Υποχρεωμένες να αναφέρουν στις κρατικές αρχές κάθε σοβαρή απόπειρα διαδικτυακής παραβίασης σε δεδομένα θα είναι στο εξής οι μεγάλες πολυεθνικές του διαδικτύου, όπως η Google και η Amazon, σύμφωνα με τη νέα σχετική νομοθεσία που συμφωνήθηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κράτη-μέλη συμφώνησαν χθες στον πρώτο νόμο για τον κυβερνοχώρο που θα απαιτήσει τη δήλωση από διαδικτυακές εταιρείες όπως την Google και Amazon κάθε σοβαρής προσπάθειας κλοπής στοιχείων σε κρατικές αρχές ή να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.
Η συμφωνία, μετά από πέντε ώρες διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κυβερνήσεων μελών της ΕΕ, απαντά στις αυξανόμενες ανησυχίες περί επιθέσεων από χάκερ στον κυβερνοχώρο που αποσκοπούν στην πρόσβαση σε ασφαλή και ιδιωτικά στοιχεία.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για την δικτυακή ενοποίηση της ΕΕ Άντρους Άνσιπ είπε ότι ο νέος νόμος θα οικοδομήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών για τις διαδικτυακές συναλλαγές, ιδιαίτερα μεταξύ κρατών. «Το διαδίκτυο δεν έχει σύνορα – το πρόβλημα ενός κράτους μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υπόλοιπη Ευρώπη» είπε ο Άνσιπ, «Γι΄αυτό χρειαζόμαστε λύσεις για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου που καλύπτουν όλη την ΕΕ. Η συμφωνία αυτή είναι σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή».
Ο νέος νόμος, με τίτλο «Οδηγία Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφόρησης», καθορίζει τις διαδικασίες ασφάλειας και αναφοράς εταιρειών σε σημαντικούς κλάδους όπως τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία και τα χρηματιστηριακά. Οι εταιρείες με παρουσία μόνο στο διαδίκτυο θα έχουν λιγότερες υποχρεώσεις, σε σύγκριση, για παράδειγμα, με αεροδρόμια ή διαχειριστές αγωγών πετρελαίου. Με τον νόμο αυτό, εταιρείες στο διαδίκτυο όπως οι Google, Amazon, eBay και Cisco – αλλά όχι τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook – θα υποχρεωθούν να αναφέρουν σοβαρά επεισόδια στις αρχές των κρατών, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις σε εταιρείες που δεν κάνουν τις αναφορές που απαιτούνται.