Ένα από τα πλέον σύγχρονα εργαλεία της αρχαιολογίας… έρχεται από το διάστημα!
Συγκεκριμένα, οι αρχαιολόγοι έχουν τη δυνατότητα να ερευνήσουν εικόνες που έχουν ληφθεί από δορυφόρους και με τη χρήση ειδικών αλγόριθμων, να εντοπίζουν μεταβολές στο τοπίο οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Η Dr. Σάρα Πάρτσακ, είναι μία «διαστημική αρχαιολόγος», αλλά και η φετινή νικήτρια του βραβείου TED (Technology, Entertainment and Design), ύψους ενός εκατ. δολαρίων, που απονέμεται σε άτομα τα οποία «πυροδοτούν παγκόσμιες αλλαγές».
Όπως αναφέρει η naftemporiki.gr, η δουλειά της πάνω στην Αίγυπτο έχει ήδη υποδείξει την πιθανή ύπαρξη 17 μέχρι τώρα αγνώστων πυραμίδων, 1.000 τάφων και 3.100 οικισμών.
Κάθε νικητής βραβείου TED πρέπει να περιγράψει το πώς θα ξοδέψει τα χρήματα του βραβείου με μια ευχή: Η ευχή της Πάρτσακ είναι να καταφέρει να κάνει την αρχαιολογία πιο ενδιαφέρουσα για τον κόσμο, έτσι ώστε να ανακαλυφθούν τα εκατομμύρια των αγνώστων αρχαιολογικών χώρων ανά τον κόσμο.
Η ιστοσελίδα της θα παρέχει στο κοινό πρόσβαση σε δορυφορικές φωτογραφίες και tutorials για τον εντοπισμό σημείων ενδιαφέροντος, τα οποία στη συνέχεια θα υποδεικνύουν. Σημειώνεται ότι δεν θα γνωστοποιούνται στους χρήστες οι ακριβείς συντεταγμένες, για να αποφεύγονται φαινόμενα αρχαιοκαπηλίας και παραπληροφόρησης.
Όπως σημείωσε η Πάρτσακ, η σελίδα ετοιμάζεται και υπό μορφή παιχνιδιού, με τους χρήστες να σημειώνουν σκορ – και τους καλύτερους εξ αυτών να κερδίζουν την ευκαιρία να εμπλακούν σε ανασκαφές μέσω social media. Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται και στον εντοπισμό στοιχείων περί λεηλασιών και καταστροφών.