Με τις ευλογίες των Financial Times, η Νίκη Κεραμέως νοικοκυρεύει την παιδεία

Με τους Financial Times να την έχουν αναγορεύσει, ήδη, υπουργό στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η βουλευτής επικρατείας και υπεύθυνη τομέα παιδείας, έρευνας και θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, εμφανίζεται αποφασισμένη να σηκώσει τα μανίκια και να πιάσει δουλειά, για να νοικοκυρεύσει τον πολύπαθο τομέα της Παιδείας.

Ένας τομέας, που δείχνει ξεχαρβαλωμένος, κρίνοντας από τη μπαχαλοποίηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας- όπου λύνει και δένει η ανομία και η εγκληματικότητα-, αλλά και από το χιλιοειπωμένο brain drain, που έχει, κυριολεκτικά, στεγνώσει τη χώρα από φωτεινά, δημιουργικά μυαλά.

Δεδομένων των συνθηκών, το πρόγραμμα για την Παιδεία, που παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία, με μπροστάρισσα τη Νίκη Κεραμέως, μοιάζει με όαση στην έρημο, υπό την κρίσιμη και απαιτητική προϋπόθεση να υλοποιηθεί.

Μ.Β.:Κυρία Κεραμέως, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την παιδεία, όπως παρουσιάστηκε στον «Ελληνικό Κόσμο», συνιστά μία μεγαλεπήβολη επένδυση. Κατά πόσο, όμως, είναι δυνατό να λάβει σάρκα και οστά, μία τέτοια επένδυση, δεδομένων των πενιχρών πόρων της ελληνικής οικονομίας

Νίκη Κεραμέως: Οι περισσότερες πτυχές του προγράμματός μας για την Παιδεία, όπως αυτό παρουσιάστηκε, δεν έχουν οικονομικό κόστος, αλλά προϋποθέτουν αλλαγή νοοτροπίας και ισχυρή πολιτική βούληση. Για παράδειγμα, η ευρύτερη αυτονόμηση της σχολικής μονάδας και η σύνδεσή της με την τοπική κοινωνία, η εισαγωγή του θεσμού της «άσκησης» των μαθητών σε επιχειρήσεις, η ενίσχυση του επαγγελματικού προσανατολισμού, η αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τα τριτοβάθμια Ιδρύματα, όχι μόνο δεν κοστίζουν, αλλά μπορούν να επιφέρουν και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη, για το Κράτος, την κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Μ.Β.: Το έγκλημα, η βία και η ασυδοσία σκιάζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Με τις πλάτες του ασύλου, αλωνίζουν οι κακοποιοί, μπροστά στα μάτια των εμβρόντητων φοιτητών. Πώς προγραμματίζει η Νέα Δημοκρατία να οχυρώσει τη λειτουργία των ελληνικών πανεπιστημίων;

Ν.Κ.: Η Νέα Δημοκρατία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι θέτει ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της νομιμότητας και στα τριτοβάθμια Ιδρύματα, ορισμένα από τα οποία, με τη σκανδαλώδη ανοχή της Κυβέρνησης, έχουν μετατραπεί σε καταφύγια ανομίας και παραβατικότητας. Μόλις αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας θα καταργήσουμε το διαβόητο «άσυλο», όπως στρεβλά θεσπίστηκε από το νόμο Γαβρόγλου το 2017, και, καθώς δεν αρκεί μόνο το νομοθετικό πλαίσιο αλλά σημασία έχει και η τήρησή του, θα αξιοποιήσουμε κάθε δημοκρατικό μέσο για την πλήρη εφαρμογή του.

