H υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ, μιλά στον Κλέαρχο Παπαγεωργίου και στο politisonline
Είστε υπέρ της απόφασης που πάρθηκε από την κυβέρνηση, οι ευρωβουλευτές να εκλέγονται με σταυρό προτίμησης;
Συμφωνώ απόλυτα. Δίνεται έτσι στην κοινωνία η ευκαιρία να έχει τον πρώτο λόγο. Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να µετέχει πιο ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώµενα, να απαιτεί πιο άµεσα την ανάπτυξη συγκεκριµένων δράσεων και να επιλέγει αδιαµεσολάβητα τους εκπροσώπους του στο Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πολίτης κατακτά ουσιαστικά ένα ακόµη πολιτικό δικαίωµα. Και η κατάκτηση αυτή σηµατοδοτεί, πέρα από κάθε αµφιβολία, ένα ποιοτικό άλµα της Δηµοκρατίας µας.
Ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας, είναι η σταθερότητα της χώρας, παραμένοντας κυβέρνηση;
Στόχος της Νέας Δημοκρατίας ήταν και είναι η έξοδος της χώρας μας από την κρίση. Η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της και υποχρεώνει τους εταίρους της να ανταποκριθούν και εκείνοι στις δικές τους. Το μεγάλο διακύβευµα που μπαίνει τώρα στο τραπέζι αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους. Η Ελλάδα βγαίνει πλέον από την ύφεση και μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης. Κεντρικός στόχος µας είναι νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας και αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας. Για να οδηγήσουμε την Ελλάδα μπροστά, αυτό που χρειάζεται και έχει ανάγκη η χώρα μας είναι η σταθερότητα.
Λέτε «πάση θυσία» στο ευρώ;
Το ευρώ δημιουργήθηκε επειδή ως ενιαίο νόμισμα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα και οφέλη σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, όπου κάθε κράτος μέλος είχε το δικό του νόμισμα. Όχι μόνο καταργούνται οι κίνδυνοι συναλλαγματικών διακυμάνσεων και οι συναλλαγματικές προμήθειες και ενισχύεται η ενιαία αγορά, αλλά προωθείται και η συνεργασία των κρατών μελών με στόχο ένα σταθερό νόμισμα και μία για όλους επωφελή οικονομία. Το ενιαίο νόμισμα προσφέρει νέα ώθηση και ευκαιρίες, λόγω της ολοκλήρωσης και του μεγέθους της οικονομίας της ευρωζώνης, καθιστώντας αποτελεσματικότερη την ενιαία αγορά. Το ενιαίο νόμισμα καθιστά την ευρωζώνη περιοχή ελκυστική για επιχειρήσεις τρίτων χωρών με αποτέλεσμα την προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων.
Το πρωτογενές πλεόνασμα και η έξοδος στις «αγορές», δεν καταπολεμούν την υψηλή ανεργία. Τι πρέπει να γίνει, κατά τη γνώμη σας;
Η επίσηµη ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή που πετυχαίνει η Ελληνική οικονοµία, χάρη στις θυσίες όλων των Ελλήνων. Η ανεργία είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Ελληνικής κοινωνίας γιατί υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και κατατρώει τις προοπτικές όλων μας, ιδιαίτερα τα όνειρα των νέων. Το χτύπημα της ανεργίας είναι ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης. Ήδη σταματήσαμε την άνοδό της, μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Δημιουργήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Απασχόλησης που θα χαράσσει μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την καταπολέμηση της ανεργίας με συγκεκριμένες και άμεσα υλοποιήσιμες δράσεις. Έχουν εξαγγελθεί τρείς πυλώνες μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής για την ανεργία, δηλαδή υποστηρικτικά μέτρα άμεσης εφαρμογής, στην τρέχουσα διετία 2014-15. Όλα αυτά θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Το συνολικό κόστος αυτών των προγραμμάτων είναι πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που όλα θα απορροφηθούν το 2014 και το 2015. Το σύνολο αυτών που θα επωφεληθούν είναι πάνω από 440 χιλιάδες σημερινών ανέργων, συμπεριλαμβανομένων και 240 χιλιάδων που είναι μεταξύ 15 και 24 ετών και δεν έχουν καμία απολύτως εργασιακή εμπειρία ως τώρα. Τα προγράμματα του πρώτου πυλώνα, αφορούν 114 χιλιάδες ανέργους όλων των κατηγοριών.
