Μία νύχτα "Άγια" στο X2 με τον Γιάννη Πολίτη. Γιατροί, εθελοντές και άνθρωποι των Τεχνών, ως οδηγός για τους κυβερνώντες (Action24, 18/12/2018)

Η εκπομπή Χ2 με τον Γιάννη Πολίτη στοAction 24 αποχαιρέτισε λίγο διαφορετικά το 2018, από τον τρόπο που μας έχει συνηθίσει να μας καληνυχτίζει κάθε Τρίτη βράδυ.

Το πάνελ της τελευταίας εκπομπής για το τρέχον έτος, πριν την έναρξη της νέας χρονιάς, μπορεί να μην φιλοξένησε πολιτικούς, ωστόσο η εκπομπή αποδείχτηκε πιο πολιτική και από τις πολιτικές.

[ Δείτε ολόκληρη την εκπομπή στον ακόλουθο σύνδεσμο: Χ2 18-12-2018 ]

Η καταξιωμένη σοπράνο Κάτια Πάσχου καλωσόρισε τους τηλεθεατές με την μαγική φωνή της υπό τις νότες της “Άγιας Νύχτας” και τη διεύθυνση του μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη.

Η νύχτα αποδείχτηκε όντως “άγια” καθώς κατάφερε να αποτελέσει κοιτίδα προβληματισμού αλλά και παρότρυνσης για πράξεις “μαγικές”, όπως δηλαδή αυτές που πράττουν οι καλεσμένοι του Γιάννη Πολίτη.

Ο δημοσιογράφος, πριν δώσει τη σκυτάλη στους εκλεκτούς καλεσμένους του, μίλησε για την ελληνική κοινωνία που έχει παραμείνει όρθια χάρη σε δύο δεδομένα:

-πρώτον, στους δυνατούς δεσμούς της οικογένειας και

-δεύτερον, χάρη στις σπουδαίες εθελοντικές οργανώσεις που δουλεύουν τις περισσότερες φορές περνώντας απαρατήρητες.

Εκπρόσωποι έξι τέτοιων οργανώσεων βρέθηκαν στο πάνελ της Τρίτης 18 Δεκεμβρίου για να μας περιγράψουν τη δράση τους, να μα εξηγήσουν πως ζει ένα εξαθλιωμένο κομμάτι του πληθυσμού που έχει ανάγκη τη βοήθειά τους, και τρίτο και πιο σημαντικό, για να βρει μιμητές, όπως τόνισε ο παρουσιαστής.

Νικήτας Κανάκης, Πρόεδρος Γιατρών του Κόσμου

Σάντρα ΖαφειρακοπούλουΓενική Διευθύντρια “Κάνε Μία Ευχή” (Make-A-Wish)

Mαριάννα Πέππα, Ιδρύτρια “Δείπνου Αγάπης”

Δημήτρης Νέντας, Διευθυντής Λειτουργιών “Τράπεζας Τροφίμων”

Μαρία Βογιατζόγλου, Ιδρυτικό Μέλος Εθελοντικής Ομάδας “Στήριξη”

Ευρυδίκη Κραββαρίτη, παθολόγος, υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του ΕΚΠΑ “Φυσιολογία της Γήρανσης και Γηριατρικά Σύνδρομα”

Όλοι τους μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, περιέγραψαν τη συνεισφορά τους από το δικό τους μετερίζι, και συγκίνησαν για την υπομονή, την επιμονή καθώς και την ελπίδα που προέταξαν.

“Στους Γιατρούς του Κόσμου δεν περηφανευόμαστε” τόνισε ο Πρόεδρος Νικήτας Κανάκης, καθώς όπως είπε 100.000 συμπολίτες μας ζήτησαν γιατρό, φάρμακα, υγειονομική περίθαλψη χτυπώντας την πόρτα των “Γιατρών του Κόσμου”. “Φοβάμαι ότι συνηθίσαμε στην κρίση” επεσήμανε ο Πρόεδρος, μιλώντας για εικόνες που δεν κάνουν πλέον εντύπωση, όπως ένα παιδί να ψάχνει στα σκουπίδια.

