Αυτή την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου Αθηναίοι κι όχι μόνο “Τρέχουν για τη Θεραπεία” (8οGreeceRacefortheCure) στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ελπίδας και στήριξης στις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Τον αγώνα διοργανώνει ο σύλλογος “Άλμα Ζωής” που ανέλαβε το δύσκολο έργο να στηρίξει τις γυναίκες που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει ρότα σε μία στιγμή και να τις βγάλει “στο φως”. Λίγες μέρες πριν την εκδήλωση, μιλήσαμε με την πρόεδρο του συλλόγου, Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου για δυσκολίες, χαρές, αλλά και τα σχέδια του συλλόγου για το μέλλον…
«Άλμα ζωής» λοιπόν για τις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο από το 1988 λοιπόν. Πώς ξεκίνησαν όλα;
Όλα άρχισαν σε ένα γραφείο νοσοκομείου με την προτροπή της κοινωνικής λειτουργού του νοσοκομείου Μεταξά. Οι γυναίκες που ίδρυσαν το Σύλλογο ήταν εκείνες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, γυναίκες με μεγάλη δύναμη ψυχής που αποφάσισαν να μην τις καταβάλλει η ασθένεια. Με την καθοδήγησή της, λοιπόν, αποφάσισαν να οργανωθούν, να φτιάξουν τον Πανελλήνιο Σύλλογο και να βοηθήσουν άλλες γυναίκες που είχαν την ίδια εμπειρία. Τώρα πια μετράμε πάνω από 1500 μέλη και μπορούμε να είμαστε υπερήφανες γιατί λειτουργούμε ως οργανωμένη δομή που μπορεί να παρέχει βοήθεια σε γυναίκες πανελλαδικά. Φυσικά δεν ήταν όλα εύκολα από την αρχή, ο καρκίνος του μαστού ήταν ταμπού και ειδικά το 1988 που ξεκίνησε το «Άλμα Ζωής».
Στην διαδρομή αυτή, όλα αυτά τα 28 χρόνια, εκτός από την οικονομική στήριξη, πόσες και ποιες δυσκολίες βρήκατε;
Ας αφήσουμε τις πρακτικές δυσκολίες που ναι, ήταν πολλές, αλλά η οικονομική στήριξη έρχεται τελικά όταν οι εμπλεκόμενοι φορείς αντιλαμβάνονται πως η χρηματοδότηση έχει αντίκρισμα, πως όντως τα χρήματα πιάνουν τόπο.
Η πιο σημαντική δυσκολία νομίζω πως ήταν ο φόβος. Δεν ήταν εύκολο να μιλήσεις ανοιχτά για τον καρκίνο κάποια χρόνια πριν. Δεν ήταν εύκολο για τις γυναίκες να αποδεχθούν την κατάστασή τους και να απομυθοποιήσουν τη νόσο.
Θα ξέρετε πως όλες οι γυναίκες – μέλη του Συλλόγου είμαστε γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού, survivors. Θεωρούμε κατάκτησή μας πως ο φόβος αυτός νικιέται, πως οι γυναίκες αντιλαμβάνονται πως ο καρκίνος του μαστού δεν είναι το τέλος. Όλες εμείς είμαστε ζωντανά παραδείγματα.
Και ποιες ευχάριστες εκπλήξεις σας επιφύλαξε η πορεία αυτή; Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιο περιστατικό;
Δεν είναι μία και δύο οι ευχάριστες εμπειρίες.
Ο λόγος για τον οποίο ιδρύθηκε ο Σύλλογος είναι η βοήθεια και η στήριξη γυναικών με εμπειρία καρκίνου του μαστού. Γι΄ αυτό λειτουργεί το πρόγραμμα αλληλοβοηθείας ReachtoRecovery, γι’ αυτό εκπαιδευόμαστε, για να στηρίζουμε γυναίκες εμείς που είχαμε την ίδια εμπειρία, όπου χρειάζεται: στο δωμάτιο του Νοσοκομείου, στα γραφεία του Συλλόγου.. Συγκλονιστική και ευχάριστη εμπειρία ήταν η πρώτη φορά που κλήθηκα ως εκπαιδευμένη εθελόντρια να στηρίξω μία γυναίκα. Το χαμόγελο που πήρα ήταν για μένα μοναδική ανταμοιβή. Μία γυναίκα που νοσεί και περνάει δύσκολα να μπορεί να ξαναχαμογελάσει… Είναι σπουδαίο πράγμα.
