Το "μυστικό όπλο" για τον καταστηματάρχη του αύριο

Της Μαρίας Πιτσιδήμου

 

Το κλειδί για την επιτυχία ενός καταστήματος στην εποχή μας φαίνεται ότι είναι η παροχή ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο ή αλλιώς, το Wi-Fi! Νέα μελέτη επιβεβαιώνει το γεγονός πως οι πελάτες αναζητούν την ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, καθώς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες, όχι μόνο για να μπουν σε ένα μαγαζί, αλλά και για να προχωρήσουν σε μία αγορά.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Wi-Fi Alliance, παγκόσμιο δίκτυο επιχειρήσεων που στόχο έχει να βοηθήσει τους χρήστες να αποκτήσουν εμπειρία με την τεχνολογία ασύρματης σύνδεσης, σε συνεργασία με την εταιρεία Wakefield, η οποία πραγματοποιεί έρευνες για την τακτική και στρατηγική εταιριών και διάφορων οργανισμών σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, και Ασία.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1000 άνθρωποι άνω των 18 ετών από το Ηνωμένο Βασίλειο και 1000 άνθρωποι άνω των 18 ετών από την Αμερική, οι οποίοι όλοι είναι ιδιοκτήτες smartphone και tablet.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα καταστήματα που προσφέρουν στους πελάτες δωρεάν Wi-Fi, έρχονται πρώτα στην επιλογή των αγοραστών, καθώς και ότι ο χρόνος που μένουν στο κατάστημα είναι περισσότερος, σε σύγκριση με τα καταστήματα που δεν προσφέρουν δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα με αριθμούς:

  • 47 τοις εκατό των καταναλωτών είναι πιο εύκολο να επιλέξουν ένα κατάστημα με δωρεάν πρόσβαση στο internet, από ότι ένα κατάστημα που δεν προσφέρει αυτή την παροχή
  • 28 τοις εκατό των αγοραστών θα μείνουν παραπάνω στο χώρο του καταστήματος όταν αυτό τους προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στο internet

Αυτό που φαίνεται ότι προσφέρουν τα καταστήματα με wi-fi στους καταναλωτές, ώστε αυτά να αποκτούν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων, είναι -με μία φράση- η δυνατότητα συγκρίσεων ή η βοήθεια στην επιλογή.

Ειδικότερα, έτσι διευκολύνονται οι αγορές με την “παρέα” του internet:

  • 40 τοις εκατό χρησιμοποιούν την κινητή τους συσκευή για την αναζήτηση κουπονιών του εκάστοτε προϊόντος
  • 40 τοις εκατό αναζητούν παρόμοια προϊόντα για να κάνουν σύγκριση τιμών
  • 36 τοις εκατό κάνουν video κλίση για να πάρουν τη γνώμη και ενός τρίτου προσώπου
  • 35 τοις εκατό αναζητούν κριτικές για το προϊόν
  • 16 τοις εκατό αναζητούν την ιστοσελίδα εξυπηρέτησης πελατών του εκάστοτε καταστήματος
  • 40 τοις εκατό βγάζουν φωτογραφίες το προϊόν για το οποίο ενδιαφέρονται

Βέβαια, ακόμη ένα σημείο που αξίζει την προσοχή μας και προέκυψε από την μελέτη είναι ότι βασική προϋπόθεση είναι το Wi-Fi να μην είναι κλειδωμένο. Το 64 τοις εκατό των ερωτηθέντων απάντησαν πως όταν υπάρχει κωδικός, δύσκολα θα μπούνε στον κόπο να συνδεθούν, καθώς το θεωρούν ταλαιπωρία να ψάξουν το “κλειδί”.

 

Πηγή: http://www.pathfinder.gr/stories/3986952/%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%BF/

 

wi fiαγοράκαταστήματαοικονομία