“Οι οργανώσεις υπάρχουν για να είναι χρήσιμες” είπε ο κ. Κανάκης, αναφερόμενος στην αξιοπρέπεια και στην μικρή ελπίδα που οφείλουν να δίνουν αυτές στην κοινωνία.

“Εμείς πάμε να “σκάψουμε” λίγο πιο βαθιά στην ψυχή των παιδιών που νοσούν με μια κρίσιμη για τη ζωή του ασθένεια, και να βρούμε τις πιο βαθιές τους επιθυμίες, αυτές που πιθανότατα δεν έχουν ανακαλύψει ούτε τα ίδια” ανέφερε πολύ γλαφυρά η Γενική Διευθύντρια της ΜΚΟ “Make-A-Wish”, Σάντρα Ζαφειρακοπούλου.

“Όταν εύχεσαι, ελπίζεις κι όταν ελπίζεις, παλεύεις!” όπως άλλωστε αναφέρει και η ιστοσελίδα της Μη Κυβερνητικής Εταιρείας, που “εκπληρώνει ευχές και μεταμορφώνει ζωές”.

Η κ. Ζαφειρακοπούλου μίλησε επίσης για τη σημαντική συνεισφορά των εθελοντών, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας που συμβάλλουν στις προσπάθειες της εταιρείας να εκπληρώσουν τις ευχές των άρρωστων παιδιών.

Τον τρόπο λειτουργίας της Τράπεζας Τροφίμων εξήγησε ο Δημήτρης Νέντας, Διευθυντής Λειτουργιών, η οποία βοηθάει περί τους 33.000, διακινώντας συνολικά από την έναρξη της λειτουργίας της πάνω από 19.000 τόνους τροφίμων και ειδικά στα χρόνια της κρίσης, μόνο στην Αθήνα περί τους 1.000 τόνους ετησίως.

“Μιλάμε με εταιρείες και τους ζητάμε να μας δώσουν εκείνα τα τρόφιμα που δεν μπορεί να απορροφήσει η αγορά, ενώ είναι κατάλληλα για κατανάλωση. Τρόφιμα, επί παραδείγματι, που έχουν πρόβλημα στη συσκευασία τους, ή τα οποία δεν μπορεί να καταναλώσει η αγορά για λόγους ζήτησης και προσφοράς.”

“Οπότε υπάρχουν χιλιάδες τόνοι τροφίμων που καταστρέφονται ενώ είναι κατάλληλοι για κατανάλωση” σημείωσε ο κ. Νέντας παραθέτοντας αριθμητικά στοιχεία και εξηγώντας τη δουλειά της Τράπεζας Τροφίμων που λειτουργεί από το 1995. “Πριν λίγες ημέρες  εγκαινιάσαμε και την Τράπεζα Τροφίμων στη Θεσσαλία” τόνισε ο κ. Νέντας, μιλώντας για το σημαντικό ρόλο της Τράπεζας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πλέον και στη Θεσσαλία.

Για το “πολύ έντονο και βασικό κομμάτι” της καθημερινότητάς της μίλησε η ιδρύτρια του Δείπνου Αγάπης, Μαριάννα Πέππα, που μαζί με την παρέα των εθελοντών της βγαίνει κάθε Τρίτη και Πέμπτη βράδυ στους δρόμους της Αθήνας για να χαρίσει ένα πιάτο φαΐ στους αστέγους της πόλης.

Την κ. Πέππα μίλησε για τις ιδιαίτερες αυτές εξορμήσεις της ομάδας της, η οποία έχει εστιάσει στην πιο ακραία έκφανση της φτώχειας, για τις προσωπικές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τους αστέγους και για τις ακραίες εικόνες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι, αλλά και για τις περιπτώσεις όπου οι άστεγοι έχουν φύγει από τη ζωή και τους οποίους η ομάδα ποτέ δεν θα ξανααντικρίσει.

