Τα ανατομικά «μυστικά» των σπρίντερ

Οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να τρέχει ταχύτερα από τους υπολοίπους

του Θοδωρή Λαϊνά

Νέες μελέτες αποκαλύπτουν μια σειρά από ανατομικές διαφορές οι οποίες, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, είναι αυτές που επιτρέπουν σε κάποιον να τρέχει πολύ γρήγορα. Πρόκειται για ανατομικές «ιδιαιτερότητες», σύμφωνα με τους ειδήμονες, οι οποίες και στέλνουν κάποιους ανθρώπους στους βατήρες των σπριντ.

Τα γόνατα

Η τελευταία σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε από ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου Rutgers στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές μελέτησαν τα πόδια δεκάδων αθλητών από την Τζαμάικα που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στους αγώνες ταχύτητας στον στίβο – συγκεκριμένα μελέτησαν αθλητές των 100, 200, 400 και 800 μέτρων. Οπως προέκυψε, εκείνοι που διέθεταν συμμετρικά γόνατα έκαναν τους καλύτερους χρόνους σε κούρσες 100 μέτρων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα συμμετρικά γόνατα ευνοούν τους αθλητές των 100 μέτρων επειδή σε όλο το διάστημα της κούρσας τρέχουν ευθεία ενώ αντιθέτως τα μη συμμετρικά γόνατα βοηθούν περισσότερο τους αθλητές που τρέχουν μεγαλύτερες αποστάσεις και πρέπει να κάνουν στροφές. Η εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές είναι ότι η συμμετρία στα γόνατα διευκολύνει την κίνηση και επιτρέπει σε αυτόν που τρέχει να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια.

Τα πέλματα

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία (MRI) για να μελετήσουν τα πόδια αθλητών που ασχολούνται με τα σπριντ.

Διαπίστωσαν ότι τα οστά του πρόσθιου πέλματος των σπρίντερ είναι μεγαλύτερα κατά 6,2% σε σύγκριση με εκείνα των άλλων ανθρώπων. Επίσης οι αχίλλειοι τένοντες των δρομέων ταχύτητας είναι 12% πιο κοντοί από εκείνους των άλλων ανθρώπων. Αυτή η ανατομική ιδιαιτερότητα δίνει την απαραίτητη ισχύ στα πόδια των σπρίντερ ώστε να τρέχουν πολύ γρήγορα. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ερευνητές, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν αυτές οι ανατομικές διαφοροποιήσεις υπάρχουν εκ γενετής στους σπρίντερ ή αν είναι προϊόν της προπόνησης που κάνουν.

Σπρίντερ γεννιέσαι, δεν γίνεσαι

Μια ιδιαίτερα δημοφιλής θεωρία στην επιστημονική κοινότητα αναφέρει ότι δέκα χιλιάδες ώρες προπόνησης-εξάσκησης μπορεί να κάνει οποιονδήποτε εξπέρ σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων και των σπορ. Μια νέα μελέτη αμερικανών ειδικών έρχεται να ανατρέψει αυτή τη θεωρία, όσον αφορά τουλάχιστον τα σπριντ. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Grand Valley στο Μιζούρι σπρίντερ κάποιος γεννιέται, δεν γίνεται (όση προπόνηση και αν κάνει).

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=653894

επιστήμονεςΜΥΣΤΙΚΑσπρίντερ