Πώς αποφάσισες ν’ ασχοληθείς πιο ενεργά με την πολιτική;
Από μικρή ηλικία με ενδιέφερε να διαβάζω και να γνωρίζω τι συμβαίνει στη πολιτική επικαιρότητα. Συγκεκριμένα ,όταν ήμουν 13-14 χρόνων άρχισα να διαβάζω πολιτικές εφημερίδες και να κρατάω αρχείο με τα άρθρα που με ενδιέφεραν. Μεγαλώνοντας, γοητεύτηκα από τις ιδέες της σύγχρονης Αριστεράς και κάπως έτσι οδηγήθηκα στη Δημοκρατική Αριστερά.
Γιατί επέλεξες να είσαι υποψήφιος με τον συνδυασμό της κ. Γιαννακάκη;
Όταν μου έγινε η πρόταση να είμαι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στον βόρειο τομέα Αθηνών με το συνδυασμό ”Παρέμβαση για την Αττική” και την κα Γιαννακάκη , δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά. Η έμφαση που δίνει ο συνδυασμός μας στη στήριξη της κοινωνίας , των ανέργων όπως και η περιβαλλοντική συνείδηση που διακατέχει το σύνολο των υποψηφίων, μου έδωσε τη σιγουριά ότι έκανα τη σωστή επιλογή.
Ως φοιτητής, είχες συμμετοχή στα κοινά του πανεπιστημίου;
Ήμουν μέλος φοιτητικής παράταξης αλλά απομακρύνθηκα σχετικά γρήγορα επειδή δεν άντεξα τον φανατισμό και τη βία που επικρατούσε μεταξύ των παρατάξεων. Αν και εκτιμώ τους φοιτητικούς αγώνες, δεν μπορώ να ανεχθώ το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι τρέφουν τόσο έντονα αρνητικά αισθήματα ο ένας για τον άλλον λόγω πολιτικών πεποιθήσεων.
Ποιες είναι οι αγωνίες που βιώνουν σήμερα οι συνομήλικοί σου;
Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα της ηλικίας μου είναι η ανεργία και ότι δεν μπορούν να αφιερωθούν στις σπουδές. Προσωπικά, γνωρίζω φοιτητές που δεν μπορούν να βρίσκονται στην πόλη που σπουδάζουν εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών ή που έχουν αναγκαστεί να παραμερίσουν τις σπουδές τους για να εργαστούν .
Τι σε έχει απογοητεύσει από το πολιτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια;
Με έχει απογοητεύσει η άνοδος ακροδεξιών-φασιστικών ομάδων όπως η Χρυση Αυγή και η διστακτικότητα μεγάλου μέρους του πολιτιστικού συστήματος να την αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο .
Λέμε ότι οι πολιτικοί φταίνε για όλα. Οι πολίτες έχουν μερίδιο ευθύνης;
Το πολιτικό σύστημα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, βέβαια και εμείς οι πολίτες θα μπορούσαμε να έχουμε ένα περισσότερο εποπτικό ρόλο π.χ. εδώ και λίγα χρόνια λειτουργούσε το ”opengov” και η ”διαύγεια” τα οποία θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα εργαλεία στα χέρια των πολιτών και πολύς κόσμος δεν είχε ιδέα για την ύπαρξη τους . Ακόμα και το κανάλι της Βουλής μπορεί να βοηθήσει τον πολίτη για να γνωρίζει τι πραγματικά συζητείται στο ελληνικό Κοινοβούλιο και για να μην αρκείται στην τηλεοπτική ”στημένη” παρουσία των πολιτευτών. Άρα αν ευθύνεται για κάτι ένα μέρος της κοινωνίας είναι ότι έχει αδιαφορήσει για την πολιτική κατάσταση .
Τι είναι αυτό που κάνει τους νέους να μην ασχολούνται με την πολιτική;
Η δυσχερής οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει σε πολλούς να αναπτύξουν την ιδεολογία τους και να διεκδικήσουν το μέλλον τους. Η οικονομική κρίση δεν επηρεάζει μόνο την τσέπη μας αλλά πολλές φορές θολώνει την λογική και την κριτική ικανότητα .
Αν εκλεγείς, ποια είναι τα πρώτα ζητήματα, τα οποία θα δρομολογήσεις;
Το πρόβλημα της ανεργίας είναι το πρώτο θέμα που πρέπει να αντιμετωπισθεί. Ήδη ο συνδυασμός ”Παρέμβαση για την Αττική” έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δημιουργίας 7.000 θέσεων εργασίας. Τέλος, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των περιοχών που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση και στην περιβαλλοντική προστασία του συνόλου της περιφέρειας. Μην ξεχνάμε ότι το αττικό λεκανοπέδιο έχει χάσει τους δύο ”πνεύμονες” του (Πάρνηθα, Πεντέλη).
Ποια είναι η γνώμη σου για το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς;
Η Δημοκρατική Αριστερά είναι εγγύηση σταθερότητας και το μόνο εν Ελλάδι κόμμα
που πρεσβεύει την κοινωνική προστασία μαζί με τον πολιτικό ρεαλισμό. Είναι το πρώτο κόμμα που μίλησε για οικονομικά ισοδύναμα, θέση την οποία λαϊκίστικα χρησιμοποίησαν η Ν.Δ. και το Πα.Σο.Κ.
Αν ήταν στο χέρι σου, τι θα άλλαζες στον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών πανεπιστημίων;
Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν ένα πολύ καλό επίπεδο διδακτικού προσωπικού αλλά πάσχουν από την εξάρτηση τους από το πολιτικό σύστημα. Πολλές φορές το αυτοδιοίκητο των ελληνικών πανεπιστημίων καταπατείται, εξαιτίας πολιτικών σκοπιμοτήτων. Θα έκανα το ελληνικό πανεπιστήμιο περισσότερο ανεξάρτητο, διοικητικά και οικονομικά .