Εικόνες εξαθλίωσης και εικόνες συμπολιτών μας να τρέφονται από τα συσσίτια μετέφερε το ιδρυτικό μέλος της εθελοντικής Ομάδας “Στήριξη” που αποτελείται από μία ομάδα 25 περίπου ατόμων.

Η Μαρία Βογιατζόγλου μίλησε για τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας, μέσω της βοήθειας των εταιρειών που τους παρέχουν τα τρόφιμα και τα οποία παρέχουν στις οικογένειες που τα έχουν ανάγκη έπειτα από συνεννόηση με τον Δήμο Αθηναίων.

Η κ. Βογιατζόγλου αναφέρθηκε και στο συναίσθημα της ντροπής που νιώθουν οι συμπολίτες μας όταν δέχονται τα τρόφιμα, ενώ αποκάλυψε ότι δεν εναποθέτουν απλά τα τρόφιμα στα σπίτια τους, αλλά πιάνουν και συζήτηση μαζί τους, παρέχοντάς τους μία συνολική στήριξη, και ψυχολογική και έμπρακτη.

Τέλος, η συζήτηση πήγε στην φροντίδα της Τρίτης Ηλικίας.

Η γιατρός (παθολόγος) Ευρυδίκη Κραββαρίτη, υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών “Φυσιολογία της Γήρανσης και Γηριατρικά Σύνδρομα” μίλησε για το τεράστιο ζήτημα της προσβασιμότητας στην Υγεία και την Πρωτοβάθμια Υγεία, όπως το χαρακτήρισε, καθώς και για τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τρίτη ηλικία, τη στιγμή που κάνει υποχωρήσεις για τα παιδιά και τα εγγόνια της.

“Οι άνθρωποι αυτοί μένουν σπίτι, συσσωρεύουν προβλήματα υγείας, και τελικά έρχεται μία κρίση και καταλήγουν στο νοσοκομείο πολλές περιπτώσεις, οι οποίες σε κάποια άλλη χώρα θα δεν θα είχαν καταλήξει σε νοσηλεία λόγω σωστής πρόληψης και καθολικής πρόσβασης στην Υγεία”.

“Οι άνθρωποι που είναι εδώ μαζί μας είναι εκείνοι που εκφράζουν τη πραγματική Ελλάδα” σχολίασε στο κλείσιμο της εκπομπή ο καταξιωμένος Επτανήσιος μαέστρος Παναγής Μπαρμπάτης.

“Την Ελλάδα που θέλουμε, που ονειρευόμαστε όλοι. Την Ελλάδα της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της ανθρωπιάς” σημείωσε πολύ εύστοχα ο μαέστρος μιλώντας για τους ανθρώπους που πρέπει να είναι “φως και οδηγός για όλους τους κυβερνώντες”.

“Ο Πολιτισμός, σαν βάλσαμο, συμβαδίζει με την κοινωνική προσφορά, ειδικά όταν πρέπει να σώσει αξίες και παραδόσεις και να την μεταδώσει στο αύριο.” τόνισε ο μαέστρος, σκορπίζοντας την ελπίδα και μιλώντας παράλληλα για την παρακαταθήκη του Μίκη Θεοδωράκη.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή Χ2 που προβλήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2018 στο παρακάτω βίντεο:

Αρχισυνταξία: Eλένη Γκρήγκοβιτς – Σκηνοθεσία: Mανώλης Αγγελάκης

Η επόμενη εκπομπή Χ2 θα προβληθεί την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019, στις 23:30

Action 24Make-A-WishX2Γιάννης ΠολίτηςΓιατροί του κόσμουΔείπνο ΑγάπηςΕθελοντική Ομάδα "Στήριξη"Κάτια ΠάσχουΜεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΕΚΠΑ "Φυσιολογία της Γήρανσης και Γηριατρικά Σύνδρομα"Παναγής ΜπαρμπάτηςΤράπεζα τροφίμων