Έπειτα, ως Πρόεδρος του Συλλόγου ανέλαβα την ευθύνη να κάνουμε στην Ελλάδα μία διεθνή διοργάνωση, το RacefortheCure.
Όταν κάναμε τις πρώτες επαφές με την Αμερική για να φέρουμε το RacefortheCure στην Ελλάδα, οι συνεργάτες μας από τη διεθνή οργάνωση SuzanG.Komen μας είχαν προειδοποιήσει και μας είχαν πει να μην απογοητευτούμε αν δεν έχει την ανταπόκριση που θα θέλαμε. Ο πρώτος αγώνας της Γερμανίας, για παράδειγμα, είχε συγκεντρώσει μόλις 700 άτομα. Μπήκαμε στη διαδικασία να οργανώσουμε τον πρώτο αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού το 2009, αρκετά συγκρατημένες. Μαζέψαμε 5000 συμμετοχές τον πρώτο χρόνο που δεν ήξερε σχεδόν κανείς για τον αγώνα. Πέρσι, ήταν μία δύσκολη περίοδος. Ξέρετε, ο αγώνας γίνεται κάθε τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου. Πέρσι, λοιπόν συνέπεσε σε περίοδο κρίσης, μέσα στην εποχή των capitalcontrols. Θεωρούσαμε πως ο κόσμος θα έχανε το ενδιαφέρον του, υπήρχε έντονη αναστάτωση. Κι όμως, 25000 άτομα έτρεξαν μαζί μας πέρσι, παρά την άσχημη συγκυρία. Αυτό μας δείχνει πως ο αγώνας μας- και μιλάω για τον καθημερινό αγώνα μας, όχι μόνο για το Race του Σεπτεμβρίου- κάποιους αφορά, από κάποιους αναγνωρίζεται.
Οι δράσεις του Συλλόγου συνεχίζονται όλο το χρόνο. Το GreeceRacefortheCure® είναι μία διοργάνωση που γνωρίζει πολύς κόσμος, μία γιορτή. Είναι η ευκαιρία να αναδειχθεί ο καθημερινός αγώνας όλων των γυναικών με εμπειρία καρκίνου του μαστού, να φανούν οι ηρωίδες της διπλανής πόρτας. Και αρέσει τόσο σε τόσο πολύ κόσμο γιατί όλα γίνονται σε ένα κλίμα πραγματικά ευχάριστο, γινόμαστε όλοι μια αγκαλιά. Είναι η ευκαιρία του Αθηναίου να χαρεί ένα Κυριακάτικο πρωινό στην πόλη του αλλά και να νιώσει πως είναι μέρος σε κάτι πιο σημαντικό.
Το «Χάρισε Δύναμη» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Panteneκαι την ΑΒ Βασιλόπουλος είναι ένα πρόγραμμα που μας εξέπληξε και που το αγαπάμε. Λέω μας εξέπληξε, γιατί απαιτεί προσωπική εμπλοκή, ξεπερνά το όριο της δωρεάς ή οικονομικής στήριξης. Απαιτεί από τους συνανθρώπους μας και να αφιερώσουν χρόνο και να χαρίσουν κάτι δικό τους, τα μαλλιά τους. Σκεφτείτε πόσο «δεμένες» είναι οι γυναίκες με τα μαλλιά τους. Δεν φαντάζεστε όμως πόσες κοτσίδες μας έρχονται καθημερινά, πόσες ζωγραφιές από μικρά παιδιά, πόσα τηλεφωνήματα, πόσοι άνθρωποι δίνουν τα μαλλιά τους με όλη τους την καρδιά. Και από την άλλη πόσες γυναίκες υπό χημειοθεραπεία βελτιώνουν τη ζωή τους μέσα από το πρόγραμμα αυτό. Σε μία περίοδο που είναι δύσκολη σωματικά και ψυχολογικά, μία περούκα μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία της γυναίκας, μπορεί να τη βοηθήσει να βγει από το σπίτι της με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Έχουμε βοηθήσει έτσι περίπου 50 γυναίκες οικονομικά αδύναμες και συνεχίζουμε.
