Ο Γιάννης Πολίτης στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» για την λανθασμένη "πολιτική των πολλών" από τον ΣΥΡΙΖΑ (ΕΡΤ 1 - 21/05/2019)

Στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» στην ΕΡΤ1 με την Φωτεινή Λαμπρίδη και τον Γιάννη Παναγόπουλο στην παρουσίαση ήταν καλεσμένος ο Γιάννης Πολίτης για να σχολιάσει την επικαιρότητα. Μαζί του στο πάνελ ο δημοσιογράφος Φοίβος Κλαυδιανός, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στις αλλαγές προσώπων στα κοινοτικά όργανα και την αντανάκλασή τους στις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, στις επιπτώσεις της εκλογικής ήττας στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό, και επιπλέον στα ζητήματα Δικαιοσύνης που έχουν ανακύψει στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

[ Δείτε την εκπομπή στον ακόλουθο σύνδεσμο:  Άλλη Διάσταση – ΕΡΤ 1 (29-05-2019) και την τοποθέτηση του Γιάννη Πολίτη από το 00:04:10 έως το 00:38:40 (ώρα 15:59 έως 16:33) ]

Το έντονο παρασκήνιο στα κοινοτικά όργανα

Αναφορικά με το σκληρό παζάρι και το παρασκήνιο για τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., ο Γιάννης Πολίτης αναφέρθηκε στη σημασία των μεγάλων δυνάμεων (και δη της Γερμανίας της Μέρκελ) στην επιλογή των επικεφαλής. Στο ενδεχόμενο ο Γερμανός  Μάνφρεντ Βέμπερ να μην βρεθεί στην ηγεσία της Κομισιόν, η Μέρκελ θα εξασφαλίσει τον Γενς Βάιντμαν στην ΕΚΤ, σχολίασε ο Γιάννης Πολίτης, επισημαίνοντας ότι ο ένας εκ των δύο αυτών πόλων θα είναι εξασφαλισμένος από τη Γερμανία.

 Η στήριξη στον Τίμμερμανς

Μετά το άνοιγμα των χαρτιών του Αλέξη Τσίπρα, με την στήριξη της υποψηφιότητας του Ολλανδού Σοσιαλδημοκράτη και υποψήφιου των Σοσιαλιστών, Φρανς Τίμερμανς, η συζήτηση στο μέτωπο της ΣοσιαΛδημοκρατίας εν Ελλάδι και του βαθμού ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ μαζί της καλά κραττεί. Ειδικότερα, ο Γιάννης Πολίτης σημείωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός λειτουργεί όπως αναμενόταν αφού η πρόθεσή του ήταν η μετακίνηση του κόμματός του προς το κέντρο. Η υποστήριξη της υποψηφιότητας Τίμμερμανς προκαλεί όπως επίσης ήταν αναμενόμενο, μεγάλες αντιδράσεις στο εγχώριο πολιτικό πεδίο, δεδομένης της σύγκρουσης με το ΚΙΝ.ΑΛ. για τον “θρόνο” της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Οι εσωτερικές διαστάσεις του ζητήματος είναι δεδομένες, εξηγεί ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής, με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ωστόσο να μην διαταράσσονται, καθότι το ζητούμενο για αυτούς είναι η “μεγέθυνση της πίτας”, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Γιάννης Πολίτης.

Οι συνέπειες της μεγάλης εκλογικής ήττας 

Οι επιπτώσεις της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ με 9,35 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τη ΝΔ, θα οδηγήσουν στον “πυροβολισμό” του Τσίπρα, με τον ίδιο να δέχεται όλα τα δεινά. “Η νίκη έχει πολλούς πατεράδες, η ήττα κανέναν” ανέφερε ο Γιάννης Πολίτης για να περιγράψει τις επιπτώσεις για τους ηττημένους, σημειώνοντα όμως ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιβιώσει, τη στιγμή που θεωρείται ο καλύτερος στον κόμμα του. Ο δημοσιογράφος υπενθύμισε την ταύτιση του ονόματος του πρωθυπουργού με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι, όταν θα κυριαρχήσει εκ νέου, θα δείξει και κατά πόσο επιθυμεί να μετακινήσει το κόμμα προς τη σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση.

