Στα εγκαίνια της έκθεσης, παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Νικόλαος Πέππας, ο Πολιτιστικός Ακόλουθος της Πρεσβείας, κ.Zhang Zhan, ο Πρόεδρος της Πύλης Φιλίας Ελλάδας – Κίνας, κ. Παύλος Χαΐκάλης και ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Πύλης Φιλίας Ελλάδας – Κίνας, κ. Κώστας Χρηστίδης . Τον συντονισμό της έκθεσης είχε, η καλλιτεχνική διευθύντρια της Πινακοθήκης, κα Βασιλική Μητρομάρα. Μπράβο σε όλους τους συντελεστές.
Στο σημείο αυτό, ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Πύλης Φιλίας Ελλάδας – Κίνας, κ. Κώστας Χρηστίδης, στον Κλέαρχο Παπαγεωργίου, για το politisonline.com
Πώς αισθάνεστε για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης; Τι σημαίνει για σας προσωπικά;
Η Έκθεση που έγινε στις 3 Ιουλίου και τέλειωσε στις 7 τελικά (ενώ ήταν προγραμματισμένη για τις 5/7/2014), μου έδωσε κάτι που συνοψίζεται σε μια σκηνή που εξελίχτηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος σήμερα (8/7/2014): ΄Ένα από τα παιδιά-καλλιτέχνες μου ζήτησε να βγούμε μαζί φωτογραφία. Κι όταν κάθισα δίπλα της, πήδηξε στους ώμους μου και εγκαταστάθηκε εκεί. Άλλη επιβράβευση δεν με ενδιαφέρει να έχω.
Πώς προέκυψε η ιδέα της συγκεκριμένης έκθεσης;
Ο πραγματικός φίλος κύριος Zhang Zhan, ο Πολιτιστικός Ακόλουθος της Πρεσβείας, έχει μια σειρά εκδηλώσεων για τις οποίες εμπιστεύεται την Πύλη μας. Αυτό κατακτήθηκε, πίστεψέ με, μετά από πολλή δουλειά και πολλές αποδείξεις. Μου είπε για τα παιδιά, αισθάνθηκα ότι δεν υπήρχε καλύτερη σύνδεση μεταξύ των λαών μας από αυτό το επίπεδο και απλά προχωρήσαμε στην υλοποίηση. Φυσικά, όταν το ανέφερα στο Παύλο τον Χαϊκάλη, τον Πρόεδρό μας, το μόνο που είπε ήταν: «Απορώ γιατί θέλεις την άδειά μου…».
Ως Εκτελεστικός Πρόεδρος της Πύλης Φιλίας Ελλάδας – Κίνας, ποιες νομίζετε πως είναι οι σημερινές σχέσεις των δύο χωρών;
Είναι στο επίπεδο που ανέφερε και ο Πρέσβης κύριος Zou Xiaoli, το ελληνικό έτος της Κίνας και το κινεζικό έτος της Ελλάδας. Οι σχέσεις μας περνούν σε ταχείς ρυθμούς από το καλό στο καλύτερο. Ο Πρόεδρος της Λ.Δ. της Κίνας κύριος Xi Jinping έρχεται για διακοπές στη Ρόδο αμέσως μετά από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Li Keqiang. Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω και εν τέλει, η οιαδήποτε Ελληνική Κυβέρνηση ας αντιδράσει επιτέλους ανάλογα, κι όχι με μισόλογα υπαγορευμένα από κάποιους δήθεν ευρωεταίρους που θέλουν να διαχειριστούν το γεωπολιτικό μας προτέρημα, θέτοντας εαυτόν κυρίαρχο του παιχνιδιού. Οι στιγμές μπορούν να είναι εξαιρετικά προσοδοφόρες για τον λαό μας, αν υποτεθεί ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προτάσσει το συμφέρον του.
Τι είναι αυτό που θαυμάζετε στον κινεζικό λαό;
Η οργάνωση, η εργατικότητα και η αποτελεσματικότητά του. Η ισχυρή του θέληση και η πίστη του στην επιτυχία. Η αμεσότητά του. Κι ο πολιτισμός του φυσικά, που μένει εκεί, σαν οχυρό του απέναντι σε μια δυτικοευρωπαϊκή υποκουλτούρα που το μόνο πλέον που έχει να επιδείξει είναι αποσυνθετικές εκφάνσεις ενός παραπαίοντος υποπολιτισμού τύπου Κοντσίτα στην Ευροβίζιον.