Δε θα ξεχάσω το γράμμα ενός νέου κοριτσιού που μας έστειλε την κοτσίδα της γράφοντας πως είχε η ίδια καρκίνο πριν κάποια χρόνια, είχε χάσει τα μαλλιά της και τώρα πια είναι σε θέση να χαρίσει τη μακριά της κοτσίδα, τα 20 εκατοστά που απαιτούνται, σε κάποια άλλη γυναίκα που τα έχει ανάγκη. Τι μπορείς να πεις σε κάτι τέτοιο;
Είναι σημαντικό για εμάς που το πρόγραμμα συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά. Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή του αγώνα, το vanτου «Χάρισε Δύναμη»θα είναι στο Ζάππειο και θα πραγματοποιούνται εκεί δωρεάν κουρέματα.
Συνεχίζουμε και ελπίζουμε να συνεχίσουμε για πολύ καιρό ακόμα.
Το GreeceRacefortheCure ® έχει πολύ μεγάλη συμβολική σημασία, είναι η γιορτή των survivors, η φωνή για πρόληψη, κάνει όλες τις ηλικίες, άνδρες – γυναίκες μία παρέα, αλλά έχει και ουσιαστικό ρόλο για το μέλλον του Συλλόγου. Το σημαντικότερο είναι πως από κάθεGreeceRaceχρηματοδοτούνται τα περισσότερα προγράμματα στήριξης και προαγωγής της πρόληψης για όλο τον επόμενο χρόνο. Το 2016 πραγματοποιήθηκαν ομιλίες πρόληψης σε χώρους εργασίες, Δήμους και φορείς σε όλη τη χώρα, δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι μαστού σε Αθήνα – Πάτρα και Θεσσαλονίκη για πάνω από 550 γυναίκες, συνεχίστηκε η τηλεφωνική γραμμή στήριξης που στελεχώνεται από ειδικευμένη ψυχολόγο και στηρίζει γυναίκες από όλη την Ελλάδα καθημερινά… και όχι μόνο αυτά. Από τον αγώνα χρηματοδοτείται το πρόγραμμα καταγραφής δομών για τον καρκίνο του μαστού, που τρέχει αυτό τον καιρό και στοχεύει στη δημιουργία μίας πλήρους βάσης με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις παροχές σε δημόσια νοσοκομεία και όχι μόνο, το πρόγραμμα παροχής νομικών συμβουλών σε γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού, το πρόγραμμα παροχής πρακτικών συμβουλών περιποίησης δέρματος και ομορφιάς για γυναίκες υπό χημειοθεραπεία και τέλος, ο γονιδιακός έλεγχος σε γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού από το ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος.
Για όλα αυτά αγωνιζόμαστε κάθε Σεπτέμβρη.
Για φέτος, είμαστε αισιόδοξες. Οι απαιτήσεις της διοργάνωσης αυξάνονται όσο αυξάνεται και το μέγεθός της, αλλά είμαστε πολύ δεμένη ομάδα, με πραγματική αγάπη και επιμονή.
Ναι, πιστεύουμε πως θα πάει ακόμα καλύτερα, σας περιμένουμε όλους στις 25 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο!
Τα σχέδια για το μέλλον; Πώς φαντάζεστε την πορεία του Συλλόγου σε μερικά χρόνια από τώρα;
Ευχή μου είναι να έρθει η στιγμή που ο Σύλλογος δε θα χρειάζεται να υφίσταται, που θα έχει έρθει η θεραπεία.
Μέχρι τότε το μόνο σίγουρο είναι πως θα συνεχίσουμε δυναμικά, θα είμαστε εδώ για να στηρίξουμε κάθε γυναίκα με εμπειρία καρκίνου του μαστού, θα θυμίζουμε σε κάθε φίλη τη σημασία του προληπτικού ελέγχου, θα διεκδικούμε τα δικαιώματα των ασθενών, θα μιλάμε ανοιχτά για τον καρκίνο του μαστού και θα αγωνιζόμαστε για ποιότητα ζωής. Γιατί είμαστε αγωνίστριες!