Μικροσκοπικά ρομπότ- «μυρμήγκια», τα οποία, στα πρότυπα των βιολογικών τους «ομολόγων», έχουν τη δυνατότητα να κινήσουν βάρος πολλαπλάσιο του δικού τους – για την ακρίβεια, μέχρι και περίπου 2.000 φορές- ανέπτυξαν ερευνητές του Stanford University.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, κάποια από τα MicroTugs, όπως αποκαλούνται, έχουν δύναμη αντίστοιχη ενός ανθρώπου που σέρνει μια γαλάζια φάλαινα. Οι ερευνητές που τα ανέπτυξαν εμπνεύστηκαν από τεχνικές που χρησιμοποιούν οι σαύρες γκέκο και τα μυρμήγκια. Τα ρομπότ αυτά θα μπορούσαν να δουν ευρεία χρήση σε εργοστάσια ή οικοδομές.
Η ομάδα του Stanford, περιλαμβανομένων των Ντέιβιντ Κρίστενσεν και Έλιοτ Χοκς, προέβη στην επίδειξη ενός ρομπότ εννέα γραμμαρίων που ήταν σε θέση να κουβαλήσει ένα κιλό, ανεβαίνοντας κάθετα σε γυαλί: το αντίστοιχο για άνθρωπο θα ήταν να σκαρφαλώνει έναν ουρανοξύστη κουβαλώντας έναν ελέφαντα. Ένα άλλο, βάρους μόλις 20 μιλιγκράμ, μπορεί να μεταφέρει 500 μιλιγκράμ- και είναι τόσο μικροσκοπικό που έπρεπε να συναρμολογηθεί με μικροσκόπιο.
Το «μυστικό» της όλης υπόθεσης είναι τα πόδια τους, που μπορούν να κολλάνε πάνω σε επιφάνειες- έμπνευση από τις σαύρες γκέκο, που συγκαταλέγονται στους κορυφαίους αναρριχητές του ζωικού βασιλείου. Ειδικότερα, τα πόδια τους καλύπτονται με μικροσκοπικά κολλητικά καρφιά από ελαστικό, που κάμπτονται και κολλούν πάνω σε μια επιφάνεια. Όταν το ρομπότ κινεί το πόδι του, τότε τα καρφιά ισιώνουν και ξεκολλούν. Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του New Scientist, κινούνται με τρόπο πάλι εμπνευσμένο από τη βιολογία, ο οποίος παραπέμπει σε κάμπια. Ως το ικανότερο μεταξύ της «οικογενείας» θεωρείται το μTug, το οποίο, με βάρος μόλις 12 γραμματίων, μπορεί να σύρει βάρος που είναι 2.000 φορές μεγαλύτερο από το ίδιο.
Τα ρομπότ MicroTug θα επιδειχθούν στην International Conference on Robotics and Automation στο Σιάτλ.