Στα εγκαίνια της έκθεσης, παρατήρησα με τι θέρμη, ήθελαν τα παιδάκια, που φιλοτέχνησαν τα έργα, να φωτογραφηθούν μαζί σας; Πώς αισθανθήκατε;
Πώς να αισθανθώ, Κλέαρχέ μου; Αισθάνθηκα πατέρας και δη περήφανος για τα παιδιά μου. Γιατί όλα τούτα τα παιδιά με τίμησαν με το χαμόγελό τους και την έκδηλη αγάπη τους. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή.
Πώς ανταποκρίθηκε ο κόσμος του Αμαρουσίου;
Εξαιρετικά. Και δεν ήταν μόνο στα Εγκαίνια. Ο κόσμος του Αμαρουσίου νομίζω ότι είναι εκπαιδευμένος, έχω αυτήν την αίσθηση, διαισθάνεται την ποιότητα, προσέρχεται, χαίρεται τον πολιτισμό. Νομίζω ότι ο Δήμαρχος, ο Γιώργος ο Πατούλης έχει κάνει δουλειά σε βάθος. Κι ο Νίκος ο Πέππας. Έχουν κάνει ένα Μαρούσι, άμα μου το επιτρέπεις, «φούρνο» πολιτισμού. Γιατί, ενώ η κρίση μας χτυπάει το παράθυρο καθημερινά κι αδιάλειπτα, αυτοί έχουν καταφέρει να ανοίξουν έναν φεγγίτη. Απ’ όπου μπαίνει ατόφιο Φως ελληνικό. Φως πολιτισμού κι Ελπίδας.
Ποια ήταν τα σχόλια από την πλευρά της Κινεζικής Πρεσβείας, σχετικά με την έκθεση;
Πραγματικά εγκωμιαστικά. Ήταν ενθουσιασμένοι, ειδικά ο κύριος Zhang Zhan, ο οποίος βλέπει και νιώθει το Μαρούσι σαν έναν αξιόπιστο και πολύτιμο πολιτιστικό εταίρο – αν μπορώ να εκφράσω εγώ την γνώμη του. Δεν είναι τυχαίο πως ήδη έχει δρομολογηθεί μια ακόμα Έκθεση Κινεζικής Ζωγραφικής για τα τέλη του Σεπτέμβρη στην Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης», αυτή τη φορά από την Ακαδημία του Πεκίνου. Όσο προχωρούμε τα πράγματα σοβαρεύουν, μιας και οι Κινέζοι φίλοι μας μάς εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο. Ακόμα μια είδηση μόνο από δω, ο Δήμος κι η Πύλη ετοιμάζουν, με την αμέριστη υποστήριξη του Πολιτιστικού Γραφείου της Πρεσβείας, ένα τριήμερο Κινεζικού Κινηματογράφου στο «Μίμης Φωτόπουλος», όπου οι ταινίες που θα προβληθούν (με ελληνικούς υπότιτλους) πραγματικά θα αφήσουν άφωνους τους θεατές.
Πιστεύετε στη δύναμη του πολιτισμού και της τέχνης;
Τόσο ο πολιτισμός, που είναι το σύνολο, όσο και η Τέχνη είναι δυνάμεις από μόνες τους. Είναι εμείς οι ίδιοι, η καθημερινότητά μας κι η δύναμη του πνεύματος και της ψυχής μας. Αν δυο πολιτισμοί πλησιάσουν, αν η Τέχνη έρθει κοντά τότε οι ψυχές κι οι καθημερινότητες, οι ζωές έρχονται η μια απέναντι στην άλλη και συστήνονται. Αρχίζουν την ανταλλαγή, την αλληλεπίδραση. Γεννούν νέες ιδέες, νέες ζωές. Είναι η μόνη Ελπίδα μας να ενωθούμε. Γι αυτό άλλωστε κι η Πύλη μας δίνει τεράστια σημασία στον Πολιτισμό. Γιατί είναι το κοινό «τραπέζι», ο κοινός τόπος όπου καθόμαστε με πρόθεση να μοιράσουμε κι όχι να διαπραγματευτούμε. Ο Πολιτισμός κι η Τέχνη έχει δύναμη ανυπολόγιστη, μιας και είναι η βάση του επόμενου. Αυτού δηλαδή που και η Κίνα και η Ελλάδα προσδοκούν.
κ. Χρηστίδη, σας ευχαριστώ πολύ. Καλή συνέχεια.