Ως νομικός που είστε, θεωρείτε ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί με πιο γοργούς ρυθμούς το τελευταίο διάστημα, απ’ ότι στο παρελθόν;
Οι αργοί ρυθμοί απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας είναι ένα ζήτημα που με έχει απασχολήσει πολύ, ιδιαίτερα τα 15 συναπτά έτη, κατά τα οποία εκλεγόμουν πρώτη σύμβουλος στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Το να δικασθεί, άλλωστε, κανείς από τον φυσικό του δικαστή, και ο εύλογος χρόνος διάρκειας της εκάστοτε δικαστικής διαδικασίας είναι δικαιώματα που θεμελιώνονται τόσο από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσο και από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που πλέον έχουν εισαχθεί και στην ελληνική νομοθεσία. Πιστεύω ότι οι αλλαγές που νομοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια αποτελούν σημαντικά βήματα για ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, υπάρχουν βέβαια πάντα περιθώρια βελτίωσης, αλλά χωρίς περαιτέρω μείωση της δικηγορικής ύλης, καθώς το επάγγελμα του δικηγόρου έχει ήδη υποστεί βαρύ πλήγμα από την κρίση. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι και το ανθρώπινο δυναμικό του τομέα της Δικαιοσύνης δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των αναγκών, με αποτέλεσμα περαιτέρω καθυστερήσεις.
Η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη Βουλή τον Ιούνιο του 2012, οφείλετε και στον τρόπο με τον οποίο διακυβέρνησαν τα δύο κόμματα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ), τα τελευταία έτη;
H άνοδος κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο. Έχουν κάνει την εμφάνισή τους και σε χώρες του Βορρά, οι οποίες δεν έχουν βιώσει μια βαθειά οικονομική κρίση όπως η χώρα μας.
«Δεν είναι δυνατόν αυτοί που μας κατέστρεψαν, τώρα να θέλουν να μας σώσουν», λένε αρκετοί, αναφερόμενοι βεβαίως στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.. Τι τους απαντάτε;
Η εύρεση λύσεων στην αντιμετώπιση της κρίσης σημαίνει λήψη σκληρών αποφάσεων. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Νέα Δημοκρατία αποδείχτηκε το κόμμα της υπεύθυνης διακυβέρνησης. Ενώ άλλοι μιλούσαν, εμείς προβαίναμε ήδη σε πράξεις. Οι πολιτικές μας αναχαίτισαν την κρίση. Οι πολιτικές του “ας ξοδεύουμε τώρα και θα αποπληρώσουμε αργότερα”, είναι αυτές που προκάλεσαν την κρίση και που αυξάνουν τον κίνδυνο για τη δημιουργία μιας νέας κρίσης στο μέλλον. Η κρίση έχει δείξει ότι χρειαζόμαστε βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο, με ταυτόχρονη αναδιαμόρφωση της οικονομικής διακυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εκτιμάτε ότι η Ν.Δ. θα βγει πρώτο κόμμα στις επικείμενες Ευρωεκλογές;
Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να είναι το πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. Άλλωστε, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία, παίρνει παραδοσιακά τις περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πράγμα που, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα γίνει και στις επερχόμενες εκλογές. Μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα που έχει ανάγκη αυτήν την στιγμή η Ελλάδα. Ο κόσμος πλέον ξέρει ποιο είναι το συμφέρον του. Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις. Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις και πρέπει να γίνουν τώρα.
κα Βόζεμπεργκ, σας εύχομαι καλή επιτυχία.