Μ.Β.: Το πρόγραμμα για την παιδεία της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ποια θα είναι τα οφέλη για τη χώρα, για τους φοιτητές, τους καθηγητές, για τον καθένα από εμάς, σε όλα τα επίπεδα;

Ν.Κ.: Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί απολύτως αναγκαία την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να επιτραπεί επιτέλους και στη χώρα μας η ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ορισμένα από τα οφέλη συνοψίζονται στα εξής:
• Προσέλκυση φοιτητών και οικονομικά κέρδη από την ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης
Βάσει των εκτιμήσεων έκθεσης της Εθνικής Τράπεζας 2017, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει 110.000 ξένους φοιτητές και παράλληλα να περιορίσει τις εκροές Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό, με άμεσο όφελος της τάξης των €1,8 δις ετησίως.
• Αναβάθμιση δημόσιων πανεπιστημίων & τόνωση επιστημονικής έρευνας
Η δημιουργία μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων θα εισαγάγει μία υγιή άμιλλα με τα δημόσια πανεπιστήμια που θα ωθήσει προοπτικά σε βελτίωση του επιπέδου της παρεχόμενης εκπαίδευσης για όλους.
• Περιορισμούς του «brain drain» καθηγητών και φοιτητών
Το 60% των Ελλήνων πανεπιστημιακών καθηγητών απασχολούνται στο εξωτερικό, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις 11%, ενώ, η χώρα μας εμφανίζει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό σε σχέση με τον πληθυσμό της: 0,34%, συνολικά 37.484 φοιτητές το 2017.
• Δυνατότητα επιλογής ιδρύματος φοίτησης
Η βελτιστοποίηση της αντιστοίχισης των προσδοκιών των φοιτητών με τις διαθέσιμες επιλογές φοίτησης, αναμένεται να μεγιστοποιήσει τις επιδόσεις τους κατά τη φοίτηση και να αυξήσει προοπτικά τις πιθανότητες για καλύτερη επαγγελματική σταδιοδρομία.
• Δεν θα ισχύει το παράδοξο να αναγνωρίζονται στην Ελλάδα τίτλοι μη κρατικών πανεπιστημίων εξωτερικού, αλλά να μην επιτρέπεται η ίδρυση τέτοιων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Μ.Β.: Οι ψηφοφόροι έχουν απογοητευτεί από τους πολιτικούς και τα πεπραγμένα τους. Υποτίθεται ότι ζούμε σε μία ευρωπαϊκή χώρα και οι συνταξιούχοι μετακομίζουν στη Βουλγαρία για μία αξιοπρεπή ζωή, ενώ οι νέοι αποδημούν σε όλον τον κόσμο, για να αξιοποιηθούν επαξίως. Πώς θα καταφέρει η Νέα Δημοκρατία να ξανακάνει την Ελλάδα μία χώρα, που αξίζει να ζεις;

Ν.Κ.: Είναι γεγονός ότι πάνω από μισό εκατομμύριο υψηλά κατηρτισμένων νέων ανθρώπων προτίμησαν τα τελευταία χρόνια τη φυγή στο εξωτερικό, πολλοί, δε, μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτες μας αποφάσισαν να μετοικήσουν σε γειτονικές χώρες, είτε μεταφέροντας την έδρα των εταιρειών τους στην αναζήτηση ευμενέστερου φορολογικού περιβάλλοντος, είτε γιατί το κόστος ζωής στη χώρα μας έχει πλέον καταστεί απαγορευτικό για τα χαμηλά εισοδήματα. Η φοροεπιδρομή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, σε συνδυασμό με την κομματικοποίηση του κράτους που επιχειρεί η παρούσα Κυβέρνηση, την εχθρική στάση απέναντι σε κάθε ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία και την υποβάθμιση των θεσμών, αποδιώχνουν από τη χώρα κάθε δημιουργική δύναμη. Η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να αναστρέψει την ανθρωποδιωκτική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, καθιστώντας το επιχειρείν κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, επαναφέροντας την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στον πυρήνα της δημόσιας διοίκησης, εγκαθιστώντας ένα απο-κομματικοποιημένο μοντέλο διακυβέρνησης, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς και των πολιτών.

Μ.Β.: Κυρία Κεραμέως, πολλά έχουν λεχθεί και ακόμη περισσότερα έχουν προκύψει από το νόμο Παρασκευόπουλου. Εσείς, ως νομικός, που έχετε διατελέσει και μέλος στην Ειδική μόνιμη επιτροπή σωφρονιστικού συστήματος και λοιπών δομών εγκλεισμού κρατουμένων, πώς κρίνετε το συγκεκριμένο νόμο και τις εκφάνσεις του;

Ν.Κ.: Τα προβλήματα του Νόμου 4322/2015 ανάγονται λιγότερο σε νομικό και περισσότερο σε πολιτικό επίπεδο, καθώς πρόκειται για έναν από τους πρώτους Νόμους που εισήγαγαν στη Βουλή και υπερψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ανοίγοντας τις πόρτες των φυλακών και δίνοντας ξεκάθαρα μηνύματα ανοχής στην ανομία. Περισσότεροι από 12.000 κρατούμενοι έχουν αποφυλακιστεί κάνοντας χρήση των διατάξεών του από το 2015 ως σήμερα, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες βαρυποινίτες, πολλοί εκ των οποίων στη συνέχεια διέπραξαν στυγερά εγκλήματα. Η Νέα Δημοκρατία έχει αναδείξει επανειλημμένως την έξαρση της εγκληματικότητας και τις ευθύνες της Κυβέρνησης. Η τήρηση του Νόμου, ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα δημόσιας ασφάλειας, αποτελεί βασική προτεραιότητα για την αυριανή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και στο πλαίσιο αυτό θα προωθηθεί άμεσα και η κατάργηση του Νόμου Παρασκευόπουλου.

Μ.Β.: Ως υπεύθυνη τομέα παιδείας, έρευνας και θρησκευμάτων, πώς κρίνετε το νόμο Γαβρόγλου; Στην παρουσίαση του προγράμματος για την παιδεία, είπατε ότι ήδη έχετε ετοιμάσει ένα νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί, μέσα στις πρώτες εκατό ημέρες της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε τι αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο;

Ν.Κ.: Έχουμε πράγματι εξαγγείλει την κατάργηση του ν. 4485/2017, γιατί έπληξε καίρια την ανώτατη εκπαίδευση, καταδίκασε τα τριτοβάθμια ιδρύματα σε οπισθοδρόμηση και εσωστρέφεια, εισήγαγε ένα υπερσυγκεντρωτικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, ενώ επανέφερε το πανεπιστημιακό άσυλο στη στρεβλή του έννοια με δραματικές συνέπειες. Το νομοσχέδιο που έχουμε ετοιμάσει αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και προβλέπει, μεταξύ άλλων, διεύρυνση των δυνατοτήτων των Ιδρυμάτων για σύγχρονους και αποτελεσματικούς θεσμούς διοίκησης, προγράμματα σπουδών χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου, αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα, κατάργηση του ασύλου, μέτρα για την ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας και σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των Ιδρυμάτων. Στόχος της προσπάθειάς μας είναι να καταστήσουμε τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, σύγχρονα, εξωστρεφή, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας.

Μ.Β.: Αν και σπουδάσατε και ζήσατε, για χρόνια στο εξωτερικό, επιστρέψατε στην Ελλάδα. Είστε μία νέα, δυναμική, συγκροτημένη πολιτικός, που έχετε όλο το μέλλον μπροστά σας, για να προσφέρετε πολλά. Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα για την Ελλάδα;

Ν.Κ.: Ονειρεύομαι την Ελλάδα σε πλήρη τροχιά ανάπτυξης, με μία σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, με αξιοκρατικές διαδικασίες, με ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, με ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό και επιχειρησιακό περιβάλλον, με οργανωμένο δίκτυο αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς. Μία πραγματικότητα που μπορούμε να επιτύχουμε, αν ενεργοποιήσουμε τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας και αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε. Οραματίζομαι την Ελλάδα που αξίζει στα παιδιά μας.

 

Νέα ΔημοκρατίαΝίκη Κεραμέωςπαιδεία