης του GPS επαληθεύοντας την ‘ακεραιότητα’ του συστήματος. Κατά πόσο δηλαδή οι πληροφορίες είναι σωστές και αξιόπιστες. Αποτελείται από 3 δορυφόρους και ένα δίκτυο σταθμών εδαφών.
Copernicus
Το Copernicus χρησιμοποιεί δεδομένα που συλλέγονται από δορυφόρους καθώς και επίγεια εργαλεία μέτρησης για να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της αλλαγής του κλίματος και περιβαλλοντικών ζητημάτων. Παρέχει κρίσιμες περιβαντολλογικές πληροφορίες και υποστηρίζει την παγκόσμια ανθρωπιστική βοήθεια. Πρόκειται για ένα ενοποιημένο σύστημα και παρακολούθησης της γης το οποίο παράλληλα δημιουργεί νέες αγορές και θέσεις εργασίας.
Η έκθεση θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι τις 05 Απριλίου.
Η επίσκεψη στην Έκθεση είναι δωρεάν και οι ξεναγήσεις διαρκούν 30 λεπτά.
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα εώς Πέμπτη: 09.00‐20.00,
Παρασκευή και Σάββατο: 10.00‐21.00,
Κυριακή: 10.00‐20:00
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προγραμμα της έκθεσης εδώ: http://ec.europa.eu/growth/sectors/space/expo/index_en.htm