Οι πρώτες σκυλίτσες - κοσμοναύτες σε τροχιά!

Ακριβώς 55 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις 20 Αυγούστου του 1960, όταν το σοβιετικό πρακτορείο TASS μετέδιδε ότι η Μπέλκα και η Στρέλκα, οι δύο χαριτωμένες σκυλίτσες που είχαν τεθεί σε τροχιά γύρω από την Γη ένα 24ωρο πριν, επέστρεψαν σώες και αβλαβείς στον πλανήτη, καθιστώντας τες τα πρώτα ζωντανά πλάσματα που μπήκαν σε τροχιά γύρω από την Γη και κατάφεραν να προσγειωθούν ζωντανά.

Θυμίζουμε, ότι το πρώτο ζωντανό πλάσμα που πέταξε στο διάστημα ήταν η σκυλίτσα Λάικα στις 3 Νοεμβρίου του 1957, η οποία δυστηχώς σκοτώθηκε κατά τη διαδικασία επαναφοράς του διαστημοπλοίου.

Ωστόσο, οι δύο σκυλίτσες – κοσμοναύτες, λίγα χρόνια αργότερα τα κατάφεραν, πετώντας στο διάστημα με το διαστημόπλοιο “Σπούτνικ – 5”, πρόδρομο και πρωτότυπο του “Βοστόκ” με το οποίο πέταξε στο διάστημα ο πρώτος άνθρωπος, ο Σοβιετικός, Γιούρι Γκαγκάριν, στις 12 Απριλίου του 1961.

Η Μπέλκα και η Στρέλκα έγιναν πραγματικές ηρωίδες, όχι μόνο για την ΕΣΣΔ, αλλά για όλο τον κόσμο, ενώ, μετά τη θρυλική πτήση τους έζησαν στις εγκαταστάσεις των επιστημονικών – ερευνητικών κέντρων του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος. Μάλιστα, λίγους μήνες μετά η Στρέλκα γέννησε έξι κουτάβια, ένα από τα οποία δωρήθηκε στη σύζυγο του προέδρου Τζον Κέννεντι, Τζάκι.

διάστημαΕΣΣΔΜπέλκαΣτρέλκα