Στην πρώτη τετράδα των νέων της ΕΕ που διακρίνονται για τις ψηφιακές δεξιότητες βρίσκονται οι νέοι μας, σύμφωνα με την Eurostat, μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της ώρας μας στην νέα ψηφιακή εποχή.
Παρότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια συνήθως δεν περιλαμβάνεται στις πρώτες θέσεις των ευρωπαϊκών κατατάξεων που σχετίζονται με την υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας, πρόσφατα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η χώρα μας ξεχωρίζει σε έναν βασικό δείκτη, που αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες των νέων.
Το 92% των νέων ηλικίας 16 έως 24 ετών διαθέτει τουλάχιστον τις βασικές ή υψηλότερες από τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες, με την Ελλάδα να επιτυγχάνει την τέταρτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Κροατία, ενώ αρκετά χαμηλά είναι η Ρουμανία και η Βουλγαρία.
Αν και τα στοιχεία αναφέρονται στην περυσινή χρονιά, καθιστούν σαφές ότι οι νέοι αυτών των ηλικιών τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα διέθεταν τα κατάλληλα ψηφιακά εφόδια ώστε να ανταποκριθούν στις ψηφιακές προκλήσεις κατά την περίοδο του lockdown.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία αναδημοσιεύει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), το 2019 τέσσερις στους πέντε νέους, ήτοι το 80%, ηλικίας 16-24 ετών είχαν βασικές ή πάνω από τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Μάλιστα, όπως υποδεικνύει η Eurostat, το ποσοστό αυτό ήταν κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από την αντίστοιχη επίδοση στα άτομα ηλικίας 16 έως 74 ετών (56%). Τους τελευταίους μήνες, πολλοί νέοι 16-24 ετών χρειάστηκε να παρακολουθήσουν διαδικτυακά μαθήματα, καθώς τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν ως αποτέλεσμα της COVID-19 οδήγησαν σε κλείσιμο των σχολείων, των πανεπιστημίων καθώς και άλλων ιδρυμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ωστόσο, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Eurostat, οι νέοι διέθεταν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες για να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου.
Μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Κροατία, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων ηλικίας 16-24 ετών με βασικές ή υψηλότερες από τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες (97%). Στην κατάταξη ακολουθούν η Εσθονία, η Λιθουανία και η Ολλανδία, με το 93% των νέων και των τριών χωρών να διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο των ψηφιακών δεξιοτήτων του, ενώ σημαντική θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα, καθώς πάνω από 9 στους 10 διαθέτει βασικές ή ακόμη υψηλότερες δεξιότητες.
Αντιθέτως, όπως σημειώνει ο ΣΕΠΕ, η αντίστοιχη επίδοση της χώρας μας στον συγκεκριμένο τομέα ήταν 85% το 2017, 89% το 2016 και 84% το 2015. Συνεπώς, οι νέοι εξακολουθούν να έχουν υψηλή κατάρτιση όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες, ξεπερνώντας σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Χειρότερες επιδόσεις από την Ελλάδα ως προς τις ψηφιακές δεξιότητες των νέων ηλικίας 16 έως 24 ετών έχουν η Τσεχία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Μάλτα, η Δανία και η Σουηδία. Τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίζονται στη Ρουμανία (56%), στη Βουλγαρία (58%), στην Ιταλία (65%), στην Ουγγαρία (68%), στη Λετονία και στο Λουξεμβούργο (75% και οι δύο χώρες).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν πλέον ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την εύρεση εργασίας, καθώς, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, περίπου το 85% όλων των θέσεων εργασίας στην Ε.Ε. απαιτούν τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων.