Το θέμα της ύπαρξης ή όχι εξωγήινης ζωής είναι ένα από τα παλαιότερα ερωτήματα που απασχολούν την Ανθρωπότητα. Ιστορίες για εξωγήινους, UFO, αρχαίους αστροναύτες, εισβολές από (ή σε) άλλους πλανήτες και άλλα παρεμφερή είναι εξαιρετικά δημοφιλή από την αρχή της επιστημονικής φαντασίας και της σύγχρονης επιστήμης (για την ακρίβεια, και από πριν) μέχρι σήμερα.
Η εξίσωση του Ντρέικ, η οποία «υπολογίζει» τον αριθμό των πολιτισμών που θα έπρεπε να υπάρχουν στον γαλαξία μας, αποτελεί ένα από τα πλέον γνωστά «επιχειρήματα» υπέρ της ύπαρξής της εξωγήινης ζωής. Ωστόσο, θεωρείται από πολλούς αμφιλεγόμενη (αν και ο χαρακτήρας της ήταν κυρίως αυτός του καταλύτη για γόνιμο επιστημονικό διάλογο πάνω στο ζήτημα με αφορμή το πρόγραμμα SETI, παρά ως «επιστημονικό δεδομένο») καθώς, παρά το ότι προβλέπει…υπερπληθυσμό, μέχρι τώρα (από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε, τουλάχιστον) είμαστε…μόνοι.
Με το θέμα ασχολείται, με πολύ απλούς όρους, βίντεο του New Scientist με τίτλο «Why Aliens probably exist». Για αρχή, συστήνεται στον θεατή να σταματήσει να σκέφτεται με τι θα έμοιαζε η εξωγήινη ζωή. «Μετά, αναρωτηθείτε εάν έχουμε ελπίδα να τη βρούμε».