Επιστήμονας ισχυρίζεται πως οι άνδρες είναι το «ασθενές φύλο»

Σύμφωνα με μια πρόσφατα θεωρία, οι άντρες είναι το “ασθενές φύλο” και όχι οι γυναίκες, όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

«Οι άνδρες είναι σίγουρα το ασθενές φύλο», τονίζει ο καθηγητής Neil Gemmell από το Πανεπιστήμιο του Otago στην Νέα Ζηλανδία.

Ο ίδιος έχει διατυπώσει μια θεωρία που αποδεικνύει πως, καθώς το μιτοχονδριακό DNA περνάει από τις μητέρες στα παιδιά τους, τα στοιχεία εκείνα που είναι ελαττωματικά για τις γυναίκες τείνουν να εξαφανίζονται, ενώ εκείνα που προκαλούν προβλήματα στους άνδρες παραμένουν, σύμφωνα με την Huffingtonpost.gr.

«Είναι μια ατυχής πλευρά της μητρικής κληρονομιάς, το ότι τα αρσενικά παιδιά είναι καταραμένα ή τους παρέχονται ανεπαρκή μιτοχόνδρια», εξηγεί ο Gemmell, συμπληρώνοντας πως τα προβληματικά αυτά γονίδια δεν προκαλούν προβλήματα στις γυναίκες.

Η θεωρία του παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή και Εμβρυολογία στη Λισαβόνα και για την επεξήγηση της χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία που προέκυψαν από την μελέτη διαφόρων ζώων.

Ακόμα, έγινε αναφορά σε έρευνες που έδειξαν ότι συγκεκριμένοι τύποι μιτοχονδριακού DNA προκαλούν στειρότητα και μικρό προσδόκιμο ζωής στο αρσενικό φύλο, ενώ δεν επηρεάζουν τα θηλυκά. Βέβαια, όπως τονίζει ο καθηγητής Gemmell, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο θα ζήσει κάποιος.

Εξάλλου, πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως το χάσμα του προσδόκιμου ζωής ανδρών και γυναικών κλείνει, με το στρες να ταλαιπωρεί σε μεγάλο βαθμό και τις γυναίκες.

Neil Gemmellάντρεςασθενές φύλογυναίκεςΠανεπιστήμιο του Otago