Το φταίξιμο στους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ

Επιπρόσθετα, ο Γιάννης Πολίτης μίλησε για τα “χαστούκια” που θα φάνε τα προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθότι αυτές οι μεταγραφές θα θεωρηθούν υπεύθυνες για την εκλογική συντριβή, με τα πυρά να απασφαλίζονται κατά του Τσίπρα για τις εν λόγω επιλογές του. Μία εκ των συνεπειών της μεγάλης εκλογικής ήττας που αφορά στις επιλογές του ίδιου του πρωθυπουργού.

Δικαιοσύνη και πιέσεις 

“Δεν είμαι από τους δημοσιογράφους που τα ξέρουν όλα, ξέρω όμως ποιους να ακούω”. Με αυτήν την φράση ο Γιάννης Πολίτης σχολίασε τις εξαιρετικά δύσκολες ώρες που περνάει η Δικαιοσύνη στη χώρα μας, επικαλούμενους κορυφαίους νομικούς και συνταγματολόγους, μεταξύ των οποίων και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για τις τοποθετήσεις τους επί των ζητημάτων της επιλογής των ανώτατων δικαστικών και της κωλλυσιεργείας στην ψήφιση των νέων κωδίκων.

Το σοβαρότερο νομοθέτημα των τελευταίων δεκαετιών

Αναφορικά με το τελευταίο, ο Γιάννης Πολίτης χαρακτήρισε τον νέο ποινικό κώδικα και κώδικα ποινικής δικονομίας ως το “το σοβαρότερο νομοθέτημα των τελευταίων δεκαετιών”, ασκώντας κριτική για την κωλυσιεργία ψήφισής τους, τη στιγμή που υπάρχουν εξέχουσες φωνές από την αντιπολίτευση του βεληνεκούς του Ευ. Βενιζέλου, όπως είπε.

Το ερώτημα που έθεσε επί τάπητος ο Γιάννης Πολίτης ήταν το “γιατί καίγεται η κυβέρνηση να αλλάξει τους ανώτατους δικαστές και δεν καίγεται να φέρει σε συζήτηση στη Βουλή το πλέον σοβαρό νομοθέτημα, την αλλαγή στους κώδικες, αποκύημα διακομματικής επιτροπής”.

Η μετά βίας οριστικοποίηση της εκκρεμούς διαδικασίας

Το ζήτημα της επιλογής του επόμενου Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει προκαλέσει αναταράξεις τόσο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς και στην κοινωνική βάση που αναμένει με αγωνία να δει τι θα γίνει με την εκκρεμή διαδικασία που βεβιασμένα δρομολογεί η κυβέρνηση. Ο Γιάννης Πολίτης αναλύει τη συλλογιστική του, επικαλούμενος τον νομικό κόσμο της χώρας, συναινώντας για αρμοδιότητα μιας επόμενης κυβέρνησης.

Τα αντίστροφα αποτελέσματα της “πολιτικής των πολλών”

Επιπλέον, αναλύει την λανθασμένη “πολιτική των πολλών” του Αλέξη Τσίπρα που όχι μόνο δεν απέδωσε καρπούς αλλά και γύρισε μπούμερανγκ, καθότι οι νέοι (στους οποίους δόθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα ψήφου σε ηλικία 17 ετών) του γύρισαν την πλάτη, όπως συνέβη και με τους συνταξιούχους, παρά την επιδοματική πολιτική που ακολούθησε ο πρωθυπουργός. “Mε τα ίδια λόγια δεν δίνεις δεύτερη μάχη” επεσήμανε ο δημοσιογράφος, αποτιμώντας εν συνόλω το εκλογικό αποτέλεσμα, και τονίζοντας παράλληλα την εύρεση ενός διαφορετικού αφηγήματος. Εγχείρημα δύσκολο για έναν μήνα προεκλογικής εκστρατείας.

Παρακολουθείστε την εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τους Γιάννη Πολίτη, Φοίβος Κλαυδιανό,  Φωτεινή Λαμπρίδη και τον Γιάννη Παναγόπουλο για μία σειρά ζητημάτων της επικαιρότητας (μεταξύ των οποίων και οι αποφάσεις Νίκου Ανδρουλάκη για τις εθνικές εκλογές μετά την πρωτιά στην Ευρωβουλή με το ΚΙΝ.ΑΛ.) στο πρώτο μέρος της εκπομπής “Άλλη Διάσταση” 29-5-2019 που ακολουθεί:

29Μαϊ2019 – Άλλη Διάσταση

 

Γιάννης ΠολίτηςΔικαιοσύνηεκπομπή "Άλλη Διάσταση"ερτΕυρωεκλογές 2019